Παρασκευή, Μαΐου 8

Σάλος με τις δηλητηριάσεις από επικίνδυνα φυτοφάρμακα στο δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού

Τι καταγγέλλουν εργαζόμενοι, τι απαντά ο δήμαρχος
Σάλος με τις δηλητηριάσεις από επικίνδυνα φυτοφάρμακα στο δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού | in.gr
Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνουν οι καταγγελίες για ψεκασμούς με επικίνδυνα φυτοφάρμακα που ενδεχομένως να οδήγησαν σε δηλητηρίαση πολίτες αλλά και ζώα στο δήμο Ισταίας – Αιδηψού.
Το θέμα που αποκάλυψε χθες το in.gr έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην περιοχή καθώς οι κάτοικοι κατηγορούν το δήμο για έλλειψη ενημέρωσης σε ένα τόσο μεγάλο ζήτημα που έφερε τέσσερα άτομα στο νοσοκομείο.


Επρόκειτο για 3 συμβασιούχους του δήμου που, όπως κατήγγειλε ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ», στάλθηκαν να καθαρίσουν παρτέρια που είχαν ψεκαστεί με επικίνδυνο ζιζανιοκτόνο, χωρίς να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης και προστασίας. Μάλιστα, ο Σύλλογος ζητά από την Επιθεώρηση Εργασίας της Χαλκίδας να επιβάλουν κυρώσεις στους υπεύθυνους του δήμου, τονίζοντας ότι «η ζωή των εργαζομένων είναι σημαντική για να την βάζουν κάποιοι στην ίδια ζυγαριά με… αγριόχορτα».
Ο Δήμος, έπειτα από τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε μετά την αποκάλυψη του θέματος που επιχειρήθηκε να κρατηθεί κρυφό επιχείρησε να απαντήσει.
Μιλώντας στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος Ιστιαίας -Αιδηψού κ. Ιωάννης Κοντζιά παραδέχθηκε ότι «πράγματι τρεις γυναίκες υπάλληλοι (μία μόνιμη και δύο συμβασιούχους), χθες πήγαν να κόψουν χόρτα στην Ιστιαία δίπλα σε ένα περιφραγμένο χωράφι, και μία από αυτές εμφάνισε ζαλάδες και τάση για έμετο. Αμέσως την μεταφέραμε στο Κέντρο Υγείας, και μετά από βραχεία νοσηλεία επέστρεψε σπίτι της», πρόσθεσε. «Την επόμενη, ωστόσο, ημέρα ένιωσε ξανά ζαλάδες και διακομίσθηκε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας όπου της έγιναν όλες μέχρι και αξονική τομογραφία και μετά από λίγες ώρες, καθώς βρέθηκε ότι είναι δεν είχε κάτι, οι γιατροί της έδωσαν το ελεύθερο να φύγει από το Νοσοκομείο. Είμαι και ο ίδιος γιατρός και μου εξήγησαν ότι δεν βρήκαν κάτι», προσθέτει.
Για το αν οι εργαζόμενες είχαν πάρει όλα τα μέτρα ασφαλείας, ο κ. Κοντζιάς υποστηρίζει ότι «είναι ο πρώτος δήμαρχος που έχει παράσχει και με το παραπάνω όλα τα ΜΑΠ (μάσκες, γάντια κλπ) στους εργαζόμενους και δεν νομίζω ότι δεν τα φόραγαν, αν και δεν ήμουν εκείνη την ώρα μπροστά».
Τέλος, ο κ. Κοντζιάς διαψεύδει ότι ο δήμος είχε προχωρήσει σε ψεκασμούς στο συγκεκριμένο σημείο, υποστηρίζοντας ότι «περίοικος του αποκάλυψε ότι πριν από έξι ημέρες αλλοδαπός είχε ψεκάσει το συγκεκριμένο οικόπεδο κατόπιν εντολής του ιδιοκτήτη του που διαμένει στην Αθήνα».
Ωστόσο, η υπόθεση δεν έμεινε εκεί.
Το Δ. Σ. και τα μέλη του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ σε ανακοίνωσή τους εξέφρασαν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους  στις τρεις συναδέλφισσες, που την Τετάρτη 6/5/2020 κατά την εκτέλεση εργασιών κοπής χόρτων στην Ιστιαία ένιωσαν έντονη αδιαθεσία και διακομίσθηκαν στο Κ. Υ. Ιστιαίας.
Όπως αναφέρει: «Δυστυχώς η μία συνάδελφος συνεχίζει να έχει ακόμη έντονα συμπτώματα και διακομίζεται σήμερα στο Νοσοκομείο, όπως μας ενημέρωσε η ίδια. Τους ευχόμαστε περαστικά και σύντομα να επιστρέψουν υγιείς. Το περιστατικό αυτό όμως, αναδεικνύει περίτρανα την ανάγκη τήρησης και εφαρμογής των όρων και των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής στην εργασία, όπως ακριβώς προβλέπονται. Έχει ιδιαίτερη αξία για μας η διασφάλιση της υγείας των εργαζόμενων και να επιστρέφουν στις οικογένειές τους ασφαλείς και υγιείς. Επισημαίνουμε το γεγονός ότι από την ανύπαρκτη τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας και την εντατικοποίηση της εργασίας, ο κλάδος των εργαζόμενων στους Δήμους θρηνεί το χαμό περισσότερων από 50 συναδέλφων τα τελευταία 4 χρόνια και αρκετών δεκάδων βαριά τραυματισμένων και σακατεμένων. Απαιτούμε από τη Δημοτική Αρχή, άμεσα να λάβει τα προβλεπόμενα μέτρα για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, για το σύνολο των εργαζομένων του Δήμου. Λ. Αιδηψού 8/5/2020. ΤΟ Δ. Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ.

Αντίδραση

Η παράταξη της αντιπολίτευσης στο δήμο, η Δυναμική Πρωτοβουλία θέτει κρίσιμα ερωτήματα για το περιστατικό.
Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
Η «Δυναμική Πρωτοβουλία» αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου διότι προκλητικά η Δημοτική Αρχή συνεχίζει να επιλέγει τη «δια περιφοράς» μέθοδο συνεδρίασης. Μιας συνεδρίασης όπου εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει δυνατότητα σωστής ενημέρωσης των Δημοτικών Συμβούλων, διαλόγου και αντιπροτάσεων. Δηλαδή μιας συνεδρίαση όπου δεν θα υπάρχει διάδραση, δημόσιος διάλογος και η απαραίτητη δημοσιότητα με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η πρότασή μας είναι για όσο χρονικό διάστημα οι συνεδριάσεις δεν μπορούν να γίνονται «δια ζώσης», αυτές να γίνονται με τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τη σχετική νομοθεσία, έτσι ώστε να πληρούνται οι πιο πάνω πολύ σημαντικές για τη δημοκρατία προϋποθέσεις.
Πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι ενώ συνεχίζουμε να διανύουμε ακόμα την πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο της πανδημίας, στον τόπο μας συμβαίνουν δυστυχώς πολύ σοβαρά περιστατικά που έρχονται να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τη ζωή των δημοτών και γενικότερα τη δημόσια υγεία.
Χωρίς ακόμα να υπάρχει επίσημη ενημέρωση απ’ τη Δημοτική Αρχή, πληροφορηθήκαμε μετά από καταγγελία φορέα και από σχετικά δημοσιεύματα ότι τρεις γυναίκες εργαζόμενες στον τομέα καθαριότητας του Δήμου μας μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας και η μία εξ αυτών λόγω σοβαρών συμπτωμάτων δηλητηρίασης στο νοσοκομείο Χαλκίδας.
Επειδή η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος δεν έχουν προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση ή δήλωση για τα τόσο σοβαρά αυτά περιστατικά και τηρούν για άγνωστο λόγο σιγή ιχθύος – όταν ακόμα και η μεταφορά ενός παρτεριού γίνεται θέμα ανακοίνωσης και προβολής – απαιτούμε τόσο από το Δήμαρχο όσο και από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο να απαντήσουν δημόσια στα πιο κάτω ερωτήματα:
1. Έγινε ή όχι χρήση από υπαλλήλους του Δήμου ισχυρού ζιζανιοκτόνου σε κοινόχρηστους χώρους; Αν ναι, σε τι έκταση έγιναν οι ψεκασμοί αυτοί και ποιος έδωσε την εντολή;
2. Γιατί ο Δήμος δεν προχώρησε σε καμία επίσημη ανακοίνωση ώστε να πληροφορηθεί ο κόσμος τους λόγους και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία του;
3. Έγιναν ενέργειες από πλευράς του Δήμου προκειμένου οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να διερευνήσουν το θέμα που απείλησε τόσο σοβαρά την υγεία υπαλλήλων του και που πιθανών να αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για τους υπόλοιπους δημότες;
Περιμένουμε άμεσα ξεκάθαρες απαντήσεις στα πιο πάνω ερωτήματα.