Σάββατο, Μαΐου 30

Ξεχάστε την όμορφη Βουλιαγμένη του Κασιδόκωστα--Η εξέγερση των κατοίκων ενάντια στο μπετό

Και ένας δήμαρχος που κόβει με μανία τα δένδρα στα 3Β!
Ποια Αγιά Σοφιά; Οι Έλληνες καταστρέφουμε για χάρη των Τούρκων και των εργολάβων την όμορφη Βουλιαγμένη.
Το κτήμα της Βάρης το δώρισε η μητέρα του Σουλτάνου στον ηγούμενο της μονής Πετράκη, Παρθένιο Πετράκη. 
Από τον Ian Ford
Δηλαδή ο κατακτητής έκανε κουμάντο στα ελληνικά εδάφη, αρπάζοντας τα από όποιον ήθελε και δίνοντάς όπου ήθελε. Και αυτό η εκκλησία το λέει απόκτημα!!!

Είναι απορίας άξιο πως το ελληνικό κράτος δέχτηκε αυτή τη διοικητική διαδοχή, τη στιγμή που η απελευθέρωση του έθνους έγινε επαναστατικά και όχι με σύμβαση. Κι ακόμα πώς υπάρχουν Έλληνες λειτουργοί ή παντιοτρόπως ενδιαφερόμενοι να αποδέχονται κάτι τέτοιο.
Το ελληνικό κράτος και η ελληνική δικαιοσύνη αναγνώρισε το «χειρόγραφο του Σουλτάνου» ως επίσημο κρατικό έγγραφο!
Τα φιρμάνια του Σουλτάνου! άκουσον – άκουσον! Θα γελάει και ο Ερντογάν!
Oι Τούρκοι με τα χοτζέτια παρέδωσαν στην εκκλησία την Βουλιαγμένη και ανάμεσα στα άλλα και το φιλέτο του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Και έρχονται τώρα, 2 αιώνες μετά, να τα ξαναπάρουν πίσω και όχι μόνο αυτό αλλά να μετατρέψουν την όμορφη φύση της Βουλιαγμένης σε μπετό. Δείχνουν αποφασισμένοι να μπαζώσουν ακόμη και τη θάλασσα με τόνους μπετό αρχίζοντας από την Μαρίνα της Βουλιαγμένης.
Στο μεταξύ κάτοικοι της Βουλιαγμένης που διαμαρτύρονται για όσα πρόκειται να συμβούν αναφέρουν μεταξύ άλλων σε κείμενο που έδωσαν στην δημοσιότητα:
Ανακοίνωση έσπευσε να βγάλει ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στις 27/5/20, ενόψει μάλιστα και της ανοιχτής συνάντησης των κατοίκων με θέμα την επέκταση της μαρίνας Βουλιαγμένης την προσεχή Δευτέρα 1η Ιουνίου και ώρα 19:00 στην γνωστή καφετέρια της πλατείας, Aqua Marina.
Αναφερόμενος μάλιστα στην πρόσφατη ψηφοφορία του δημοτικού συμβουλίου
για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της μαρίνας της Βουλιαγμένης, περιγράφει ότι σε σύνολο 31 παρόντων, υπήρξε μεγάλη διαπαραταξιακή πλειοψηφία 27 ψήφων «υπέρ», 3 ψήφων «κατά» και μια ψήφου «παρών», παραλλείποντας όμως να αναφέρει ότι τουλάχιστον 2 δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταψήφισαν την μελέτη και αυτές ήταν του κυρίου Θάνου Ματόπουλου (Ριζοσπαστική Κίνηση Πολιτών) αλλά και του κυρίου Κώστα Πασακυριάκου (Λαϊκή Συσπείρωση) με σοβαρές ενστάσεις!
Ακόμη πιο σημαντική όμως ήταν η στάση του δημοτικού συμβούλου της συμπολίτευσης κυρίου Παντελή Κασιδόκωστα (αδελφός του πρώην Δημάρχου Γρήγορη Κασιδόκωστα), ο οποίος δήλωσε «παρών» και δεν ψήφισε την επίμαχη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αναφωνόντας μάλιστα εκτός μικροφώνου ότι «θα φάμε πολύ ξύλο από τους Βουλιαγμενιώτες…»
Τώρα για την ουσία της υπόθεσης
Το 2016 ολοκληρώθηκε η εξαγορά του 88,46% του Αστέρα Βουλιαγμένης με τίμημα 444 εκ. € από Άραβες και Τούρκους επενδυτές όπου μεταξύ άλλων συμφωνήθηκε και η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ της Μαρίνας της Βουλιαγμένης.
Άλλο όμως ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ (την θέλουμε όλοι) και άλλο ΕΠΕΚΤΑΣΗ και μάλιστα με 4.800 τμ συνολικά κτιριακές εγκαταστάσεις, 67.000 κυβικά μέτρα μπετόν, 45.000 κυβικών μέτρων φυσικών ογκόλιθων, 125.000 κυβικών μέτρων λιθορριπών, 40.000 κυβικά μέτρα υλικών επιχώσεων αλλά και 400 θέσεων πάρκινγκ που θα εξυπηρετούν το ξενοδοχείο του Αστέρα, με παράλληλη αύξηση του όγκου της σημερινής λιμενικής εγκατάστασης, αύξηση κατά πολύ του μήκους του λιμενοβραχίονα, αύξηση της θαλάσσιας έκτασης της μαρίνας (αλήθεια με ποιο δικαίωμα;)
Επίσης, κατασκευή ελικοδρόμιου και ελλιμενισμός 59 σκαφών που θα έχουν επιτρεπτό όριο έως και άνω των 70 μ. χωρίς να απαγορεύει κανένας κανονισμός λειτουργίας να μην ελλιμενίζονται άλλα αντίστοιχου μεγέθους σκάφη, τα οποία και θα μετατρέψουν τον όρμο αλλά και την πλαζ της Βουλιαγμένης σε ένα συνεχές σημείο εκτόνωσης κυματισμών «τύπου μικρών τσουνάμι», καταστρέφοντας αργά αλλά σταθερά την παραλία μας.
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία σημειωτέον έγινε για λογαριασμό και με δαπάνη των επενδυτών, φυσικά και μπορεί θεωρητικά να εξασφαλίζει αποκλειστικά τα δικά τους συμφέροντα, χωρίς να σέβεται ούτε την φυσιογνωμία της περιοχής, ούτε τον αρχαιολογικό της πλούτο (έχει πάρει οριστική έγκριση η μελέτη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο;) αλλά ούτε και τους κατοίκους που θα πρέπει να υποστούν τουλάχιστον για 2 χρόνια το χώμα και την σκόνη από ένα τεράστιο εργοτάξιο, που θα αλλοιώσει την μορφολογία της θαλάσσιας αλλά και της χερσαίας έκτασης της μαρίνας!

Συγκεκριμένα απαντάμε ξανά στις λάθος απαντήσεις σας και σας καλούμε αν θέλετε να έρθετε την 1η Ιουνίου στην Aqua Marina να μας τα εξηγήσετε ξανά:
― Ερώτηση: Μεγαλώνει η Μαρίνα Βουλιαγμένης ναι ή όχι;
Η απάντηση μας: Ναι μεγαλώνει και στα θαλάσσια όριά της -πράγμα ανεπίτρεπτο- και στον όγκο ελλιμενισμού σκαφών (λιγότερα μεν αλλά μεγαλύτερα δε, έως και άνω των 70μ.) για να χωρέσουν, αλλά και στην χερσαία έκταση που θα οικοδομηθεί ένα «μικρό χωριό» 4.800 τμ. μαζί με το χώρο για το ελικοδρόμιο!
― Ερώτηση: Θα καταστραφεί το θαλάσσιο περιβάλλον του όρμου της Βουλιαγμένης;
Η απάντηση μας: Θα υπάρξουν τεράστιες επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον, κάτι που και η ίδια η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επισημαίνει, με την «light» όμως εκδοχή ότι οι περισσότερες επιπτώσεις θα είναι προσωρινές! Και ρωτάμε, ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;
― Ερώτηση: Θα αλλοιώσει οπτικά τον κόλπο της Βουλιαγμένης;
Η απάντηση μας: Ναι θα τον αλλοιώσει και όχι μόνο οπτικά, αφού θα γίνουν τεράστιες παρεμβάσεις στο θαλάσσιο αλλά και το χερσαίο περιβάλλον κυρίως με τα 4.800 τμ σε κτιριακές και άλλες εγκαταστάσεις. αλλά και φυσιογνωμικά αφού τα τεράστια σκάφη που θα ελλιμενίζονται θα προκαλούν σε καθημερινή βάση προβλήματα στους λουόμενους της διπλανής πλαζ της Βουλιαγμένης, αλλά κυρίως και στους αθλούμενους του ναυταθλητισμού σε όλα τα θαλάσσια Spor του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης και του Ομίλου Κατοίκων.
― Ερώτηση: Θα δημιουργήσει η μαρίνα κυκλοφοριακό φόρτο στην πόλη;
Η απάντηση μας: Ναι γιατί θα δημιουργηθεί άλλη «μια πόλη μέσα στην πόλη» της Βουλιαγμένης με τεράστιο κυκλοφοριακό φόρτο από τα επιπλέον 400 και πλέον αυτοκίνητα που θα διέρχονται καθημερινά από τον ένα και μοναδικό δρόμο την Απόλλωνος, από και προς την μαρίνα και τα οποία θα αποτελούν κυρίως πελάτες της μαρίνα και του ξενοδοχείου του Αστέρα. (Αλήθεια υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη;)
― Ερώτηση: Θα γίνει η περιοχή όπως οι μαρίνες Ζέας και Αλίμου;
Η απάντηση μας: Ναι θα γίνει κατά αναλογία και μην μπερδεύετε τον κόσμο, γιατί όταν λέμε «Ζέα» και «Άλιμος» δεν μιλάμε για μέτρα ή την χωρητικότητα των σκαφών, αλλά κυρίως για την μετάλλαξη της περιοχής μας σε ένα λιμάνι «ως η πίσω αυλή του Αστέρα» όπου η έννοια λουόμενος και πλαζ της Βουλιαγμένης σταδιακά αλλά σταθερά θα καταργηθεί από τις συνέπειες της επέκτασης της μαρίνας Βουλιαγμένης.
― Ερώτηση: Προσφέρει κάτι ουσιαστικό στην περιοχή;
Η απάντηση μας: Ό,τι προσέφερε μέχρι σήμερα, αφού οι περισσότερες θέσεις εργασίας είναι εξειδικευμένες (τουριστικός και ναυτιλιακός κλάδος) και κυρίως θα καταληφθούν από εξειδικευμένους εργαζόμενους εκτός περιοχής ίσως και άλλων εθνικοτήτων!
Επίσης ο Δήμος θα έχει από λίγα έως πενιχρά έσοδα, αφού η όλη εγκατάσταση δεν του ανήκει και η Τοπική Οικονομία θα έχει (με λιγότερα σκάφη όπως εσείς λέτε) τα ίδια ή και λιγότερα έσοδα που είχε και με την μέχρι τώρα λειτουργία της υπάρχουσας μαρίνας (εκτός αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μελέτη που δεν μας την αναφέρατε μέχρι τώρα;)
Τέλος όσον αφορά την επιστημοσύνη του καθενός αλλά και για την αξιοπιστία της κάθε Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα μας επιτρέψετε να διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας, διότι έχουμε δει κατά καιρούς, ίσως και εσείς, να καταπίπτουν μελέτες και μελέτες με «τόνους αξιοπιστίας»…και ξέρετε γιατί;
Γιατί μίλαγαν μόνο με αριθμούς και νούμερα, αγνοώντας τον πολίτη, τον κάτοικο, τον δημότη εντέλει τον ίδιο τον ανθρώπινο παράγοντα!
Καλή τύχη στο έργο σας,
Εμείς θα ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο και σε όποια παραλία της Βουλιαγμένης μας βγάλει…!!!
Με εκτίμηση,
Οι κάτοικοι που λένε ΟΧΙ
στην καταστροφική επέκταση
της μαρίνας της Βουλιαγμένης.

Όπως βλέπετε στη φωτογραφία που είναι από την μελέτη τα λιμενικά Έργα της Μαρίνας υπέρ διπλασιάζονται !!!
Προσθέτουν δεύτερη Λυμένο λεκάνη όπως αναφέρεται στην μελέτη
Για να γίνει αυτό θα χρειαστούν 277.000 κυβικά μέτρα μπετόν και άλλων υλικών και αυτό αναφέρεται αναλυτικά στην μελέτη
Δηλαδή 1 m³ από  εδώ στη Λάρισα για να καταλάβετε το μέγεθος και τον όγκο που θα επιβαρυνθεί ο κόλπος.
Επιπλέον σκάφη άνω των 70 m (δεν ξέρουμε πόσο πάνω) από τα 70 θα μπαίνουν μες στο κόλπο.!!!
Δηλαδή εκτός από τα υπόλοιπα των 50 και των 60 m θα μπαίνει και ένα βαπόρι μες στο κόλπο!
Δημιουργείται ελικοδρόμιο στο τέλος του τεράστιου καινούργιου λιμενοβραχίονα.
Δηλαδή εκτός από καράβια θα μπαίνουν και ελικόπτερα στον κόλπο.
Δημιουργείται εμπορικό κέντρο και κτίσματα 4800 τετραγωνικών
Δηλαδή 48 διαμερίσματα των 100 τετραγωνικών-ένα μικρό χωριό
Η ενημέρωση από το Δήμο και από τους αρμόδιους μέχρι και σήμερα ήταν ότι η Μαρίνα δεν μεγαλώνει.
Και επιμένουν κιόλας.
Νέα Μαρίνα:«Φοβερό το Έργο» αλλά όχι για την Βουλιαγμένη, ίσως για το Ντουμπάϊ με τις ψεύτικες παραλίες, τους ουρανοξύστες και την θάλασσα-κάτουρο.


(Στην φωτογραφία φαίνεται η σημερινή υπάρχουσα κατάσταση της Μαρίνας)
Και διαβάστε αν θέλετε με υπομονή, γιατί έχουμε αυτή την άποψη ως κάτοικοι της πόλης της Βουλιαγμένης:
Η χωροθέτηση της Μαρίνας Βουλιαγμένης θα γίνει σε δύο στάδια δεδομένου ότι βρίσκεται εντός της παραλιακής ζώνης της Αττικής, μερικώς εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου και διαθέτει χερσαία ζώνη που υπερβαίνει τα 50.000 τ.μ.
Φάση κατασκευής: Η μελέτη λέει ότι «θα πρέπει να γίνει χρονικός προγραμματισμός των έργων και κατά το δυνατό σύντομη ολοκλήρωσή τους» και εδώ παραμένει ανοιχτό το ερώτημα για πόσο καιρό θα “ταλαιπωρηθεί” η περιοχή ξανά;(1-2 ή περισσότερα χρόνια δεδομένου και το τι είδαμε από την ανακαίνιση του ξενοδοχείου του Αστέρα).
Η μελέτη επίσης αναφέρει:«Πριν την κατασκευή, θα πρέπει να δοθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων. Συγκεκριμένα, εφαρμόζονται οι κατευθύνσεις του άρθρου 4 εδάφιο 1ζ του από 06.06.2019 Π.Δ. αναφορικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς», κάτι που αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο για την Βουλιαγμένη και την πολιτιστική κληρονομιά της και θα πρέπει να το εξετάσουμε…!
Η μελέτη στο τελευταίο μέρος της αναφέρει ότι: «Σύμφωνα με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων διερευνήθηκαν οι ακόλουθες δύο εναλλακτικές λύσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της Μαρίνας Βουλιαγμένης:
Εναλλακτική λύση Α: Η λύση αυτή αφορά στη διαμόρφωση ικανού μεγέθους λιμενολεκάνης για τον ελλιμενισμό 59 super-και mega-yacht, το μέγιστο μέγεθος των οποίων δύναται να υπερβαίνει τα 70m. Για την προστασία της λιμενολεκάνης από τους ισχυρούς κυματισμούς ανακατασκευάζεται και επεκτείνεται ο προσήνεμος μώλος και κατασκευάζεται νέα ενισχυμένη θωράκιση αυτού. Η διάταξη και η τεχνολογία κατασκευής των έργων προστασίας της λιμενολεκάνης επιλέχθηκε έτσι ώστε να προσφέρει
τη μέγιστη δυνατή προστασία στα ελλιμενισμένα σκάφη και ταυτόχρονα να αποσβένει την κυματική δράση ώστε να μην προκαλούνται αρνητικές επιπτώσεις στις ακτές του όρμου Βουλιαγμένης.
Εναλλακτική λύση Β: Στη λύση αυτή διαμορφώνεται μία μεγαλύτερη λιμενολεκάνη για τον ελλιμενισμό 80 super-yachts μέχρι 60m. Προκειμένου για την προστασία των σκαφών από τους προσπίπτοντες κυματισμούς και την εξασφάλιση του μέγιστου χώρου ελλιμενισμού (εντός των καθορισμένων ορίων θαλάσσιας και χερσαίας ζώνης),ο προσήνεμος μώλος στην εξωτερική του πλευρά διαμορφώνεται με κατακόρυφο μέτωπο και προστατευτήριο τοίχο.»
Και εδώ προσέξτε, συνεχίζει με τις εξής επισημάνσεις που βέβαια στην επιλογή της λύσης Α δεν αναφέρονται καθόλου λες και δεν μιλάμε για το ίδιο έργο και την ίδια περιοχή!
«Με τη διάταξη αυτή γίνεται η μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση της διατιθέμενης θαλάσσιας ζώνης, ωστόσο δεν μπορεί να διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στις απέναντι ακτές του Όρμου Βουλιαγμένης λόγω των ανακλώμενων κυματισμών στο κατακόρυφο μέτωπο του προσήνεμου μώλου όταν επικρατούν ισχυροί νότιοι κυματισμοί.
Επιπλέον για τον ίδιο λόγο θα επηρεασθεί αρνητικά το κυματικό κλίμα στο εσωτερικό του όρμου της Βουλιαγμένης, γεγονός που συνακόλουθα θα επιδράσει δυσμενώς τις λοιπές δραστηριότητες στην περιοχή (ναυταθλητισμός, κολύμβηση κλπ.).»
Πάμε και στα υπόλοιπα θέματα:
«Τα προτεινόμενα έργα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της μαρίνας περιλαμβάνουν την ανακατασκευή και αναδιάταξη των υφιστάμενων λιμενικών έργων και τη διαμόρφωση νέας χερσαίας ζώνης, καθώς και την ανάπτυξη όλων των αναγκαίων κτιριακών υποδομών για την άρτια λειτουργία της και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους επισκέπτες και χρήστες της.
Επίσης,προβλέπεται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου των κτιρίων (περίπου 5.000 τ.μ.) και της υπόλοιπης χερσαίας ζώνης, καθώς και η αναδιαμόρφωση του εσωτερικού οδικού δικτύου της μαρίνας.
Η μαρίνα θα διαθέτει επίσης σταθμό ανεφοδιασμού των σκαφών με καύσιμα και εγκαταστάσεις παραλαβής λυμάτων και ελαιωδών καταλοίπων, ελικοδρόμιο και υπόγεια σύνδεση αποκλειστικά για πεζούς και ελαφρά οχήματα με το παρακείμενο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης.»
Και συνεχίζουμε…
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ:
«Επιπτώσεις στα μορφολογικά και τοπιολογικά χαρακτηριστικά Φάση κατασκευής:Κατά την κατασκευή τεχνικών έργων αναπόφευκτη είναι η οπτική ρύπανση που προκαλείται από την προσωρινή υποβάθμιση του τοπίου στη θέση του έργου, καθώς και από τη διαμόρφωση του εργοταξιακού χώρου.
Αυτή η οπτική ρύπανση θα επηρεάσει τοπικά την εικόνα του παραλιακού μετώπου και σε ένα βαθμό τη θέα της περιοχής κατά την προσέγγιση από τη θάλασσα…»
Και παρακάτω…
«Επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα, τη χλωρίδα και την πανίδα Φάση κατασκευής:
«Οι επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα και τη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, κατά τη φάση κατασκευής ενός λιμενικού έργου, εντοπίζονται αφ’ ενός στη θέση κατασκευής των λιμενικών έργων και αφ’ ετέρου στη θέση ενδεχομένης θαλάσσιας διάθεσης υλικών βυθοκόρησης.
Συνεπώς, κατά τη φάση της κατασκευής των έργων ανάπτυξης και αναβάθμισης της Μαρίνας Βουλιαγμένης αναμένονται ορισμένες αναπόφευκτες δυσμενείς επιπτώσεις στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής άμεσης επιρροής,
οι οποίες οφείλονται: α)στην αλλοίωση τοπικά της υφιστάμενης κατάστασης του πυθμένα λόγω της κατασκευής των λιμενικών έργων και των θαλάσσιων εκσκαφών για την ασφαλή έδρασή τους και την εξασφάλιση του ωφέλιμου βάθους και β)στη διατάραξη των φυσικοχημικών παραμέτρων του θαλάσσιου νερού (αυξημένη θολερότητα, αυξημένη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων) λόγω των κατασκευαστικών εργασιών.
Η κατάληψη του πυθμένα και οι θαλάσσιες εκσκαφές συνεπάγονται την άμεση καταστροφή των βενθικών οργανισμών,αλλά και την έμμεση υποβάθμιση της θαλάσσιας ζωής που συνδέεται με το συγκεκριμένο τμήμα του πυθμένα.
Επίσης, η προαναφερθείσα γενικότερη υποβάθμιση της ποιότητας του θαλάσσιου νερού λόγω των κατασκευαστικών εργασιών (βλ. στη συνέχεια «Επιπτώσεις στα ύδατα και το θαλάσσιο περιβάλλον») έχει άμεσες επιπτώσεις στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, καθώς το θαλάσσιο οικοσύστημα υφίσταται προσωρινή αλλοίωση.
Οι θαλάσσιοι βενθικοί οργανισμοί, λόγω της περιορισμένης ικανότητας μετακίνησης ή της πλήρους ακινησίας τους, αντιμετωπίζουν παθητικά τις μεταβολές του οικοσυστήματος με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ισορροπία των βιοκοινωνιών τους και σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν αδυνατούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, να οδηγούνται τοπικά σε αφανισμό.
Η κατάληψη του πυθμένα και η θαλάσσια εκσκαφή συνεπάγονται την άμεση καταστροφή των βενθικών οργανισμών, αλλά και την έμμεση υποβάθμιση ολόκληρης της θαλάσσιας ζωής,μέσω της διαταραχής των τροφικών σχέσεων και των σχέσεων αλληλεξάρτησης μεταξύ των θαλασσίων οργανισμών.
Οι μεταβολές των φυσικοχημικών παραμέτρων του θαλάσσιου νερού και των ιζημάτων, οι οποίες θα προκληθούν κατά τη διάρκεια των έργων κατασκευής, θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στους βενθικούς όσο και στους πλαγκτονικούς ή νηκτικούς οργανισμούς και είναι πιθανό να επιβραδύνουν την επανάκαμψη του οικοσυστήματος.
Εντούτοις, οι διαταραχές στους πλαγκτονικούς και νηκτικούς οργανισμούς θα είναι σχετικά ηπιότερες, λόγω της ικανότητάς τους να μετακινούνται, παθητικά ή ενεργητικά, αντίστοιχα. Ωστόσο, αναμένεται να προκληθεί μείωση στην αφθονία ατόμων και ειδών ή και βραχυπρόθεσμη επικράτηση αζωικών συνθηκών στη θέση των έργων.
Επίσης, η αύξηση της θολερότητας του θαλάσσιου νερού (λόγω της επαναιώρησης του πυθμενικού υλικού) θα περιορίσει τη διείσδυση της ηλιακής ακτινοβολίας, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας και τη μείωση της πρωτογενούς παραγωγικότητας.
Τέλος, η διάχυση του αιωρούμενου σωματιδιακού υλικού, μέσω των θαλασσίων ρευμάτων και των κυματισμών μπορεί να επεκτείνει τις δυσμενείς επιπτώσεις στις θαλάσσιες βιοκοινωνίες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή.»
Και ας πάμε στη Φάση λειτουργίας:
«Στη φάση λειτουργίας του υπό μελέτη τουριστικού λιμένα είναι δυνατό να προκληθούν έμμεσα επιβαρυντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την ενδεχόμενη αλλοίωση των χαρακτηριστικών του θαλασσινού νερού και της ποιότητας των ιζημάτων λόγω της λειτουργίας των μηχανών των σκαφών, αλλά και μίας σειράς δραστηριοτήτων ατυχηματικού –περιστασιακού χαρακτήρα, όπως η ατυχηματική απόρριψη μικροποσοτήτων λυμάτων από τα σκάφη στη θάλασσα ή
η πιθανή ατυχηματική διαρροή από τα σκάφη στη θάλασσα καυσίμων, λιπαντικών, σεντινόνερων κλπ…οι μεταβολές αυτές στις φυσικοχημικές παραμέτρους του θαλάσσιου περιβάλλοντος θα έχουν σε ένα βαθμό δυσμενείς επιπτώσεις για την ισορροπία των θαλασσίων βιοκοινωνιών.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η χημική ρύπανση και η χαμηλή συγκέντρωση διαλυμένου οξυγόνου στο θαλάσσιο νερό και το ίζημα προκαλούν μείωση της βιοποικιλότητας και δεν ευνοούν την ανάπτυξη υγιών βιοκοινωνιών με ισορροπημένη δομή και σύνθεση.
Η ρύπανση από ουσίες με τοξική δράση (π.χ. υφαλοχρώματα) μπορεί να προκαλέσει το θάνατο θαλασσίων οργανισμών, άμεσα ή έμμεσα, μέσω της βιοσυσσώρευσης.
Η ρύπανση από πετρελαιοειδή, η οποία εμφανίζεται με τη μορφή ενός λεπτού επιφανειακού στρώματος (“φιλμ”), εμποδίζει τη διάχυση του οξυγόνου και τη διείσδυση της ηλιακής ακτινοβολίας με αποτέλεσμα να παρεμποδίζονται οι ζωτικές μεταβολικές δραστηριότητες των θαλασσίων οργανισμών (η αναπνοή και η φωτοσύνθεση).
Τα επιπλέοντα στερεά υπολείμματα εκτός του ότι παρεμποδίζουν την είσοδο οξυγόνου και ηλιακής ακτινοβολίας στην υδάτινη στήλη, αποτελούν πηγή κινδύνου και για τους οργανισμούς που βρίσκουν την τροφή τους κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας (διάφορα είδη ψαριών, θαλασσοπούλια κλπ.)
Σημειώνεται ότι κατά τη φάση κατασκευής των υπό μελέτη έργων θα υπάρξουν οχλήσεις για το ανθρωπογενές περιβάλλον (όπως επιβάρυνση ακουστικού και ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος, επιβάρυνση τοπικά οδικής κυκλοφορίας, αισθητική ρύπανση), οι οποίες όμως θα είναι μικρής έντασης και έκτασης, μικρής χρονικής διάρκειας και παροδικού χαρακτήρα,ενώ θα αναιρεθούν με το πέρας των εργασιών.»
Συμπερασματικά…
«Οι επιπτώσεις από την κατασκευή της νέας Μαρίνας Βουλιαγμένης θα είναι τεράστιες, αφού κατά τη διάρκεια κατασκευής ενός τέτοιου έργου είναι βέβαιο ότι θα προκληθούν περιβαλλοντικές επιπτώσεις καταρχήν λόγω ηχορύπανσης και αέριας ρύπανσης, αλλά και λόγω αλλοίωσης του θαλάσσιου και χερσαίου περιβάλλοντος.»
Κατασκευές τουλάχιστον 1 με 2 χρόνια…
«Οι κατασκευαστικές εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στο εργοτάξιο για 1 με 2 έτη τουλάχιστον θα αυξήσουν τα επίπεδα θορύβου προκαλώντας ηχορύπανση, ενώ παράλληλα η λειτουργία των μηχανημάτων και η διακίνηση βαρέων οχημάτων θα επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα του αέρα σε μια κατοικημένη περιοχή.»
Χερσαίο Περιβάλλον…
Όσον αφορά το χερσαίο περιβάλλον με την κατασκευή περίπου 5.000 τμ κτιριακών εγκαταστάσεων θα γίνει πιθανώς απομάκρυνση της εναπομείναντος χλωρίδας (δέντρα-βλάστηση) ενώ το θαλάσσιο περιβάλλον είναι αυτό που φυσικά θα επιβαρυνθεί περισσότερο, αφού η κατασκευή κυματοθραυστών προκαλεί σταδιακά και την καταστροφή του θαλάσσιου υποστρώματος, ενώ η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης αλλάζει τη σύσταση του βυθού και απομακρύνει τα θαλάσσια ιζήματα.»
Επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα στη Φάση κατασκευής:
«Κύρια πηγή εκπομπής ρύπων κατά τη φάση κατασκευής θα αποτελέσει η εκτέλεση των χωματουργικών εργασιών για την κατασκευή των υποδομών της χερσαίας ζώνης (κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης και οδικού δικτύου), καθώς και η καθαίρεση των λιμενικών έργων λόγω αφ’ ενός της παραγόμενης σκόνης και αφ’ ετέρου της λειτουργίας των μηχανημάτων εργοταξίου και της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων μεταφοράς υλικών.
Ακόμη, επιβάρυνση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος προκαλεί και η σκόνη που δημιουργείται από τη μεταφορά και απόθεση χώματος και υλικών κατασκευής, καθώς και με την παράσυρση από τον άνεμο αποθηκευμένων υλικών.»
Επιπτώσεις από θόρυβο και δονήσεις στη Φάση κατασκευής:
«Κατά την κατασκευή των έργων αναπόφευκτα θα προκληθεί εκπομπή θορύβου. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει επιβάρυνση του ακουστικού περιβάλλοντος από τη λειτουργία των μηχανημάτων εργοταξίου και την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων.
Δεδομένου ότι ο κύριος όγκος των υλικών θα μεταφερθεί δια θαλάσσης απευθείας στη θέση των έργων περιορίζοντας σημαντικά τις οδικές μεταφορές, η προαναφερθείσα όχληση στο ακουστικό περιβάλλον θα είναι μειωμένη.»
Προσέξτε όμως…
«Εντούτοις, η μοναδική δυνατότητα πρόσβασης των βαρέων οχημάτων στη μαρίνα μέσω της οδού Απόλλωνος που διέρχεται από τουριστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις, κατοικίες, την πλαζ και το συγκρότημα του Αστέρα, θα προκαλέσει όχληση στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες της περιοχής.»
Και για τα ατυχήματα…
«Όσον αφορά σε ατυχηματικές απορρίψεις λιπαντικών ή καυσίμων από τα κατασκευαστικά μηχανήματα ή σε ατυχηματική απόπλυση υπολειμμάτων των υλικών κατασκευής, ενδέχεται να υπάρξουν μικροπροβλήματα ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής.
Εντούτοις, εκτιμάται ότι στην υπό μελέτη περίπτωση αυτά τα κρούσματα ατυχηματικής ρύπανσης αφορούν σε μικροποσότητες ρυπαντών και δε θα έχουν ουσιαστική αρνητική επίπτωση στο θαλάσσιο περιβάλλον.
Συμπερασματικά….
«Η κατασκευή των υπό μελέτη έργων θα προκαλέσει αναπόφευκτα επιβάρυνση στην ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος…»
Φάση λειτουργίας:«Η λειτουργία ενός τουριστικού λιμένα είναι δυνατό να επηρεάσει δυσμενώς το θαλάσσιο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής με δύο κυρίως τρόπους:α) τον περιορισμό της κυκλοφορίας και της ανανέωσης των νερών του τουριστικού λιμένα, που μπορεί να προκαλέσει εμφάνιση φαινομένων ευτροφισμού και μείωση του διαλυμένου στο θαλάσσιο νερό οξυγόνου στο εσωτερικό της λιμενολεκάνης και β) μια σειρά δραστηριότητες, οι οποίες είναι δυνατό να προκαλέσουν ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Είναι έτσι δυνατό να προκληθεί υποβάθμιση της ποιότητας του θαλάσσιου νερού και των ιζημάτων και κατ’ επέκταση να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο για το θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά ακόμη και για την ευχάριστη παραμονή των επιβαινόντων στα σκάφη και των επισκεπτών του τουριστικού λιμένα (αντιαισθητική εικόνα λιμενολεκάνης, άσχημη οσμή κλπ.).
Οι επιπτώσεις από τη λειτουργία της μαρίνας, αντίστοιχα, εκφράζονται μέσα από την ηχορύπανση και αέρια ρύπανση που προκαλούν οι μηχανές των σκαφών, η διακίνηση οχημάτων και οι διεργασίες από τη συντήρηση τόσο των σκαφών, όσο και της μαρίνας γενικότερα.
Στο θαλάσσιο περιβάλλον, οι κυριότερες επιπτώσεις προκύπτουν λόγω υποβάθμισης της ποιότητας νερού που προκαλούν οι ρύποι των σκαφών, αλλά και εξαιτίας της στασιμότητας των θαλάσσιων ρευμάτων εντός της λιμενολεκάνης.»
Αυτά αναφέρονται στην επίμαχη μελέτη!

Τι δηλώνει ο Αντιπρόεδρος ΔΗΜΤΟ Νέας Δημοκρατίας 3Β, Ιωάννης Προεστός:
Το χρονικό της καταστροφής μιας πόλης>
Στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου μας στις 18.5.2020 εγκρίθηκε και ψηφίστηκε η μελέτη για την μετατροπή της υφιστάμενης μαρίνας της Βουλιαγμένης σε μαρίνα mega & super yachts.
Όπως αναφέρεται στην ίδια την μελέτη «..κατά τη φάση της κατασκευής των έργων ανάπτυξης και αναβάθμισης της Μαρίνας Βουλιαγμένης αναμένονται ορισμένες αναπόφευκτες δυσμενείς επιπτώσεις στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής άμεσης επιρροής,…» οι οποίες σύμφωνα με το business plan του Αστέρα θα αποκατασταθούν όταν ολοκληρωθεί το έργο. Όλα αυτά σε μια περιοχή ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που επί πλέον έχει χαρακτηριστεί nature και προστατεύεται «υποτίθεται».
Δεν θα σας κουράσω με τις τεχνικές λεπτομέρειες της μελέτης, αν όμως τις διαβάσει κάποιος προσεκτικά θα αντιληφθεί την τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή που θα συντελεστεί στην Βουλιαγμένη. Δηλαδή αφού καταστρέψουν το χερσαίο περιβάλλον, αφού απομακρύνουν ότι δένδρα θα έχουν απομείνει, αφού επιβαρύνουν το θαλάσσιο περιβάλλον το οποίο και θα πληγεί περισσότερο, γιατί η κατασκευή κυματοθραυστών σταδιακά θα καταστρέψει το θαλάσσιο υπόστρωμα, θα το ξαναφτιάξουν για να μπορεί η επιχείρηση του Αστέρα να εισπράττει αστρονομικά έσοδα.
Ας σημειωθεί ότι το χρονικό διάστημα της κατασκευής θα είναι ένα με δύο χρόνια, όπου αντιλαμβάνεται κανείς ότι για δύο χρόνια δεν θα μπορεί κάποιος να περπατήσει στην περιοχή, πόσο μάλλον δε να κολυμπήσει. Θα διαταραχθεί το ατμοσφαιρικό περιβάλλον, αφού όλοι θα εισπνέουμε την σκόνη που θα μεταφέρεται , θα δημιουργηθεί ηχορύπανση από τα διάφορα μηχανήματα και γενικώς Βουλιαγμενιώτες ξεχάστε την Βουλιαγμένη που ξέρατε.
Γιατί και αφού ολοκληρωθεί το έργο και θα έχουν κατασκευαστεί και αναπτυχθεί κτίρια περίπου 5.000 τμ για να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους χρήστες (δηλαδή στους επισκέπτες του πολυτελούς Αστέρα) , αφού η μαρίνα θα διαθέτει σταθμό ανεφοδιασμού καυσίμων και ελικοδρόμιο, σκεφτείτε πώς θα ζείτε στην Βουλιαγμένη που κυριολεκτικά βουλιάζει όταν παραδείγματος χάριν φιλοξενεί τα Ποσειδώνια. Στην ουσία η Βουλιαγμένη δεν θα είναι πια η πόλη σας, αλλά η πόλη του Αστέρα, με τεράστια οικονομικά οφέλη για τους επενδυτές και τίποτε για εσάς. Αλήθεια πού θα πηγαίνει ο τεράστιος όγκος σκουπιδιών που θα δημιουργούνται από τον υπερπληθυσμό της Βουλιαγμένης; Μήπως στο εργοστάσιο σκουπιδιών της Βάρης στον χώρο της Σχολής Ευελπίδων που επανήλθε στο προσκήνιο; Αλήθεια δεν είχε δεσμευτεί ο σημερινός δήμαρχος προεκλογικά ότι δεν θα γίνει γιατί δεν ικανοποιεί τους περιβαλλοντικούς όρους; Μήπως μαζί με την Βουλιαγμένη καταστρέφεται και η Βάρη που πλέον θα είναι ο σκουπιδότοπος του Αστέρα; Μήπως μαζί με την Βουλιαγμένη καταστρέφεται και η Βούλα αφού στο Πανόραμα θα λειτουργήσει χώρος που θα εξυπηρετεί την μεταφορά των απορριμμάτων;
Αγαπητοί συμπολίτες, το συμπέρασμα είναι ότι ολόκληρος ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες των αλλαγών που θα γίνουν στην περιοχή μας. Κάποιοι σκέφτονται μόνο τα οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσουν, πιστεύω όμως ότι το σύνολο των δημοτών της περιοχής έχει στον νου του το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε, οι περισσότεροι από εμάς από το 1950, και το οποίο δεν είμαστε διατεθειμένοι να το παραδώσουμε στα συμφέροντα. Δεν είμαστε εναντίον της προόδου αλλά με σεβασμό στην φυσιογνωμία της περιοχής μας. Πιστεύω ότι όλοι μαζί, με όλους τους νόμιμους τρόπους που υπάρχουν, θα παλέψουμε για να μην επιτρέψουμε την καταστροφή της πόλης που ζήσαμε και αγαπήσαμε.
O ΔΗΜΑΡΧΟΣ-ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ!

Δεν είναι όμως μόνο η Μαρίνα της Βουλιαγμένης που έχει μπει στο μάτι του μπετοκυκλώνα. Το τελευταίο διάστημα η δημοτική αρχή των 3Β καταστρέφει το πράσινο της περιοχής κόβοντας αμείλικτα αιωνόβια δέντρα και δίνοντας τη θέση τους στους εργολάβους του μπετό. Το πιο ωραίο προάστιο της Αθήνας μετατρέπεται σε Παλαιό Φάληρο και Κυψέλη για χάρη φυσικά των εργολάβων σε μία χώρα που 200 χρόνια μετά την απελευθέρωσή της εξακολουθεί να βασίζεται στον Τουρισμό και στα μπετά, τις οικοδομές.
Oι κάτοικοι της περιοχής αναρωτιούνται>
1. Υπάρχει μακρόπνοο περιβαλλοντικό σχέδιο;  Όχι δεν υπάρχει και τολμάει και βγαίνει στο Mega να μιλήσει για συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών για την ανάπλαση παραλιακού μετώπου. Από το 2019 δεν έχει δοθεί χρονοδιάγραμμα ανάπλασης της παραλίας που έχει πλειοδοτηθεί ξανά και εκκρεμεί η ανάπλαση της από την εποχή που την είχε ο γιος Βαρβιτσιώτης.
2. Το τμήμα περιβάλλοντος ενημερώνεται και έχει λόγο σε πρώτο επίπεδο σε όλες τις μελέτες έργων που εκπονούνται και αφορούν το περιβαλλον άμεσα η έμμεσα;  Οχι βέβαια. Πολλές μελέτες τους τις δίνουν αφού έχουν εκπονηθεί.
3. Το τμήμα περιβάλλοντος τι προϋπολογισμό αιτείται και τι προϋπολογισμός τελικά δεσμεύεται και υλοποιείται; Ποτέ δεν τους δίνουν αυτά που ζητούν.
4. Το τμήμα περιβάλλοντος πόσους ενεργούς εξειδικευμένους κηπουρούς έχει; Ελάχιστους, μπορεί και 3. Οι περισσότεροι είναι ανειδίκευτοι και λίγο πριν την σύνταξη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν τις βαριές κηπουρικές δουλειές.
5. Το τμήμα τεχνικών έργων ενημερώνει εγκαίρως και εκ των προτέρων το τμήμα περιβάλλοντος για όλες τις μελέτες που εκπονούνται και τα αποσπασματικά μικρά έργα που εκτελούνται; Όχι!
Πρόσφατα δεν είχαν ενημερωθεί για την παράνομη κοπή δέντρου από εργολάβο οικοδομής. Η πολεοδομία κάνει ότι γουστάρει και καλύπτει.
6. Πότε θα γίνει μια λεπτομερής ενημέρωση στους δημότες τεκμηριωμένη με στοιχεία (προϋπολογισμούς, χρονοδιαγράμματα, απεικονίσεις αριθμητικές και μη κλπ.) για όλα τα περιβαλλοντικά έργα που έχουν υλοποιηθεί, είναι προς υλοποίηση η προγραμματίζεται να υλοποιηθούν. Δεν έχει γίνει ποτέ.
7. Πόσες δημόσιες διαβουλεύσεις γίνονται για σοβαρά περιβαλλοντικά θέματα; Μια δεν αρκεί ! Στο εξωτερικο αναρτάται κάθε παρέμβαση σε χώρους δημόσιους ή ιδιωτικους  στο δημαρχείο, στο διαδίκτυο και σε συγκεκριμένα σημεία της γειτονιάς. Έστω και ένας εάν κάνει ένσταση δεν υλοποιείται τίποτα και το θέμα επανεξετάζεται. Εδώ κάνουν μια διαβούλευση χωρίς μάλιστα να έχουν φροντίσει να στείλουν ένα mail στους δημότες η να το αναρτήσουν σε διαφορά σημεία για να παρευρεθούμε.
8. Γιατί δεν προχωράει σε διαπλάτυνση πεζοδρομίων ώστε να μην αναγκάζεται να κόψει αειθαλή δέντρα; Γιατί οι εργολάβοι δεν θα δουλέψουν και γιατί το κόστος συντήρησης του τσιμέντου είναι μικρότερο.
9. Γιατί δεν βάζει στην κορυφή των προτεραιοτήτων του ο δήμαρχος το περιβάλλον όπως όλα τα κράτη της Ευρώπης; Το περιβάλλον άμεσα και έμμεσα συνδέεται με όλα τα έργα υποδομών. Εάν το κάνει το μοντέλο διοίκησης θα θέσει και το τμήμα περιβάλλοντος στην κορυφή του οργανογράμματος και ούτε πολεοδομία ούτε τεχνικές υπηρεσίες θα δρουν όπως θέλουν. Θα υπάρχει πλήρης έλεγχος. Μάλλον γι΄αυτό δεν το κάνει…
https://kourdistoportocali.com/magazine/poia-agia-sofia-k