Τετάρτη, Ιουνίου 21

Οι κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού: Πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για σπίτια που δεν είναι δικά τους

Με το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, το Ολυμπιακό Χωριό στους Θρακομακεδόνες, όπως και η συντριπτική πλειονότητα των υποδομών που ετοιμάστηκαν για τότε, παραδόθηκε στην εγκατάλειψη, μαζί του και τα σχέδια αξιοποίησης των εγκαταστάσεών του...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

Με το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, το Ολυμπιακό Χωριό στους Θρακομακεδόνες, όπως και η συντριπτική πλειονότητα των υποδομών που ετοιμάστηκαν για τότε, παραδόθηκε στην εγκατάλειψη, μαζί του και τα σχέδια αξιοποίησης των εγκαταστάσεών του. Μια δεκαετία μετά, οι κάτοικοι - εργάτες που επιλέχθηκαν στην κλήρωση του ΟΕΚ για να πάρουν τα διαμερίσματα στο Ολυμπιακό Χωριό βρίσκονται στον αέρα, καθώς δεν έχει γίνει μεταβίβαση ιδιοκτησίας όπως προβλεπόταν. Η πλειονότητα των κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού ξεκίνησε να μένει εκεί από το 2006. Δύο χρόνια μετά, θα έπρεπε να είχαν πάρει παραχωρητήριο οριστικής κυριότητας, ωστόσο ακόμα οι κάτοικοι έχουν τα χαρτιά της προσωρινής παραχώρησης, αν και πληρώνουν φόρους και χαράτσια ως κανονικοί ιδιοκτήτες. Την ίδια ώρα, κάθε μήνα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν μηνιαία δόση στο πλαίσιο της σταδιακής αποπληρωμής του διαμερίσματος.
«Εκτός της οριστικής παραχώρησης των διαμερισμάτων μετά τα δύο χρόνια, στη συμφωνία προβλεπόταν να καθοριστεί και η τιμή», επισημαίνει στην «Α» η Αγγελική Μποζαγρέγου, μία από τις επιλαχούσες της κλήρωσης του ΟΕΚ. Όπως τονίζει, αναγκάστηκε να πληρώσει κανονικά τα χαράτσια και τον ΕΝΦΙΑ, σαν κανονική ιδιοκτήτρια, αν και κανείς δεν της διασφαλίζει ότι το σπίτι θα της ανήκει. «Συνεχίζουμε να πληρώνουμε με την ελπίδα ότι τελικά θα μας τα δώσουν». Με το τωρινό καθεστώς, οι κάτοικοι του Ολυμπιακού Χωριού αισθάνονται ότι είναι με τα χέρια δεμένα. «Δεν μπορούμε να τα πουλήσουμε, δεν μπορούμε όμως ούτε και να τα νοικιάσουμε, εκτός αν υπάρχει 'εξαιρετικός λόγος', όπου, σύμφωνα με τον κανονισμό κι εφόσον εγκριθεί από τον ΟΕΚ, μπορεί να υπάρξει εκμίσθωση ή παραχώρηση της χρήσεως του διαμερίσματος». ΟΕΚ όμως δεν υπάρχει. Οι αρμοδιότητές του έχουν μεταφερθεί μεν στον ΟΑΕΔ, επί της ουσίας όμως αυτό που έχει αλλάξει μόνο είναι η ακόμα μεγαλύτερη δυσκολία των ενδιαφερομένων να μάθουν για την έκβαση της υπόθεσής τους.

ΟΕΚ δεν υπάρχει, χρεώνονται και τις επισκευές

Παράλληλα, έχει σταματήσει το κατασκευαστικό έργο του ΟΕΚ, όπως υπογραμμίζει στην «Α» ο Κυριάκος, 61 χρονών και μακροχρόνια άνεργος καθώς και η γυναίκα του, που βλέπουν ως πολυτέλεια απαιτήσεις για επισκευές που κατά καιρούς τους παρουσιάζονται ως αποτέλεσμα των «κακοτεχνιών». «Τα σπίτια, όπως τα βρήκαμε, αντιμετώπιζαν αρκετά προβλήματα, όπως η μόνωση. Ο ΟΕΚ επιτελούσε κάποια έργα και επιδιορθώσεις που δεν γίνονται τώρα, αφού δεν υπάρχει», εξηγεί ο Κυριάκος.
Μπορεί λοιπόν, για την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων και τους αθλητές που έμειναν προσωρινά εκεί οι εγκαταστάσεις να ήταν αξιοπρεπείς και πολυτελείς, όμως για μόνιμες κατοικίες παρουσιάζουν διάφορες ελλείψεις, καθότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για εργασίες που θα έκαναν ομαλή τη μετάβαση και τη διαμονή των κατοίκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι «απαγορεύεται να βάλεις ηλιακό θερμοσίφωνα. Όλες οι λειτουργίες γίνονται αναγκαστικά με φυσικό αέριο, από το μπάνιο μέχρι τη θέρμανση. Γιατί για να ζεστάνω νερό πρέπει να ξοδέψω φυσικό αέριο, τη στιγμή που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τον ηλιακό;». Ακόμα όμως και μια απλή κατασκευή όπως ένα σκέπαστρο στο μπαλκόνι μπορεί να εξελιχθεί σε νομικό εφιάλτη, σύμφωνα με τον Κυριάκο. «Είχαν κάνει κάποιοι γείτονες μια κεραμοσκεπή στο μπαλκόνι τους και τους μήνυσε η πολεοδομία». Την ίδια ώρα, κάθε μήνα υποχρεούται να δίνει περίπου 100 ευρώ, από τα 200 προ κρίσης, ως δόση για το διαμέρισμα στον ΟΑΕΔ, για το οποίο δεν γίνονται πλέον ούτε επιδιορθώσεις, αλλά ούτε και έχει καθοριστεί η οριστική τιμή του.
Οι συνθήκες εντός και εκτός σπιτιού στο Ολυμπιακό Χωριό έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους κατοίκους του. Από τη μία διαμερίσματα που δεν τους ανήκουν, από την άλλη ζουν σε μια πόλη - φάντασμα, με προβληματικές συγκοινωνίες, ελάχιστα μαγαζιά, τεράστια ανεργία και εγκαταλελειμμένα κτήρια και εγκαταστάσεις. Οι κάτοικοι ζητούν την ανασύσταση του ΟΕΚ, την τήρηση των συμφωνηθέντων σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς και την αξιολόγηση των διαμερισμάτων σε τιμές αντίστοιχες των δυνατοτήτων των κατοίκων. Ζητούν να μη γίνονται μπαλάκι της γραφειοκρατίας και να έχουν έντιμη αντιμετώπιση. Ζητούν τ' αυτονόητα.http://www.avgi.gr/article/10813/522677