Δευτέρα, Αυγούστου 24

Το δημόσιο σύστημα Υγείας την εποχή κορωνοϊού (μετά τα «χειροκροτήματα»)

Τι επικρατεί στα νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας - Αποκαλυπτικά στοιχεία - Μόνιμοι υπάλληλοι στο υπουργείο Υγείας (Μάιος 2019): 79.254. Ένα χρόνο μετά (Μάιος 2020): 77.356.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να εμφανίσει πως έχει… θωρακίσει το τη δημόσια Υγεία. Αυτό που κάνει κυρίως, όμως, είναι να τάζει.

Τι συμβαίνει, όμως στην πραγματικότητα;


Τα στοιχεία που δημοσιεύονται στον «Ριζοσπάστη», σε άρθρο του Γ. Σιδέρη, μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ, είναι αποκαλυπτικά (ολόκληρο το άρθρο εδώ): 


«1. Εδώ και 6 μήνες η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), μαζί με το λαϊκό κίνημα, απαιτεί: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία. Η κυβέρνηση απαντούσε δια στόματος Κοντοζαμάνη πως προσλήφθηκαν 370 επικουρικοί γιατροί «που και αυτοί δεν χρειάστηκαν»!
Το τελευταίο 15ήμερο νοσηλεύτρια χειρουργείου νοσοκομείου αναφοράς βγήκε θετική γυρνώντας από την άδεια της ενώ είχε ήδη πιάσει δουλειάΤις «στενές επαφές της» στη βάρδια ΔΕΝ τους διώχνουν από τη δουλειά λόγω έλλειψης προσωπικού. Τους λένε ότι «αρκεί η μάσκα και μόνο αν έχετε συμπτώματα θα απομονωθείτε». Σε μαιευτήριο νοσοκομείου αναφοράς στείλανε θετική επίτοκο από άλλο νοσοκομείο. Δύο μαίες φωνάχτηκαν από το σπίτι ώστε να προχωρήσει ο τοκετός.
Είναι πρόσφατη η «εντολή» από μία ΥΠΕ της χώρας σε γιατρό Κέντρου Υγείας που θέλει να την υποχρεώσει, μαζί με το καθημερινό πρωινό ωράριο και τις εφημερίες της στο Κέντρο Υγείας, να κάνει και… 2 – 3 εφημερίες το μήνα σε νοσοκομείο που απέχει… 95 χιλιόμετρα. Σε άλλο νοσοκομείο νησιού ο διοικητής προσπαθεί να εκβιάσει την μοναδική αναισθησιολόγο να εφημερεύει καθημερινά όλο το μήνα.
2. Εδώ και 6 μήνες η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί μαζικά και τακτικά τεστ στους υγειονομικούς. Σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας δόθηκε γραπτά η ακατανόητη οδηγία να υποβάλλονται σε τεστ όχι όλοι οι υγειονομικοί αλλά αυτοί που

«έχουν συμπτώματα (…) έχουν ταξιδέψει από τη Λάρισα και βορειότερα ή στον Πόρο (…) έχουν συμμετάσχει σε γάμους, βαφτίσια, πανηγύρια, λιτανείες, συναυλίες»!

3. Εδώ και 6 μήνες η ΟΕΝΓΕ απαιτεί σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και διαγνωστικά εργαστήρια, επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων.
Η απάντηση της κυβέρνησης ήταν διαφήμιση δωρεών και ευχαριστίες προς τους «φιλεύσπλαχνους» δωρητές. Το τελευταίο 15ήμερο τα δείγματα των ασθενών που στέλνονται από επαρχιακά νοσοκομεία προς νοσοκομεία που έχουν αντιδραστήρια γυρνάνε πίσω. Ασθενείς νοσηλεύονται χωρίς να ξέρουν τι μέλλει γενέσθαι. Νοσηλεύτρια που δούλευε κανονικά σε νοσοκομείο της Αθήνας έμαθε ότι είναι θετική μετά από 2 μέρες εργασίας αφού τα τεστ αργούν να βγουν.
4. Εδώ και χρόνια η ΟΕΝΓΕ απαιτεί μονιμοποίηση των συμβασιούχων, των επικουρικών, όλων των συναδέλφων που υπηρετούν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
Δημοσιοποιημένα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας που αφορούν τους υπαλλήλους του γράφουν: Μόνιμοι το Μάη του 2019: 79.254. Μόνιμοι το Μάη του 2020: 77.356. Δηλαδή 1.898 λιγότεροι από πέρυσιΑν προσθέσουμε και τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις, το προσωπικό των νοσοκομείων είναι λιγότερο κατά 4.000.
5. Εδώ και χρόνια η ΟΕΝΓΕ απαιτεί αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. Τα στοιχεία του Δελτίου Εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού που αφορούν τα νοσοκομεία γράφουν ως προς την κρατική χρηματοδότηση: Α’ εξάμηνο του 2019518 εκατομμύρια ευρώΑ’ εξάμηνο 2020 (της πανδημίας): 387 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, σε ένα χρόνο, το χρόνο της πανδημίας, 131 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα!»