Πέμπτη, Μαΐου 7

«Όχι» από το Πεκίνο σε διεθνή έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού

«Όχι» από το Πεκίνο σε διεθνή έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού
Η Κίνα αρνείται τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση του νέου κορωνοϊού όσο η πανδημία και οι αμερικανικές κατηγορίες κατά του Πεκίνου εξακολουθούν να εξαπλώνονται, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη.

«Πρώτη προτεραιότητα είναι να επικεντρωθούμε στον αγώνα κατά της πανδημίας μέχρι την τελική νίκη... Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο για να σώσουμε ζωές» δήλωσε ο Τσεν Σου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Κινέζος πρεσβευτής ερωτήθηκε για την πρόσκληση που περιμένει από το Πεκίνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για να στείλει επιστήμονες στο Ουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας. Ο Τσεν Σου απάντησε ότι η διπλωματική συγκυρία δεν το επιτρέπει και κατήγγειλε τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με το σενάριο ότι ο κορωνοϊός διέφυγε από εργαστήριο του Ινστιτούτου Ιολογίας του Ουχάν.
«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε την ελεύθερη διάδοση αυτού του είδους του πολιτικού ιού... ενώ όλες οι προσπάθειες πρέπει να κατευθυνθούν προς τον αγώνα κατά του πραγματικού ιού» απάντησε.
«Δεν είμαστε εκ προοιμίου αλλεργικοί σε κάθε μορφής έρευνα και αξιολόγηση», διότι αυτές επιτρέπουν «την προετοιμασία των υπηρεσιών αντιμετώπισης υγειονομικών κρίσεων που θα έρθουν», αλλά «δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε για να σώσουμε ζωές» πρόσθεσε.
«Όσο για το /αν και πώς θα απευθύνουμε πρόσκληση προς τον ΠΟΥ, πρέπει προς το παρόν από τη μία πλευρά να ορίσουμε τις σωστές προτεραιότητες και, από την άλλη, έχουμε ανάγκη από θετική ατμόσφαιρα».
Ο Κινέζος πρεσβευτής κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον υπουργό του των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, που δηλώνουν ότι ο τόπος προέλευσης του κορωνοϊού είναι το εργαστήριο Ιολογίας της πόλης Ουχάν, ότι «παρεμποδίζουν τον αγώνα κατά της πανδημίας, προσπαθώντας να εκτρέψουν την προσοχή από τις δικές τους ευθύνες στην εξάπλωση του ιού στις ΗΠΑ».
Ο Κινέζος πρεσβευτής πιέστηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου να διαψεύσει τους αμερικανικούς ισχυρισμούς και απάντησε ότι δεν μπορεί να πάρει θέση.
«Εάν ο πρόεδρος Τραμπ ή ο κ. Πομπέο έχουν αποδείξεις, ας τις παρουσιάσουν σε ολόκληρο τον κόσμο αντί να απευθύνουν κατηγορίες... Μόνο οι επιστήμονες μπορούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις αυτές» είπε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ