Παρασκευή, Μαΐου 22

Ναόμι Κλάιν: Τηλε-new deal - Μια νέα High-Tech δυστοπία, το Δόγμα του Σοκ της πανδημίας

Για τη μόνιμη και δυστοπική ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, προειδοποιεί η Ναόμι Κλάιν σε άρθρο της στο theintercept.com.
Ακολουθεί μεταφρασμένο ένα μικρό και χαρακτηριστικό απόσπασμα του άρθρου της Ναόμι Κλάιν:
Σε μία πρόσφατη ενημέρωση του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo, σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας την πολιτεία, συμμετείχε μέσω βιντεοκλήσης ο τέως CEO της Google, Eric Schmidt, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα διευθύνει μια επιτροπή, που θα συντονίσει την μετάβαση της Νέας Υόρκης στην μετα-Covid εποχή, με έμφαση στην μόνιμη ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε κάθε πτυχή της αστικής ζωής.  
«Οι πρώτες προτεραιότητες αυτού που προσπαθούμε να κάνουμε», δήλωσε ο Schmidt, «εστιάζονται στην τηλε-υγεία, στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και στις ευρυζωνικές συνδέσεις. … Πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις που μπορούν να παρουσιαστούν τώρα και να επιταχυνθούν, και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία για να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα». Για να μην υπάρχει αμφιβολία ότι οι στόχοι του τέως προέδρου της Google ήταν καθαρά καλοπροαίρετοι, στο background η εικόνα του πλαισιωνόταν από χρυσά φτερά αγγέλου.
Μόλις μια μέρα νωρίτερα, ο Cuomo είχε ανακοινώσει μια παρόμοια συνεργασία με το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates για την ανάπτυξη ενός «εξυπνότερου εκπαιδευτικού συστήματος». Αποκαλώντας τον Gates «οραματιστή», ο Cuomo είπε ότι η πανδημία έχει δημιουργήσει «μια στιγμή στην ιστορία που μπορούμε πραγματικά να ενσωματώσουμε και να προωθήσουμε τις ιδέες του [Gates]… όλα αυτά τα κτίρια, όλες αυτές οι φυσικές αίθουσες διδασκαλίας - γιατί χρειάζονται άραγε με όλη την τεχνολογία που έχετε;» ρώτησε, προφανώς ρητορικά. 
Χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να "κολλήσει", αλλά κάτι που μοιάζει με ένα νέο, συνεκτικό δόγμα του σοκ της πανδημίας αρχίζει να εμφανίζεται. Πείτε το "Τηλε-New Deal". Πολύ πιο υψηλής τεχνολογίας από οτιδήποτε έχουμε δει κατά τη διάρκεια προηγούμενων καταστροφών, είναι αυτό το μέλλον, καθώς οι σωροί εξακολουθούν να συσσωρεύονται. Και οι προηγούμενες εβδομάδες της φυσικής μας απομόνωσης, δεν μοιάζουν με επώδυνη ανάγκη για τη σωτηρία ζωών, αλλά ως ζωντανό εργαστήριο για ένα μόνιμο - και εξαιρετικά κερδοφόρο - 'χωρίς επαφή΄ μέλλον, αναφέρει μεταξύ άλλων η Κλάιν.
Η Anuja Sonalker, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Steer Tech, μιας εταιρείας που εδρεύει στο Maryland και πωλεί τεχνολογία αυτόματης στάθμευσης, συνόψισε πρόσφατα τη νέα πραγματικότητα. «Υπήρξε μια ξεχωριστή... προθέρμανση σε μια τεχνολογία χωρίς ανθρώπινη επαφή», είπε. «Οι άνθρωποι είναι βιολογικοί κίνδυνοι, οι μηχανές δεν είναι.»
Είναι ένα μέλλον, στο οποίο τα σπίτια μας δεν θα είναι ποτέ ξανά αποκλειστικά προσωπικοί χώροι, αλλά, μέσω της ψηφιακής σύνδεσης υψηλής ταχύτητας, θα είναι τα σχολεία μας, το γραφείο του γιατρού μας, τα γυμναστήρια μας και, εάν μας υποχρεώσει το κράτος, οι φυλακές μας. Φυσικά, για πολλούς από εμάς, αυτά τα ίδια σπίτια είχαν ήδη μετατραπεί σε χώρους εργασίας χωρίς διακοπή και στους κύριους χώρους ψυχαγωγίας μας πριν από την πανδημία, και η υπό επιτήρηση φυλάκιση ήταν ήδη σε εξέλιξη. Αλλά στο μέλλον, όλες αυτές οι τάσεις είναι έτοιμες για μια στρεβλή επιτάχυνση, λέει η Κλάιν.
Αυτό είναι ένα μέλλον στο οποίο, για τους προνομιούχους, σχεδόν όλα παραδίδονται στο σπίτι, είτε ψηφιακά μέσω της streaming και cloud τεχνολογίας, είτε φυσικά μέσω οχήματος χωρίς οδηγό ή με drone.
Είναι ένα μέλλον που απασχολεί πολύ λιγότερους δασκάλους, γιατρούς και οδηγούς. Δεν δέχεται μετρητά ή πιστωτικές κάρτες (με το πρόσχημα του ελέγχου του ιού).
Είναι ένα μέλλον που ισχυρίζεται ότι λειτουργεί με «τεχνητή νοημοσύνη», αλλά στην πραγματικότητα συγκρατείται από δεκάδες εκατομμύρια ανώνυμους εργαζόμενους που βρίσκονται στοιβαγμένοι σε αποθήκες, κέντρα δεδομένων, ηλεκτρονικά sweatshops, ορυχεία λιθίου, βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις, μονάδες επεξεργασίας κρέατος και φυλακές, όπου δεν προστατεύονται από τις ασθένειες και την υπερεκμετάλλευση.
Είναι ένα μέλλον στο οποίο κάθε κίνησή μας, κάθε λέξη μας, κάθε σχέση μας είναι ανιχνεύσιμη, ιχνηλατημένη και αποθηκευμένη μέσω εξαγωγής δεδομένων από πρωτοφανείς συνεργασίες μεταξύ κυβερνήσεων και τεχνολογικών γιγάντων.
 Αν όλα αυτά ακούγονται οικεία, είναι επειδή, στην προ Covid εποχή, αυτό το σχεδιασμένο με ακρίβεια μέλλον, βασίστηκε σε εφαρμογές κινητών, που μας ΄πουλήθηκαν΄ στο όνομα της ευκολίας και της εξατομίκευσης.
Αλλά πολλοί από εμάς είχαν ανησυχίες.
  • Σχετικά με την ασφάλεια, την ποιότητα και την ανισότητα των τηλεματικών και διαδικτυακών τάξεων.
  • Σχετικά με τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό που σκοτώνουν πεζούς και τα drones που καταστρέφουν πακέτα (και ανθρώπους).
  • Σχετικά με την παρακολούθηση τοποθεσίας και το εμπόριο χωρίς μετρητά που εξαλείφουν το απόρρητό μας και εγκαθιδρύουν τις φυλετικές διακρίσεις και τις διακρίσεις λόγω φύλου.
  • Σχετικά με τις αδίστακτες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δηλητηριάζουν τις πληροφορίες μας και την ψυχική υγεία των παιδιών μας.
  • Σχετικά με «έξυπνες πόλεις» γεμάτες με αισθητήρες που αντικαθιστούν την τοπική αυτοδιοίκηση.
  • Σχετικά με τις καλές δουλειές που αυτές οι τεχνολογίες εξαφανίζουν.
  • Σχετικά με τις κακές δουλειές που παράγουν μαζικά.
Και πάνω απ' όλα, είχαμε ανησυχίες σχετικά με τον πλούτο και τη δύναμη που απειλούν τη δημοκρατία και που συσσωρεύονται από μια χούφτα τεχνολογικών εταιρειών, οι οποίες είναι κυρίαρχες της παραίτησης - αποφεύγοντας κάθε ευθύνη για τα συντρίμμια που άφησαν πίσω στους τομείς που κυριαρχούν τώρα, είτε πρόκειται για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το λιανικό εμπόριο ή τις μεταφορές.
Αυτό ήταν το... αρχαίο παρελθόν που ήταν γνωστό ως τον Φεβρουάριο. Σήμερα, πολλές από αυτές τις βάσιμες ανησυχίες παρασύρονται από ένα παλιρροϊκό κύμα πανικού, και αυτή η ξαναζεσταμένη δυστοπία περνά από μια βιαστική επανάληψη. Τώρα, σε ένα οδυνηρό σκηνικό μαζικού θανάτου, μας πουλάνε την αμφίβολη υπόσχεση ότι αυτές οι τεχνολογίες είναι ο μόνος πιθανός τρόπος για να αποφύγουμε την πανδημία. Τα απαραίτητα κλειδιά για να διατηρήσουμε τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας ασφαλείς.
Χάρη στον Cuomo και τις διάφορες συνεργασίες του με δισεκατομμυριούχους, το κράτος της Νέας Υόρκης γίνεται ένας εκθαμβωτικός εκθεσιακός χώρος για αυτό το απαίσιο μέλλον - αλλά οι φιλοδοξίες φτάνουν πολύ πέρα ​​από τα σύνορα οποιουδήποτε κράτους ή χώρας.
Και στο κέντρο όλων είναι ο Eric Schmidt. Λίγο πριν οι Αμερικανοί καταλάβουν την απειλή του Covid-19, ο Schmidt είχε ήδη ξεκινήσει μια επιθετική εκστρατεία lobbying και δημοσίων σχέσεων, προωθώντας με ακρίβεια το όραμα «Black Mirror» για την κοινωνία. Στο επίκεντρο αυτού του οράματος βρίσκεται η απρόσκοπτη διασύνδεση της κυβέρνησης με μια χούφτα γίγαντες της Silicon Valley - δημόσια σχολεία, νοσοκομεία, ιατρεία, αστυνομία και στρατός, όλες οι εξωτερικές υπηρεσίες (με υψηλό κόστος) παραδίδονται σε ιδιωτικές εταιρείες τεχνολογίας.
από enallaktikos
 http://teleytaiaexodos.blogspot.com