Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 7

Βγήκε από το κώμα ο Αλεξέι Ναβάλνι - Βελτιώθηκε η κατάσταση της υγείας του

Βγήκε από το κώμα ο Αλεξέι Ναβάλνι - Βελτιώθηκε η κατάσταση της υγείας του
Ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι δεν βρίσκεται πλέον σε τεχνητό κώμα και ανταποκρίνεται σε ομιλία, δήλωσαν τη Δευτέρα γιατροί που τον θεραπεύουν στο νοσοκομείο Charité στο Βερολίνο. Ωστόσο, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να έχει προκληθεί μακροπρόθεσμη ζημιά από τη «σοβαρή δηλητηρίαση» με στρατιωτικό νευροτοξικό παράγοντα.
Ο κ. Ναβάλνι μεταφέρθηκε στις 22 Αυγούστου στη Γερμανία για θεραπεία έπειτα από την υποψία δηλητηρίασης που οι ειδικοί του γερμανικού στρατού αργότερα καθόρισαν ότι προέρχονταν από την οικογένεια ουσιών Νοβιτσόκ.

Ο κ. Ναβάλνι έχει βγει από το ιατρικά προκληθέν κώμα και απομακρύνεται από την αναπνευστική μηχανική υποστήριξη, δήλωσε το νοσοκομείο. «Ανταποκρίνεται σε ομιλία», ανέφερε η δήλωση. «Παραμένει πολύ νωρίς για να εκτιμηθούν οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της σοβαρής δηλητηρίασης».
«Η κατάσταση υγείας του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος έχει υποβληθεί σε θεραπεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Charite του Βερολίνου από τις 22 Αυγούστου 2020, έχει βελτιωθεί. Το ιατρικά επαγόμενο κώμα του ασθενούς θα μπορούσε να τερματιστεί».
«Ο ασθενής απεξαρτάται από τον αναπνευστήρα. Αντιδρά στην ομιλία. Η μακροχρόνια επίδραση της βαριάς δηλητηρίασης δεν μπορεί ακόμη να αποκλειστεί» αναφέρεται στο δελτίο τύπου του νοσοκομείου.
Ο κ. Ναβάλνι αρρώστησε στις 20 Αυγούστου, καθώς επέστρεψε στη Μόσχα μετά από συναντήσεις με πολιτικούς της αντιπολίτευσης στη Σιβηρία, πριν από τις τοπικές εκλογές σε εθνικό επίπεδο που θα διεξαχθούν την Κυριακή.
Τα νέα για τη βελτίωση της υγείας του κ. Ναβάλνι ήρθαν εν μέσω μιας συζήτησης στο Βερολίνο σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της δηλητηρίασης.
Υπήρξαν εκκλήσεις για τη γερμανική κυβέρνηση να ακυρώσει τον σχεδόν ολοκληρωμένο, ρωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.
Η καγκελάριος Μέρκελ πιστεύει ότι είναι λάθος να αποκλείσουμε κάτι, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε επίσης ότι θα ήταν πολύ νωρίς για μια διεθνώς συντονισμένη απάντηση σε αυτό το θέμα και ότι υπάρχει η σαφής προσδοκία πως η Ρωσία θα απαντήσει προηγουμένως σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση Nαβάλνι.
Η ρωσική κυβέρνηση εκτιμά πάντως ότι δεν θα σταματήσει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου της Βαλτικής Θάλασσας "Nord Stream 2" προς την Γερμανία ως απάντηση στην υπόθεση Nαβάλνι. Αυτό προκύπτει από δήλωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος έκανε λόγο ξανά για «παράλογες προσπάθειες» να συνδεθεί η ρωσική κυβέρνηση με τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι.
Αρχικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε θεραπεία στην πόλη του Ομσκ, όπου το αεροπλάνο έκανε επείγουσα προσγείωση.
Δύο ημέρες αργότερα, ο Ρώσος αντιπολιτευόμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Charité στο Βερολίνο για να συνεχίσει τη θεραπεία.
Πηγή: ΑΠΕ, Dpa, Reuters, New York Times, Sputnik

 https://www.zougla.gr/kosmos/article/vgike-apo-to-koma-o-aleksei-navalni---veltiomeni-i-katastasi-tis-igias-tou