Τρίτη, Ιουλίου 7

Ανησυχία για εισαγόμενα κρούσματα από τα Βαλκάνια--43 νέα κρούσματα 36 εισαγόμενα

Στα 43 ανέβηκαν χθες τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τα 36 εξ αυτών να είναι εισαγόμενα και όλα από την πύλη του Προμαχώνα, ενδεικτικό του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων που καταγράφουν οι βαλκανικές χώρες.
Τα περιστατικά της Covid-19 σε Σέρβους υπηκόους που εντόπιζαν οι ελληνικές υγειονομικές Aρχές ήταν σημαντικά σε αριθμό -20 από τα 36 χθεσινά αφορούν σε πρόσωπα
προερχόμενα από τη Σερβία- γι’ αυτό και αποφασίστηκε το «μπλόκο» της εισόδου τους στη χώρα μας. Πολλαπλά περιστατικά, όμως, καθημερινά δηλώνονται και στις άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπως η γειτονική Βουλγαρία και η Ρουμανία. Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί πάνω από τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας αποδεικνύει ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι αυτά που θα καθοδηγούν τα «άνοιξε – κλείσε» στον τουρισμό, χωρίς τίποτα να είναι δεδομένο.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλέον «κόκκινη» χώρα της Ευρώπης, η Μεγάλη Βρετανία, επιτρέπεται να συνδέεται τουριστικά με την Ελλάδα από την ερχόμενη Τετάρτη. Και ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα είναι το ένα «μέτωπο» που έχουν να διαχειριστούν οι επιστήμονες, ο συγχρωτισμός σε γλέντια και πανηγύρια είναι το άλλο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε χθες ότι η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της για τη Μεγάλη Βρετανία. Ετσι, από τις 15 Ιουλίου επιτρέπονται οι απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο προς όλα τα ελληνικά αεροδρόμια. Οσον αφορά στη Σουηδία, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τα επιδημιολογικά δεδομένα και ανάλογα με την πορεία αυτών θα προβεί στις σχετικές ανακοινώσεις.
Οι εξελίξεις αυτές είναι απόρροια του απρόβλεπτου «χαρακτήρα» της πανδημίας. Στη Σερβία, για παράδειγμα, οι Ελληνες επιστήμονες αναφέρουν ότι η επιδημιολογική της καμπύλη δείχνει προς το… δεύτερο κύμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα όσων θετικών διαγνώσεων εντοπίζουν οι ειδικοί στον Προμαχώνα προέρχονται από τη Σερβία. Από τα χθεσινά 36 περιστατικά που συμπεριλήφθηκαν στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ και προέρχονται από ελέγχους που διενεργήθηκαν στην πύλη εισόδου του Προμαχώνα, τα 20 αφορούν σε πρόσωπα προερχόμενα από τη Σερβία. Τα υπόλοιπα 16 αφορούν κατοίκους άλλων χωρών. Σημειώνεται ότι τα δείγματα από τον Προμαχώνα εξετάζονται στο εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με πληροφορίες.
Τα εισαγόμενα κρούσματα αφορούν σε ένα μεγάλο μέρος των καθημερινών νέων λοιμώξεων Covid-19 που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ. Από τα χθεσινά 43, τα 36 είναι εισαγόμενα. Οι επιστήμονες, όμως, δεν ανησυχούν μόνο για τα εισαγόμενα, αλλά και για ανεξέλεγκτες υπερμεταδόσεις που μπορεί να προκύψουν από συγχρωτισμό σε υπαίθρια γλέντια και πανηγύρια.
Στην Αλίαρτο επιβλήθηκαν «τσουχτερά» πρόστιμα σε πανηγύρια λόγω έντονου συνωστισμού. Οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν από το τμήμα Υγείας και Εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας. Πρωτοφανείς εικόνες συνωστισμού παρατηρήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου και σε παραδοσιακό πανηγύρι που έγινε στο Αλσος Ελληνικού Στρατού στο Γουδή, με τον κόσμο που μαζεύτηκε εκεί να ξεπερνά τα 1.500 άτομα.
Οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τέτοιες διοργανώσεις. Οπως έχουν τονίσει πολλές φορές, εάν βρίσκεται ένας ασυμπτωματικός ανάμεσα στο συνωστισμό, μπορεί μετά να μεταδώσει τον ιό σε δεκάδες άτομα, με αποτέλεσμα να διασπαρεί σε μεγάλο βαθμό κάνοντας εξαιρετικά δύσκολη την ιχνηλάτηση. Οτι θα πρέπει να τεθεί θέμα απαγόρευσης των πανηγυριών σχολίασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ).
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ορισμένοι κατά τόπους πολιτιστικοί και άλλοι σύλλογοι έχουν λάβει από μόνοι τους απόφαση να ματαιώσουν τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις τους, όπως φεστιβάλ, γιορτές ή πανηγύρια. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν χωριά της Φωκίδας, αλλά και τα Γρεβενά.
Η κατανομή των υπόλοιπων επτά χθεσινών κρουσμάτων που δεν είναι εισαγόμενα έχει ως εξής: τέσσερα στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, δύο στην Κάρπαθο και ένα στην ανατολική Αττική. Η Ξάνθη εξακολουθεί να σηκώνει μεγάλο επιδημιολογικό «βάρος», ενώ η Κάρπαθος είναι μετά τη Σύρο το νησί με τα περισσότερα κρούσματα – πέντε είχαν ανακοινωθεί μέχρι χθες. Ακόμη ένας θάνατος σημειώθηκε χθες, μιας ηλικιωμένης γυναίκας που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία», με τον συνολικό αριθμό των θανάτων στη χώρα μας να ανέρχεται μέχρι χθες σε 193.
Οι αριθμοί
  • 43 νέα κρούσματα
  • 36 εισαγόμενα
  • 562 ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων
  • 1 θάνατος
  • 193 θάνατοι μέχρι χθες
  • 852 περιστατικά θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό
  • 936 περιστατικά είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα
  • 11 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
  • 120 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ
  •  /fimotro.gr
  •