Κυριακή, Μαΐου 17

Ο Τσιόδρας επιβεβαιώνει το τρομακτικό σενάριο του ΠΟΥ: Ο κοροναϊός μπορεί να γίνει ενδημικός

Να συμφωνεί με το εφιαλτικό σενάριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πως ο κοροναϊός μπορεί και να μην εξαφανιστεί ποτέ από τη ζωή μας εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον φονικό ιό, Σωτήρης Τσιόδρας
Ο Τσιόδρας επιβεβαιώνει το τρομακτικό σενάριο του ΠΟΥ: Ο κοροναϊός μπορεί να γίνει ενδημικός | in.gr
Να συμφωνεί με το εφιαλτικό σενάριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πως ο κοροναϊός μπορεί και να μην εξαφανιστεί ποτέ από τη ζωή μας εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον φονικό ιό, Σωτήρης Τσιόδρας.
Αναφερόμενος σε όσα είπε χθες ο ΠΟΥ αναφορικά με το πότε και το αν θα εξαφανιστεί ο κοροναϊός, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως «όταν ένας ιός όπως αυτός εμφανίζεται για πρώτη φορά και δεν υπάρχει ανοσία στον πληθυσμό, ούτε αποτελεσματικό για την ώρα εμβόλιο, είναι δύσκολο να προβλέψεις για πόσο θα υπάρχει».


Σε αυτό το πλαίσιο ξεκαθάρισε πως «ακόμα μαθαίνουμε για το πλήρες κλινικό εύρος των εκδηλώσεών του πέραν της κλινικής πνευμονίας. Άρα εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη να τον περιορίσουμε, να τον αντιμετωπίσουμε. Το ότι όλοι μαζί στην Ελλάδα δεν τον αφήσαμε να κάνει την ανεξέλεγκτή του διαδρομή, δεν σημαίνει ότι τον εξαφανίσαμε».

«Ο μαζικός εμβολιασμός μοιάζει σαν αποστολή για το φεγγάρι»

«Ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί, ίσως ακόμα και μετά την ανακάλυψη ενός επιτυχημένου εμβολίου όπως για παράδειγμα κάνουν οι ιοί της γρίπης. Για την ιλαρά έχουμε επιτυχημένα εμβόλια κι όμως δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα εντελώς. Και λόγω της δυσπιστίας, λόγω των fake news για τα εμβόλια. Όπως είπαν αξιωματούχοι του ΠΟΥ, η διαδικασία μαζικού εμβολιασμού των πληθυσμών της Γης έναντι του κοροναϊού, μοιάζει σαν αποστολή για το φεγγάρι» συμπλήρωσε.
«Έχει εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία και πολλές λεπτομέρειες. Ακόμα και για την παραγωγή και κατανομή των δόσεων όταν έχουμε ένα εμβόλιο. Κανείς λοιπόν δεν μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να γίνει αυτός ο ιός άλλος ένας ενδημικός ιός. Δηλαδή να συνεχίσει να κυκλοφορεί ανάμεσά μας χωρίς να χρειάζεται να εισαχθεί από κάποια άλλη χώρα ή περιοχή, χωρίς ποτέ να φτάνει στο μηδέν όλη αυτή την περίοδο. Αυτό συμβαίνει και με άλλους αναπνευστικούς ιούς» ελθοα.
«Είναι σε όλους μας γνωστό πως κάποιοι ιοί που προξενούν κάθε χρόνο το κοινό κρυολόγημα, είναι ενδημικοί. Κάθε χρόνο προκαλούν κρούσματα ίωσης αλλά και σοβαρής πνευμονίας. Αυτή η αναφορά από τον ΠΟΥ προέκυψε από τρία σημαντικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών» κατέληξε.

Τα fake news

Ακόμα, ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά στα fake news, το οποία -σύμφωνα με τα λεγόμενά του- ίσως να είναι και ο λόγος που ο ΠΟΥ προχώρησε σε αυτή την εφιαλτική πρόβλεψη.
«Η τοποθέτηση του ΠΟΥ προέρχεται ίσως από fake news που κάνουν τον γύρο του κόσμου ότι… τελειώσαμε τη μάχη με τον ιό. Δεύτερον, από συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τη φάση αντιμετώπισης του ιού που βρισκόμαστε και έντονου συνωστισμού σε όλον τον κόσμο. Τρίτον, η τοποθέτηση του ΠΟΥ ίσως οφείλεται σε νέες εξάρσεις του ιού σε διάφορες χώρες» είπε χαρακτηριστικά.

«Θα αντέχαμε εμείς 147 νεκρούς σε μια ημέρα;»

Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στις νέες εξάρσεις του ιού παγκοσμίως, ενώ έθεσε κι ένα ρητορικό ερώτημα προς τους Έλληνες πολίτες.
«Στην Ουχάν θα γίνει μαζικός έλεγχος των πολιτών εξαιτίας νέων κρουσμάτων σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης. Στον Λίβανο οι αρχές επέβαλλαν και πάλι lockdown. Στο Πακιστάν το ίδιο, όπως και στην Ινδία. Η Σουηδία έχει υιοθετήσει ένα άλλο μοντέλο αντιμετώπισης του κοροναϊού. Είναι μια χώρα 10 εκατομμυρίων κατοίκων. Θα αντέχαμε εμείς να ακούμε 147 νεκρούς σε μια ημέρα όπως οι Σουηδοί χθες;».

Αυτές είναι οι 4 μελέτες που «τρέχουν» στην Ελλάδα

Ακόμα, αναφέρθηκε στις μελέτες για τον κοροναϊό που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Μάλιστα, τόνισε πως θα έχουμε σύντομα αποτελέσματα.
«Αυτή τη στιγμή στην χώρα γίνονται μελέτες αντισωμάτων και οροεπιδημιολογικές μελέτες τόσο για το ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού, όσο και σχετικά με την γεωγραφική εξάπλωση του ιού» εξήγησε, αφού νωρίτερα είχε τονίσει πως «στην πατρίδα μας από τα δεδομένα φαίνεται ότι μικρός αριθμός ατόμων, λιγότερο από το 0,5% του πληθυσμού, έχουν νοσήσει».

Συνολικά, 4 μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα:

  1. Προοπτική πληθυσμιακή μελέτη αντισωμάτων στην Ελλάδα, να εξεταστεί το ποσοστό των ανθρώπων που εμφάνισαν αντισώματα.
  2. Οροεπιδημιολογική μελέτη σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων και το Υπουργείο Υγείας, για την ανοσία.
  3. Επαναλαμβανόμενη οροεπιδημιολογική μελέτη από εναπομείναντες ορούς από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.
  4. Πληθυσμιακή οροεπιδημιολογική μελέτη για κορωνοϊό από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κρήτης.
Μια πρόσφατη ισπανική μελέτη, που ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, έδειξε ότι υπήρξε υποδιάγνωση της νόσου. Υπολογίστηκε, μάλιστα, κίνδυνος θανάτου υψηλότερος από εκείνον της γρίπης.
Ακόμα, εξήγησε πως κάποιοι θα έχουν υψηλότερα ποσοστά σε κρούσματα, όπως για παράδειγμα, οι υγειονομικοί που εκτίθενται περισσότερο στον ιό.
«Πρέπει να συνεχίσουμε σαν υπεύθυνοι πολίτες με υπερβολική προσοχή στα μέτρα να έχουμε τον έλεγχο του ιού στα χέρια μας» τόνισε κλείνοντας.
Video Player

Το εφιαλτικό σενάριο του ΠΟΥ

Υπενθυμίζεται πως χθες, Τετάρτη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκαθάρισε πως ο πλανήτης «έχει να διανύσει παρά πολύ μακρύ δρόμο» για να θέσει υπό έλεγχο την πανδημία του κοροναϊού, παρά τα διστακτικά βήματα πολυάριθμων χωρών προς μια επανεκκίνηση της κανονικής ζωής,
Οι κίνδυνοι από τον φονικό ιό, παραμένουν υψηλοί σε «εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο», προειδοποίησε ο Μάικ Ράιαν, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Δεν υπάρχουν υποσχέσεις, δεν υπάρχουν ημερομηνίες σε αυτή την κατάσταση» επισήμανε.
«Αυτό που όλοι φοβόμαστε είναι ένας φαύλος κύκλος καταστροφών οικονομίας και δημόσιας υγείας, εάν τα απαγορευτικά μέτρα χαλαρώσουν χωρίς τη δυνατότητα εντοπισμού νέων κρουσμάτων», τόνισε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, ο αξιωματούχος του Οργανισμού, σημειώνοντας ότι απαιτείται «πολύ σημαντικός έλεγχος» του ιού προκειμένου να μειωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση κινδύνου.
Υπάρχει μια μαγική σκέψη ότι τα lockdowns δουλεύουν άψογα και πως η άρση των απαγορευτικών μέτρων θα δουλέψει εξαιρετικά, προειδοποίησε.
«Ο ιός ίσως γίνει ενδημικός, να μην φύγει ποτέ, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα εξαφανιστεί».
 
in.gr