Σάββατο, Αυγούστου 22

«Τραμπ 91%, Μπάιντεν 9%»! Νόρποθ speaking…

Newsroom eleftherostypos.gr
«Eίναι σίγουρο πως το συνέδριο των Δημοκρατικών θα δώσει στον Μπάιντεν νέα ώθηση στις δημοσκοπήσεις. Ομως, απομένουν δυόμισι μήνες ως τις εκλογές κι αυτό το σόου θα έχει ξεχαστεί την ώρα της κάλπης. Στο τέλος θα νικήσει ο Τραμπ, το λέει η στατιστική. Και αυτή, σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις, δεν ψεύδεται ποτέ…».

Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Τάδε έφη Χέλμουτ Νόρποθ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο αμερικανικό πανεπιστήμιο Στόνι Μπρουκ – ένας από τους πιο «αιρετικούς» εκλογολόγους σήμερα στις ΗΠΑ. Δεν είναι Ρεπουμπλικανός ούτε Δημοκρατικός. Περισσότερο πρόκειται για έναν ναρκισσιστή επιστήμονα, που απολαμβάνει τις δάφνες του ως το μεδούλι. Από το 1996 μέχρι σήμερα έχει πέσει μέσα σε όλες τις προβλέψεις του για τις αμερικανικές εκλογές – με εξαίρεση το 2000, όταν ο Τζορτζ Μπους έκλεψε κυριολεκτικά τη νίκη από τον Αλ Γκορ, με απροκάλυπτη λαθροχειρία στη Φλόριδα. Θυμίζουμε ότι και η εκλογή του ’96 ήταν δύσκολη επειδή ο Μπιλ Κλίντον είχε υποστεί μεγάλη φθορά.
Το 2016 ο Νόρποθ ήταν ένας από τους ελάχιστους μάντεις της νίκης του Τραμπ απέναντι στο φαβορί Χίλαρι. Τώρα, το δοκιμασμένο στατιστικό του μοντέλο δείχνει πως ο Τραμπ έχει 91% πιθανότητες να επανεκλεγεί και ο Μπάιντεν μόνο 9% να τον εκθρονίσει – ό,τι κι αν λένε οι δημοσκοπήσεις! Δίνει μάλιστα και τελικό αριθμό εκλεκτόρων στο Εκλεκτορικό Κολέγιο: Τραμπ 362, Μπάιντεν 176! Επειδή τα γραπτά μένουν, κρατήστε αυτό το απόκομμα του «Κοσμοθεωρείου» και συγκρίνετέ το με τα αποτελέσματα των αμερικανικών καναλιών, τα ξημερώματα 4ης Νοεμβρίου. Προς αποφυγή παρεξήγησης, εμείς δεν υιοθετούμε τις απόψεις του Νόρποθ, απλώς τις μεταφέρουμε… με την ευχή να μην επαληθευτούν. Δεν θέλουμε να φανταζόμαστε τι θα τραβήξει η Ελλάδα μετά τον Νοέμβριο με έναν Αμερικανό πρόεδρο που θαυμάζει τον Ερντογάν ως «σκακιστή παγκόσμιας κλάσης» και… καπάκι (στη συνέντευξη Τύπου με τον Ιρακινό πρόεδρο) τον αποκαλεί «φίλο του». Δυστυχώς, κατά τον Νόρποθ θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα.
Από την έντυπη έκδοση


 eleftherostypos.gr