Κυριακή, Ιουλίου 12

Κόκκινος» συναγερμός από την αύξηση κρουσμάτων. Έκτακτη Συνεδρίαση λοιμωξιολόγων

Φωτογραφία για Κόκκινος» συναγερμός από την αύξηση κρουσμάτων. Έκτακτη Συνεδρίαση λοιμωξιολόγων
«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα, μετά τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού στο εσωτερικό της χώρας, τα οποία ήρθαν να εντείνουν την ανησυχία για μια πιθανή νέα έξαρση του φονικού ιού στη χώρα μας. Όλα αυτά σε μια περίοδο που τα Βαλκάνια «φλέγονται» και η κατάσταση κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου, εντείνοντας τους φόβους των κυβερνήσεων σχετικά με τις αντοχές των συστημάτων υγείας.

Το τελευταίο -χρονικά- καμπανάκι ήταν η αιφνίδια αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.

Εξ αυτών ένας είναι κάτοικος Καστοριάς, τέσσερις δηλώνουν κάτοικοι της πόλης της Κοζάνης, τρεις είναι κάτοικοι των χωριών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ένας ασθενής είναι Σερβικής καταγωγής, ο οποίος κατά την επιστροφή στην πατρίδα του είχε τροχαίο ατύχημα και μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Κοζάνης, όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στον κοροναϊό.

Από την ιχνηλάτηση που έγινε στον Σέρβο πολίτη διαπιστώθηκε ότι ήταν διερχόμενος και δεν έμεινε σε κάποιο κατάλυμα της Δυτικής Μακεδονίας.

Αυτός είναι και ο λόγος που αύριο, Δευτέρα, θα συνεδριάσει η επιτροπή λοιμωξιολόγων, υπό τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Κρούσμα σε κορίτσι σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής

Ακόμα, συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Κυριακής, όταν εντοπίστηκε κρούσμα κοροναϊού σε κατασκήνωση της Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thestival.gr, η ανήλικη πήγε στην κατασκήνωση στις 5 Ιουλίου και μετά από τέσσερις μέρες ανέβασε δέκατα.

Από τους υπεύθυνους της κατασκήνωσης θεωρήθηκε ύποπτο περιστατικό με βάση τα πρωτόκολλα και έτσι τέθηκε υπό παρακολούθηση για 24 ώρες.

Ο πυρετός δεν έπεσε και κλήθηκαν οι γονείς της. Από την κατασκήνωση τους ζητήθηκε αρνητικό τεστ προκειμένου η μαθήτρια να επιστρέψει στην κατασκήνωση.

Η ανήλικη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Βέροιας όπου και διαγνώστηκε θετική.

Η κατασκήνωση ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ χθες το βράδυ και ζητήθηκε να απομονωθούν όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της.

Σήμερα το πρωί κλήθηκαν οι γονείς των παιδιών που ήταν μαζί με την ανήλικη στην ίδια σκηνή προκειμένου να τα πάρουν από την κατασκήνωση και να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις.

Κρούσμα κοροναϊού και σε γκρουπ τουριστών στην Αιδηψό

Ακόμα μια εστία εντοπίστηκε στην Αιδηψό, με μια ρουμάνα τουρίστρια να βρίσκεται θετική στον φονικό ιό.

Σύμφωνα με το EviaZoom.gr, η 66χρονη είναι μέλος του γκρουπ των τουριστών που ταξίδεψαν από τον Προμαχώνα προς τα Λουτρά Αιδηψού για να κάνουν διακοπές και να μείνουν σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Οι συγκεκριμένοι τουρίστες υποβλήθηκαν σε τεστ κοροναϊού στις 8 Ιουλίου στον Προμαχώνα και στη συνέχεια συνέχισαν το ταξίδι τους, χωρίς ωστόσο να έχουν βγει τα αποτελέσματα.

Το πρωί της Κυριακής (12-07-2020) έγινε γνωστό ότι βγήκε θετική η 66χρονη Ρουμάν, η οποία έχει τεθεί σε καραντίνα και επιτηρείται από αστυνομικούς του Α.Τ. Αιδηψού που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο ξενοδοχείο.

Αύριο το πρωί (13-07-2020) αναμένεται να βρεθεί στη περιοχή κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με ειδικό βαν για να την παραλάβει.

Μαγιορκίνης: Αυξημένα τα ορφανά κρούσματα

Για «αυξημένη επαγρύπνηση λόγω της κινητικότητας του ιού» έκανε λόγο στον ΘΕΜΑ 104,6 ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης σημειώνοντας ότι η καταγραφή «ορφανών» κροσυμάτων «εμπνέει ανησυχία».

«Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο τις επόμενες ημέρες. Τα νούμερα είναι λιγάκι αυξημένα, το ίδιο και τα ορφανά, ως προς την κινητικότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη «το πιο σημαντικό είναι η εφαρμογή των μέτρων. Υπήρξε μια χαλάρωση επειδή υπήρχε μια σχετικά χαμηλή επιδημιολογική κινητικότητα αλλά τώρα υπάρχει μια ανησυχία. Εμείς έχουμε δώσει τις κατευθυντήριες οδηγίες για τον συγχρωτισμό είτε αφορά τα πανηγυρία είτε άλλους τέτοιους χώρους. Ο τρόπος που θα επιτηρηθεί αυτό είναι θέμα της πολιτείας».

Τρομάζουν τα πανηγύρια

Βέβαια, αυτή δεν είναι η μοναδική πηγή ανησυχίας για τους επιστήμονες, αφού και τα πανηγύρια προκαλούν τρόμο στους επιστήμονες.

Αυτός είναι και λόγος που είναι πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαγορευτούν, σε περίπτωση που παρατηρηθούν νέα περιστατικά, όπως αυτά σε Γουδί και Αλίαρτο.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στο OPEN προειδοποίησε όλους όσους καταπατούν τα μέτρα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση.

«Τα ελεγκτικά κλιμάκια είναι κάθε μέρα στον δρόμο», τόνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι εάν διαπιστωθούν αυτές τις ημέρες παραβάσεις, το αμέσως προσεχές διάστημα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει περιοριστικά μέτρα. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι όπου παρατηρείται συνωστισμός και δεν τηρούνται οι αποστάσεις, με αποτέλεσμα να εξελίσσονται σε εστίες διάδοσης του κορονοϊού, θα επιβάλλονται κυρώσεις.

Ο κ. Παπαθανάσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανασταλούν τα πανηγύρια εάν δεν τηρούνται τα μέτρα και παραδέχτηκε πως είναι δύσκολος ο πλήρης έλεγχος της εφαρμογής τους.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, υπογράμμισε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο της απαγόρευσης των πανηγυριών στην περίπτωση που δεν αποδώσουν οι έλεγχοι.

«Είναι αλήθεια ότι πλέον αρχίζουμε να πιεζόμαστε επιδημιολογικά, έχουμε μία μεγάλη εισροή εισαγόμενων κρουσμάτων παρά τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει και βεβαίως έχουμε και τα κρούσματα τα σποραδικά τα οποία οφείλονται στη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Τα πράγματα είναι ανησυχητικά. Είναι η ώρα αυτή τη στιγμή για πολύ μεγάλη πειθαρχία κυρίως από πλευράς πολιτών. Κρατάτε τις αποστάσεις από τους γύρω σας. Εάν έχουμε συγκεντρώσεις και συνωστισμούς, εάν έχουμε φαινόμενα υπερμετάδοσης τότε παίζουμε με τη φωτιά» είπε χαρακτηριστικά.
medlabgr