Πέμπτη, Αυγούστου 6

Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για ΑΟΖ

Ελλάδα και Αίγυπτος υπέγραψαν συμφωνία για ΑΟΖ
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη σήμερα στο Κάιρο, όπου είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry), ενώ λίγο μετά τις 17:00 ανακοινώθηκε η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την οριοθέτηση της μεταξύ τους Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η ανακοίνωση έγινε από τον εκπρόσωπο του Αιγυπτιακού Υπουργείο Εξωτερικών, ο οποίος έγραψε στοTwitter: “Μέρος της τελετής για τη συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστική Οικονομικής Ζώνης ανάμεσα στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου και την Δημοκρατία της Ελλάδας”.


Ο χάρτης της συμφωνίας:

Βίντεο από την υπογραφή της συμφωνίας:https://www.zougla.gr/politiki/article/stin-egipto-o-nikos-dendias
Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, «είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες. Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες
«Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Υπενθυμίζεται πως οι δύο πλευρές διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να μεταβαίνει στα μέσα Ιουνίου στο Κάιρο προκειμένου να επιταχυνθούν οι συζητήσεις για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Σκοπός της ελληνικής πλευράς να ακυρωθεί στην πράξη το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται ως συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με την οποία ρυθμίστηκε μια εκκρεμότητα 43 ετών με την υπογραφή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και δη αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα στις δύο χώρες. Πρακτικά, στις 9 Ιουνίου υπεγράφη η επέκταση της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα του 1977, στη θαλάσσια στήλη ύδατος από τον βυθό έως την επιφάνεια του Ιονίου πελάγους.
Με την κίνηση αυτή αποστέλλεται ένα σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα για τη διπλωματική θέση της Ελλάδας, αλλά και την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει με βάση τη διεθνή νομιμότητα.