Κυριακή, Αυγούστου 9

«Mayday» από τις αεροπορικές για οικονομική ενίσχυση – Σε πτώχευση η Virgin Atlantic

  • Της Μαρίας Μόσχου
Μια από τις χειρότερες περιόδους της διανύει η παγκόσμια αεροπορική αγορά με πολλές αεροπορικές εταιρείες να βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ζητώντας από τα κράτη που δραστηριοποιούνται πακέτα οικονομικής ενίσχυσης.
Το πιο πρόσφατο «ναυάγιο», αυτό της Virgin Atlantic, η οποία τονίζει ότι χωρίς το πακέτο αναχρηματοδότησης, ύψους 1,2 δισ. λιρών, θα ξεμείνει από μετρητά από τις 21 Σεπτεμβρίου.

Η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η πορεία προς το λουκέτο θα ανατραπεί μόνο εάν οι πιστωτές εγκρίνουν συμφωνία διάσωσης ύψους 1,2 δισ. λιρών.
Παράλληλα  ζητά προστασία από τους πιστωτές της σύμφωνα με το Κεφάλαιο 15 του Κώδικα Πτώχευσης των ΗΠΑ, ο οποίος επιτρέπει σε μια ξένη εταιρεία να προστατεύει τα περιουσιακά της στοιχεία εντός της χώρας.
Η κατάθεση στις ΗΠΑ συνδέεται με χωριστή αγωγή που κατατέθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου η Virgin Atlantic έλαβε έγκριση να συγκαλέσει τέσσερις συνεδριάσεις των επηρεαζόμενων πιστωτών ώστε να ψηφίσουν το σχέδιο στις 25 Αυγούστου.


Από το χαρούμενο παρελθόν της Virgin και του Richard Branson
Η Virgin Atlantic, το 51% της οποίας ανήκει στη Virgin Group του μεγιστάνα Richard Branson και το 49% από την αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta, έκλεισε τη βάση της στο αεροδρόμιο Gatwick και περιέκοψε περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας για να αντιμετωπίσει την πτώση από την πανδημία του COVID-19, η οποία την ανάγκασε να καθηλώσει ολόκληρο τον στόλο της τον περασμένο Απρίλιο.

Και άλλα «κανόνια»


Ωστόσο δε πρόκειται για την μοναδική εταιρεία που  «χτυπήθηκε» από την πανδημία. Η Virgin Australia τέθηκε υπό καθεστώς εξωτερικής διοίκησης τον περασμένο Απρίλιο, με χρέη 6,8 δισ. δολ. και ο νέος ιδιοκτήτης της, Bain Capital, ανακοίνωσε σχέδια για περικοπή 3.000 θέσεων εργασίας.
Η αεροπορική εταιρεία Emirates απέλυσε περισσότερους πιλότους και πλήρωμα καμπίνας, με στόχο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του Covid-19 στα οικονομικά στοιχεία της. Ο εθνικός αερομεταφορέας του Ντουμπάι δεν έδωσε εντούτοις διευκρινίσεις για το πόσοι υπάλληλοι απολύθηκαν αυτή την εβδομάδα ούτε από ποια τμήματα προέρχονταν. Μάλιστα είχε αναφερθεί ότι ο αριθμός των 4.300 πιλότων και των σχεδόν 22.000 μελών πληρωμάτων καμπίνας θα περιοριστεί περίπου κατά ένα τρίτο, σε σχέση με τα επίπεδα προ κορωνοϊού.
Την ίδια στιγμή και η αμερικανική αεροπορική εταιρεία United Airlines είχε ανακοινώσει ότι εξαιτίας της πανδημίας πιθανόν να τεθούν σε προσωρινή αργία έως και 36.000 εργαζόμενοί της, δηλαδή περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου του προσωπικού της!

Ο ιός έπληξε μέχρι και τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Λατινικής Αμερικής, LATAM, η οποία ανακοίνωσε την περικοπή περίπου 2.700 θέσεων εργασίας, ή το ένα τρίτο των εργαζομένων της, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία με τα συνδικάτα προκειμένου να μειώσει τους μισθούς και, κατά συνέπεια, αποφάσισε να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων της προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι η LATAM θα προσφέρει πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης  και θα ξεκινήσει στη συνέχεια τις απολύσεις προσωπικού εάν δεν υπάρχουν αρκετές αιτήσεις εργαζομένων για αποχώρηση, ανέφερε ο όμιλος.
Στα τέλη Μαΐου, η αεροπορική εταιρεία κήρυξε πτώχευση στις ΗΠΑ και υπάχθηκε στο Άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα που επιτρέπει σε μια εταιρία που δεν μπορεί να πλέον να καλύψει τις οικονομικές της υποχρεώσεις να αναδιαρθρωθεί τελώντας σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της.
Ανάκαμψη το 2024
Ενώ οι περισσότεροι αερομεταφορείς ζητούν ενίσχυση από τα κράτη που δραστηριοποιούνται ποκειμένου να συνεχίσουν να πετούν, δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις της ΙATA η οποία επισημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ανάκαμψη στις αερομεταφορές πριν το 2024.
Μάλιστα κετιμάται ότι οι παγκόσμιες αεροπορικές επιβιβάσεις θα μειωθούν κατά 55% το 2020 σε σύγκριση με το 2019 όταν η προηγούμενη πρόβλεψη του Απριλίου έκανε λόγο για μείωση 46%.
Οι αριθμοί των επιβατών αναμένεται να αυξηθούν κατά 62% το 2021 από το 2020, αλλά θα παραμείνουν σχεδόν -30% σε σύγκριση με το 2019.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της ΙΑΤΑ:
  • Η παγκόσμια επιβατική κίνηση (έσοδα ανά χιλιόμετρα επιβατών ή RPK) δε θα επιστρέψει στα επίπεδα που ήταν πριν από τον COVID-19 τουλάχιστον έως το 2024, ένα χρόνο αργότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί μέχρι σήμερα.
  • Η ανάκαμψη στα ταξίδια μικρών αποστάσεων αναμένεται να συμβεί γρηγορότερα από ό,τι για τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων. Ως αποτέλεσμα, οι αριθμοί επιβατών θα ανακάμψουν γρηγορότερα από την κίνηση που μετράται σε RPK. Η ανάκαμψη στα επίπεδα πριν από τον COVID-19 ωστόσο θα πάει αργότερα επίσης κατά ένα έτος, από το 2022 στο 2023. Για το 2020, οι συνολικοί αριθμοί επιβατών αναμένεται να μειωθούν κατά 55% σε σύγκριση με το 2019, χειρότερα από τις προβλέψεις του Απριλίου για -46%.
  • Η επιβατική κίνηση τον Ιούνιο του 2020 παρουσίασε ανάκαμψη βραδύτερη από την αναμενόμενη. Η κίνηση, μετρούμενη σε RPK, μειώθηκε κατά 86,5% σε σύγκριση με την περίοδο του προηγούμενου έτους – κάτι που αποτελεί ελαφρά μόνο βελτίωση από τη συρρίκνωση του -91% τον Μάιο. Αυτό οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης στις εγχώριες αγορές, ιδίως στην Κίνα. Ο συντελεστής φόρτωσης του Ιουνίου εμφάνισε το χαμηλότερο ποσοστό όλων των εποχών για το μήνα, στο 57,6%.
 «Mayday» από τις αεροπορικές για οικονομική ενίσχυση – Σε πτώχευση η Virgin Atlantic - Moved.gr