Κυριακή, Αυγούστου 9

Τρεις νεκροί από τη θεομηνία στην Εύβοια

Αποστολή: Χάρης Γκίκας
Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση σε πολλές περιοχές της Εύβοιας, με έντονες πλημμύρες, καταστροφές δρόμων και δεκάδες εγκλωβισμούς πολιτών, ενώ δυστυχώς φτάσαμε στο σημείο να θρηνούμε θύματα. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Διρφύων Γιώργο Ψαθά ο οποίος μίλησε σε τηλεοπτικούς σταθμούς, υπάρχουν τρεις νεκροί στα Πολιτικά. Ένα βρέφος, μια 86χρονη και ένας 85χρονος. Οι ηλικιωμένοι πνίγηκαν μέσα στο σπίτι τους.

Έντονα πλημμυρικά φαινόμενα παρουσιάζονται συγκεκριμένα στα Πολιτικά, Νεροτριβιά και Ψαχνά του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων. Πολλοί δρόμοι έχουν κοπεί και σπίτια έχουν πλημμυρίσει. Σε αρκετά σημεία το ύψος του νερoύ φτάνει το 1,5 μέτρο, καθιστώντας την κατάσταση κρίσιμη, ενώ έχουν υπερχειλίσει ποταμοί.
Δείτε ζωντανή εικόνα με τις προσπάθειες απεγκλωβισμού πολιτών:
Δείτε εικόνα με την προσπάθεια διάσωσης εγκλωβισμένων με ελικόπτερο:
Δείτε συγκλονιστικές εικόνες από τον απεγκλωβισμό ενός μωρού με τη χρήση μπουλντόζας:



Στο νησί επιχειρεί μεγάλη πυροσβεστική δύναμη - 72 πυροσβέστες με 26 οχήματα και 3 διασωστικές λέμβους από την 1η, την 7η και την 8η ομάδα της ΕΜΑΚ. Επίσης έχει κινητοποιηθεί και ελικόπτερο που μπορεί να αξιοποιηθεί για εναέριες διασώσεις. Μέχρι τις 08:00 το πρωί της Κυριακής η υπηρεσία είχε προβεί σε 25 διασώσεις εγκλωβισμένων και μεταφορά τους σε ασφαλές σημείο, ενώ οι κλήσεις για απάντληση υδάτων από κατοικίες έχουν ξεπεράσεις τις 100.


Ένας πολίτης βρήκε καταφύγιο, μαζί με τον σκύλο του, στην ταράτσα του σπιτιού του
Ένας πολίτης βρήκε καταφύγιο, μαζί με τον σκύλο του, στην ταράτσα του σπιτιού του
Χαρακτηριστικό είναι ότι περιπολικό της αστυνομίας που μετέφερε διασωθέντες βγήκε εκτός δρόμου λόγω της υπερβολικής ποσότητας νερού. Στο σημείο έσπευσε γερανός ώστε να απεγκλωβίσει το όχημα και εν συνεχεία οι άνθρωποι να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο.
Μέχρι τα μεσάνυχτα χρειάστηκαν αρκετές επεμβάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τα Ψαχνά μέχρι και την Λίμνη της Εύβοιας για να σβήσουν φωτιές που είχαν ξεκινήσει από κεραυνούς. Λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα άρχισαν οι πρώτες κλήσεις για εγκλωβισμένους σε αυτοκίνητα, κυρίως στην παραλιακή περιοχή των Πολιτικών.
Δείτε εικόνες από την περιοχή Μπούρτζι:




Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η καταστροφή οφείλεται στην υπερχείλιση των χειμάρρων Μασσαπίθου στα Ψαχνά, του ρέματος των Πολιτικών και του Λίλα στο Λευκαντί που μετέτρεψαν την περιοχή σε λίμνη βυθίζοντας τα πάντα στο νερό.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πρώτη ώρα των επιχειρήσεων απεγκλωβίστηκαν περισσότερα από 25 άτομα ανάμεσα τους και 11μελής οικογένεια όπως επίσης και παιδιά που βρίσκονταν μόνα τους στο σπίτι, ενώ κινητοποιήθηκαν και χωματουργικά μηχανήματα να βοηθήσουν δύσκολες περιπτώσεις. Όταν δε οι πυροσβέστες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν οχήματα της ΕΛΑΣ για τη μεταφορά απεγκλωβισμένων σε ασφαλή σημεία τα πολλά νερά πέταξαν τα αστυνομικά οχήματα εκτός δρόμου.
Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τροχόσπιτα που έχουν εγκατασταθεί σε διάφορα οικόπεδα στην παραλιακή ζώνη και τα οποία έχουν κυκλώσει όγκοι νερού που κινούνται ανεξέλεγκτα.
Σύμφωνα με τους πυροσβέστες τα φαινόμενα εντείνονται όλο και περισσότερο, τα ρέματα φέρνουν όλο και περισσότερο νερό ενώ η κακοκαιρία με βροχή και άνεμο συνεχίζεται έντονα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών και των παραθεριστών στη συγκεκριμένη περιοχή κυριολεκτικά διανυκτέρευσαν στο δρόμο, ενώ δεν έχει κοπάσει η κακοκαιρία και η «Θάλεια» απειλεί ακόμη την περιοχή.
Δείτε τις εικόνες:








 «Είναι εφιαλτικές στιγμές που ζούμε. Όλος ο μηχανισμός είναι στο πόδι αλλά η κακοκαιρία συνεχίζεται» δηλώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, ο οποίος έχει ενεργοποιήσει την πολιτική προστασία και βαριά χωματουργικά μηχανήματα, για να μπορέσουν να προχωρήσουν με ασφάλεια, να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία ώστε να φτάσουν οι πυροσβέστες και να απεγκλωβίσουν τους ανθρώπους που καλούν σε βοήθεια. «Αποφύγετε κάθε εξωτερική μετακίνηση και παραμείνετε σε κλειστούς χώρους» ήταν η έκκληση που έκανε ο περιφερειάρχης στις 5.00 το πρωί καθώς τα νερά ήταν επικίνδυνα.
Χωρίς ρεύμα είναι περιοχές των δήμων Ερέτριας, Χαλκιδέων και Διρφύων Μεσσαπίων.
Πλημμύρισε επίσης ο Λήλας Ποταμός του δήμου Χαλκιδέων. Οι αρχές δεν μπορούν ούτε εκκένωση των γύρω σπιτιών να διατάξουν γιατί όποιος βγει από το σπίτι του κινδυνεύει η ζωή του από την ορμή των νερών. Οι άνθρωποι της πολιτικής προστασίας της Χαλκίδας βρίσκονται εκεί αλλά αυτή τη στιγμή και οι ίδιοι έχουν εγκλωβιστεί.
Η κατάσταση θεωρείται πολύ κρίσιμη.
Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι περιφέρειες και δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.
Πηγές: tvstar.gr, eviathema.gr, eviatv.gr

 https://www.zougla.gr/greece/article/8eominia-stin-evia