Παρασκευή, Ιουλίου 10

O Kαλογρίτσας βάζει φωτιά στο μαγαζί του Σύριζα, στους καραμανλικούς και την CCC

Στον ίλιγγο της White Porscha

Πως οι Συριζαίοι ανακάλυψαν τον πανίσχυρο κατασκευαστικό όμιλο

Η οικογένεια Καλογρίτσα βάζει φωτιά στο μαγαζί του Σύριζα δίνοντας μία μυθιστορηματική διάσταση στο ελληνικό καλοκαίρι του 2020. Οι επιχειρηματίες (πατήρ και υιός) που γνωρίζουν κάθε σκονισμένη και παραδομένη στο ημίφως γωνία της Κουμουνδούρου σαν τη τσέπη τους αποφάσισαν να πάρουν εκδίκηση προφανώς για κάποια συμφωνία που αθετήθηκε.
Από τον Αριστοτέλη Ανδρεάδη
Ταυτόχρονα βάζει σε πρώτο πλάνο την πανίσχυρo αραβικό κατασκευαστικό όμιλο CCC με παρουσία στη χώρα μας από το 1976.

Ένας όμιλος ο οποίος εμφανίζεται να εμπλέκεται σε βάθος με τον Σύριζα μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις και ο οποίος είχε διαχρονικά πολύ καλές σχέσεις τόσο με τον Ανδρέα Παπανδρέου όσο και με την ΝΔ του Καραμανλή-δηλαδή με τους περίφημους Καραμανλικούς αν με εννοείς, τους φίλους των Συριζαίων.
Toν Καραμανλή και τους ανθρώπους του που έβαλαν τον Αλέξη και τον Νίκο στα σαλόνια της εξουσίας.
Νύχτα συνεπιβάτης στη μοτοσικλέτα του αστυνομικού του πήγαινε στη Ραφήνα ο Αλέξης για να μυηθεί στα μυστικά της εξουσίας.
Ολοι βοήθησαν αυτά τα παλουκάρια για να στήσουν το μαγαζί τους.
Kι επειδή Καραμανλικοί (οι οποίοι μύησαν τους Συριζαίους στα σαλόνια της εξουσίας και των πάσης φύσεως πρόθυμων χορηγών της) και Συριζαίοι βρίσκονται σε δεινή θέση επιχειρούν να περάσουν στην αντεπίθεση χτυπώντας τον Τάκη Θεοδωρικάκο.
Το θέμα είναι ότι η White Porsca είναι γυναίκα και όλοι τώρα αναζητούν το μυστηριώδη θηλυκό που θυσιάστηκε σε λάγνες ορέξεις για να έλθουν λεφτά στα “μαγαζιά”.
Η απόφαση πριν από περίπου ενάμιση χρόνο του Δήμου Αμαρουσίου να δώσει  στην οδό Πρεμετής τα ονόματα Hasib Sabbagh και Said Khoury των δύο, εκ των τριών, ιδρυτών της Consolidated Contractors Company (CCC), που δεν βρίσκονται στη ζωή εδώ και χρόνια, είχε στρέψει τότε, ως ένα βαθμό, τα φώτα της δημοσιότητας στον αραβικό κατασκευαστικό όμιλο με παρουσία στη χώρα μας από το 1976-γράφει ο Δημήτρης Δελεβέγκος στο Capital.gr.

Ποια είναι τα αδέλφια Χούρι της CCC που "δάνεισαν" €3 εκατ. στον Καλογρίτσα
O πρόεδρος του κλάδου της κατασκευής Samer S.Khoury
Δίχως όμως, αμφισβήτηση, η προσοχή στην αραβική εταιρεία έχει εκτοξευθεί, από προχθές Σάββατο, οπότε ήρθε στο φως της δημοσιότητας η αστική διαφορά του αραβικού ομίλου με τον Τοξότη του Καλογρίτσα.
Σημειωτέον ότι η πλευρά Καλογρίτσα ισχυρίστηκε ότι εισέπραξε 3 εκατ. ευρώ από την CCC, κάνοντας λόγο για εικονική συναλλαγή με την αραβική εταιρεία, κάτι που δεν φαίνεται να δέχεται η τελευταία.
Η CCC, βεβαίως, είναι ιδιαίτερα γνωστή στον κόσμο των επιχειρήσεων, ενώ το ενδιαφέρον των κοσμικών κύκλων έχουν κεντρίσει οι πολυτελείς, επενδυμένες με μάρμαρο, βίλες στην Πολιτεία της επιχειρηματικής οικογένειας δεύτερης γενιάς που ηγείται της εταιρείας, των αδελφών Samer, Tawfic και Wael Khoury.
Εκτός από την οικογένεια Khoury με καταγωγή από την Παλαιστίνη και λιβανέζικες ρίζες, το τιμόνι της εταιρείας κρατά και η οικογένεια Sabbagh. Σημειώνεται ότι οι δύο ιδρυτές της εταιρείας, ο Said Khoury και ο Hasib Sabbagh, που πέθαναν το 2014 και 2011, αντίστοιχα, μετέτρεψαν την CCC σε μία από τις ισχυρότερες κατασκευαστικές εταιρείες παγκοσμίως.

CCC (Tawfic S. Khoury)
Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Tawfic S. Khoury
Όσον αφορά στον τρίτο ιδρυτή της εταιρείας, τον Kamel Abdul Rahman, απεβίωσε το 1980, έχοντας μεταβιβάσει το ποσοστό του στους υπόλοιπους δύο προτού συνταξιοδοτηθεί.
Ο Hassib Sabbagh διέθετε ισχυρή σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου του οποίου οι δεσμοί με τον παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ υπήρξαν έντονοι και ιδιαίτερα γνωστοί.
Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε η γέφυρα με την Ελλάδα και η CCC, που ιδρύθηκε το 1952, έχει μεταφέρει την έδρα της στην χώρα μας από το 1976, απόφαση που είχε υπαγορευθεί λόγω του Εμφύλιου Πολέμου που διήρκεσε έως το 1990.

CCC (Wael S.Khoury)
Ο πρόεδρος της CCC Wael S.Khoury
Η εταιρεία όμως, λειτουργεί στη χώρα μας βάσει ενός ειδικού φορολογικού καθεστώτος που δεν της επιτρέπει να διεκδικεί και να αναλαμβάνει έργα. Εξάλλου, η CCC φαίνεται να μην έχει ανάγκη δραστηριοποίησης στη χώρα μας, καθώς αποτελεί την μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Μέση Ανατολή και μία από τις 20 μεγαλύτερες παγκοσμίως.
Η εταιρεία έχει κατασκευάσει εργοστάσια παραγωγής θερμικής ενέργειας στην Αίγυπτο, τον τερματικό σταθμό Midfield του αεροδρομίου στο Αμπού Ντάμπι, αγωγούς φυσικού αερίου στην Αυστραλία και έναν πολύ μεγάλο αριθμό ενεργειακών, κτηριακών έργων και έργων υποδομής εντός κι εκτός Μέσης Ανατολής.
Μία από τις ιστορίες που συνοδεύουν την εταιρεία σχετίζεται με το πρώτο εργοστάσιο ηλεκτρισμού στη Γάζα, συνδυασμένου κύκλου παραγωγής 140 MW. Την κατασκευή είχε αναλάβει κοινοπραξία που συμμετείχαν με 33% και περίπου 9% η αμερικανική Enron και η CCC, αντίστοιχα. Όταν το 2001 η Enron κατέρρευσε, η CCC αγόρασε το ποσοστό της, αποκτώντας για τον παλαιστινιακό λαό τη φήμη του εθνικού ευεργέτη.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το 2017, η CCC, που απασχολεί περισσότερους από 110 χιλιάδες υπαλλήλους, εμφανίζει έσοδα 7,4 δισ. δολαρίων, με το 75% αυτών να αντιπροσωπεύει έργα πολιτικού μηχανικού, κτηριακά projects και βιομηχανικά κτήρια.
Οι πληροφορίες θέλουν, η εταιρεία που εδρεύει στο ιδιόκτητο κτήριο γραφείων της στην πρώην οδό Πρεμετής στο Μαρούσι, να έχει στηρίξει, κατά το παρελθόν, την προσπάθεια ελληνικών κατασκευαστικών ομίλων να δραστηριοποιηθούν στην απαιτητική αγορά της Μέσης Ανατολής.
Σε κάποιες περιπτώσεις έχει συνεργαστεί με ελληνικές εταιρείες που διεκδικούσαν έργα στην Μέση Ανατολή, ενώ λειτουργεί, άτυπα, ως πρεσβευτής της χώρας μας στον αραβικό κόσμο με στόχο την προσέλκυση πετροδολαρίων στην Ελλάδα.
Άλλωστε ο γιός του Hasib Sabbagh, Suheil επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού και general partner της CCC είναι τρίτος αντιπρόεδρος του ελληνοαραβικού επιμελητηρίου, ενώ οι μισοί περίπου από τους 400 εργαζομένους της εταιρείας στην χώρα είναι Έλληνες.
Σημειώνεται ότι οι δύο ιδρυτές της εταιρείας Hasib Sabbagh και Said Khoury μέχρι το θάνατό τους είχαν το Μαρούσι ως μόνιμο τόπο διαμονής για διάστημα περίπου 40 χρόνων, ενώ είχαν διακριθεί για το φιλανθρωπικό τους έργο.
Aς συνεχίσουμε τώρα με τις άγνωστες λέξεις και τη προσπάθεια του Βηματοδότη να ερμηνεύσει την White Porscha.
Ανέτρεξα σε λεξικά και δεν βρήκα τίποτα. Άγνωστη φράση μου έγραφε. Εν συνεχεία, το γκούγκλαρα και μου έβγαζε «Άσπρη… Πόρσε» έως ότου συνάντησα στον πεζόδρομο της Βαλαωρίτου έναν καθηγητή, πρώην υπουργό και μου είπε ότι είναι φράση στα αραβικά. Οντως αναφέρεται στο e-mail που έγραψε στις 27 Αυγούστου 2016 ο Λιβανοπαλαιστίνιος Φουάντ Χούρι (της κατασκευαστικής εταιρίας CCC) και στα αραβικά το White Porscha σημαίνει «άμωμη ύπαρξη» ή «το αμόλυντον ον» και σε ελεύθερη μετάφραση ή Θεά.
Το θέμα όμως περιπλέκεται περισσότερο καθ΄ότι White Porscha στο e-mail του Λιβανέζου είναι θηλυκού γένους μ΄αυτό τουλάχιστον αναφέρεται ως κωδικός. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος σε θηλυκό γένος το οποίο εμπλέκεται σε υπόθεση σκανδάλου επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς ποια είναι η «άμωμος ύπαρξη» από την οποίαν όπως φαίνεται ξεκινούσαν όλα; Ποιος ή ποια κρύβεται πίσω απ΄αυτόν τον κωδικό; Για όλα αυτά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΝΔ «είναι σαν να βλέπεις μαφιόζικη ταινία».
Οι αποκαλύψεις που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας είναι διασκεδαστικές και διδακτικές και η όλη υπόθεση έχει μπει πλέον για τα καλά στο «μικροσκόπιο» των αρμοδίων δικαστικών αρχών. Ένα μάλιστα από τα σημεία της μήνυσης που κατέθεσε ο επιχειρηματίας φαίνεται πως κινητοποιεί ιδιαίτερα τα «αντανακλαστικά» των αρμοδίων αρχών, καθώς σε αυτό γίνεται ευθέως αναφορά σε τραπεζικό λογαριασμό, τον οποίο μάλιστα γνώριζαν «οι επικεφαλής και ο Λευκός Οίκος» (σ.σ. το δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου) και η «White Porsca».
Συγκεκριμένα, οι αναφορές αυτές εμπεριέχονται σε e-mail που περιλαμβάνεται στη μήνυση Καλογρίτσα. Συγκεκριμένα, το εν λόγω μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας έχει γραφτεί στις 7 Αυγούστου του 2016. Το μήνυμα έγραψε ο Φουάντ Χούρυ εκ των εκπροσώπων του λιβανέζικου κατασκευαστικού κολοσσού CCC και έχει ως αποδέκτη τον Χρήστο Καλογρίτσα.
Στο μήνυμα αυτό όχι μόνο γίνεται αναφορά στον τραπεζικό λογαριασμό μέσω του οποίου μπορεί να γίνει η συναλλαγή αλλά ξεκάθαρα επισημαίνεται πως το Μέγαρο Μαξίμου και η «White Porsca» «είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των φίλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα». Μάλιστα, όπως επισημαίνεται σκοπός είναι η όποια συναλλαγή χρηματοδότησης να μην αφήσει ίχνος για την τελική συναλλαγή!
Το επίμαχο e-mail

Αναλυτικά το επίμαχο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έχει ως εξής:
«Η ιδέα δεν είναι άμεσα ή έμμεσα να καταγραφούμε σε μια συναλλαγή χρηματοδότησης, η οποία θα αφήσει ίχνος για την τελική συναλλαγή. Οι επικεφαλής και ο Λευκός Οίκος και η White Porsca είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των «φίλων» στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ποιου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσω του Κυπριακού Αριθμού που είχαν μοιραστεί μαζί σας. Ας παραμείνει σε αυτή τη φόρμουλά».
Λίγες ώρες νωρίτερα είχε προηγηθεί άλλο e-mail του Φουάντ Χούρυ στο οποίο γίνεται αναφορά σε «λογαριασμούς φίλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα» στον οποίο «ο Λευκός Οίκος είχε αναφερθεί».

Πλέον τα ερωτήματα είναι πολλά και σε αυτό το στάδιο οι εισαγγελικές αρχές επιχειρούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να δουν ποια ακριβώς εγκλήματα από αυτά που καταγγέλλονται μπορεί να έχουν διαπραχθεί. Για παράδειγμα θα πρέπει να διερευνηθεί μόνο απάτη επί δικαστηρίω και ψευδή κατάθεση όπως ζητεί ο μηνυτής εγκαλώντας τους εκπροσώπους του λιβανέζικου κατασκευαστικού κολοσσού ή η έρευνα θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλα αδικήματα όπως ξέπλυμα ή και φοροδιαφυγή και να διενεργηθεί, εφόσον χρειαστεί, ακόμη και από άλλες αρμόδιες αρχές όπως για παράδειγμα οι φορολογικές.
Αυτά είναι τα ζητήματα που εξετάζονται σε αυτή τη φάση από την εισαγγελία, λίγες μόνο ώρες μετά την κατάθεση της μήνυσης από την πλευρά Καλογρίτσα. Και όλα αυτά τη στιγμή που ο επιχειρηματίας επιμένει περί ενορχήστρωσης της όλης υπόθεσης από τον τότε παντοδύναμο υπουργό Νίκο Παππά.
Oι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για τη δικαστική τροπή που θα πάρει ή όλη υπόθεση. Πάντως σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως με αφορμή την μήνυση Καλογρίτσα θα ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα με αντικείμενο τη διερεύνηση των όσων ο ίδιος καταγγέλλει, καταθέτοντας μάλιστα και τα στοιχεία όπως το παραπάνω e-mail που αποδεικνύει το βάσιμο των ισχυρισμών του.
Άλλωστε όπως προκύπτει ξεκάθαρα από το μήνυμα αυτό εκτός του Νίκου Παππά γνώστες της εικονικής σύμβαση με τον λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό και του παρασκηνίου, ήταν και οι τότε ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου ή …«White House»!
Ενδεικτικό είναι το εξής απόσπασμα από τη μήνυση του επιχειρηματία: «…..σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους αυτής παρέπεισαν τον Χρήστο Καλογρίτσα, και άρα μέσω αυτού και την Οικογένεια Καλογρίτσα, την εταιρεία «ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» και την εταιρεία μας, η οποία δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο, να υπογράψει η εταιρεία μας αυτές τυπικά, προκειμένου όπως μας είπαν να έχουν δικαιολογία έναντι των Τραπεζών και των Αρχών για την εκταμίευση ποσού 3.000.000, την οποία θα έκαναν για τις ανάγκες εκπλήρωσης της άνω υποχρέωσής τους για καταβολή ισόποσου μέρους € 3.000.000 της συμφωνηθείσας όπως ανέλθει σε ποσό € 25.000.000 συμμετοχής τους στο άνω επενδυτικό σχήμα, το οποίο είχαν συντονίσει και συμφωνήσει προεχόντως με τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Νίκο Παππά, καθ’ υπόδειξη του οποίου άλλωστε αποφάσισε τη συμμετοχή της στο άνω επενδυτικό σχήμα και η Οικογένεια Καλογρίτσα, η οποία μέχρι τότε δεν γνώριζε, ούτε είχε και επαφή με τους αδελφούς … συμφερόντων των οποίων είναι ο Όμιλος CCC….. ».
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξάλλου, εξετάζονται όμως από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και οι αναφορές Καλογρίτσα για την κατάληξη των 3 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την πλευρά του επιχειρηματία το ποσό αυτό δόθηκε τελικά με υπόδειξη του Ν. Παππά για την έκδοση της εφημερίδας Documentο.
Χαρακτηριστικά στην μήνυση αναφέρονται τα εξής: «Κατόπιν τούτου, άπαντες οι εγκαλούμενοι ενεργούντες από κοινού σε συνεννόηση και σε σύμπραξη προέβησαν σε υλοποίηση του κάτωθι εγκληματικού σχεδίου εξαπάτησης του άνω Διαιτητικού Δικαστηρίου και του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, προκειμένου ο όμιλος της CCC να λάβει πίσω το άνω ποσό € 3.000.000, το οποίο είχε καταβληθεί για την άνω αιτία και είχε διατεθεί κατά τις υποδείξεις του τότε Υπουργού, κ. Νικόλαου Παππά, για την έκδοση του φιλοκυβερνητικού εντύπου Documento, παρουσιάζοντας ψευδώς στο άνω Διαιτητικό Δικαστήριο, αλλά και σήμερα την 01.07.2020 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ότι το άνω ποσό αποτελεί δήθεν προκαταβολή έναντι της άνω ανύπαρκτης σύμβασης “υπεργολαβίας”, η οποία δήθεν δεν υλοποιήθηκε – ούτε και θα μπορούσε άλλωστε ακριβώς διότι δεν υπήρχε !- , και αξιώνοντας την επιστροφή της προκαταβολής, που δήθεν είχαν δώσει για αυτήν την ανύπαρκτη “υπεργολαβία”, προσκομίζοντας ψευδή αποδεικτικά μέσα εις επίρρωση των ψευδών ισχυρισμών τους».
Οι μάρτυρες
Πάντως, μετά την κατάθεση της μήνυσης, σχεδόν βέβαιο είναι πως ο επιχειρηματίας θα κληθεί να καταθέσει στον εισαγγελέα και εφόσον επαναλάβει όλα όσα ισχυρίζεται στη μήνυση του για τον Νίκο Παππά, τότε δεν μπορεί παρά η δικογραφία να φύγει από τα χέρια του εισαγγελικού λειτουργού και να σταλεί στη Βουλή όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.
Σε μια τέτοια περίπτωση η Βουλή θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα πρέπει να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής ενώ η έρευνα του εισαγγελέα θα συνεχιστεί για τα μη πολιτικά πρόσωπα.
Μετά τον μηνυτή Καλογρίτσα, ο εισαγγελέας δεν αποκλείεται να καλέσει για κατάθεση τους μάρτυρες που ο ίδιος ο επιχειρηματίας έχει προτείνει στη μήνυση του, ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Τόμπρας. Πρόκειται για τον πληρεξούσιο του κ. Καλογρίτσα, ο οποίος μάλιστα έχει ήδη επιβεβαιώσει σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό πως η κωδική ονομασία «White House» αντιστοιχεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στους τότε ενοίκους του!
https://kourdistoportocali.com/news-desk/o-kalogritsas-vazei-fotia-sto-magazi-toy-syriza-stoys-karamanlikoys-kai-ton-omilo-ccc/