Τρίτη, Σεπτεμβρίου 22

Η ελληνική εκκλησία που αποτελεί μια από τις πιο παράξενες του κόσμου


Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και η ιστορία της

Η Ελλάδα είναι γεμάτη εκκλησίες, μεγάλους ναούς και ξωκλήσια σκαρφαλωμένα στα πιο παράξενα σημεία. Κάθε ένα είναι ξεχωριστό ενώ κάποια από τα μικρά εκκλησάκια χρειάζεται να τα προσεγγίσεις με ιδιαίτερο τρόπο όπως για παράδειγμα μέσω θαλάσσης ή κάνοντας μια μεγάλη πεζοπορία. Υπάρχει και μια ελληνική εκκλησία ξεχωριστή η οποία μάλιστα ανήκει στις πιο παράξενες του κόσμου. Και όχι άδικα. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και μπορείς να καταλάβεις γιατί λέμε ότι είναι τόσο ξεχωριστή. Ο λόγος για την Αγία Φωτεινή που βρίσκεται στον κάμπο της Αρχαίας Μαντίνειας στην Πελοπόννησο. Ένα αληθινό διαμάντι από άποψη αρχιτεκτονικής το οποίο μπορείς να επισκεφθείς εύκολα και να βγάλεις τα συμπεράσματά σου.Πελοπόννησο. Ένα αληθινό διαμάντι από άποψη αρχιτεκτονικής το οποίο μπορείς να επισκεφθείς εύκολα και να βγάλεις τα συμπεράσματά σου.

Η ελληνική εκκλησία που αποτελεί μια από τις πιο παράξενες του κόσμου

Και γιατί, λοιπόν, η Αγία Φωτεινή θεωρείται μια από τις πιο παράξενες εκκλησίες στον κόσμο; Πρόκειται για ένα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κτήριο που δεν μοιάζει με οτιδήποτε άλλο. Και πράγματι όμοιό του δεν συναντάς πουθενά στην Ελλάδα. Μάλιστα, δεν μπορείς να το κατατάξεις σε κάποια συγκεκριμένη αρχιτεκτονική και με έναν παράξενο τρόπο συνδυάζει στοιχεία της αρχαίας Ελλάδας με το χριστιανικό πνεύμα. Μια έμπνευση που πήρε σάρκα και οστά από τον δημιουργό του ο οποίος είναι αρχιτέκτονας και ζωγράφος. Και μιλάμε για τον Κώστα Παπαθεοδώρου.

Η Αγία Φωτεινή Μαντίνειας είναι ναός που βρίσκεται απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της Μαντίνειας στην Αρκαδία. Πρόκειται για δημιούργημα ιδιαίτερης, ομολογουμένως αισθητικής το οποίο δεν έχει ενιαίο τρόπο κατασκευής. Πιο συγκεκριμένα συνδυάζει βυζαντινά στοιχεία με άλλους αρχαιότροπους ρυθμούς με έναν χαρακτηριστικό τρόπο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι έχει ξεχωρίσει παγκοσμίως σαν κτήριο και έχει χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο παράξενες εκκλησίες του κόσμουΗ εκκλησία ξεκίνησε να δημιουργείται περίπου το 1970 και ολοκληρώθηκε όσον αφορά την εξωτερική του μόρφή μέσα σε τρία χρόνια. Πώς έφτασε όμως να γίνει η κατασκευή αυτού του ναού; Η παραγγελία για τον ναό έγινε από τον Μαντινειακό Σύνδεσμο. Οι υπεύθυνοί του έψαχναν κάποιον αρχιτέκτονα για να σχεδιάσει έναν μεγαλοπρεπή και ξεχωριστό ναό. Ακόμη και σήμερα η επιλογή του και το σχέδιο θεωρείται από πολλούς άκρως επαναστατικό.

Πώς θα πας στην Αγία Φωτεινή

Αξίζει τον κόπο να δεις από κοντά αυτό το ναό αλλά δεν περνάς από εκεί τυχαία. Κι αυτό γιατί η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής δεν βρίσκεται πάνω σε κεντρικό δρόμο. Θα τη δεις χτισμένη απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μαντίνειας, μέσα στον κάμπο. Αν φτάσεις μέχρι την Τρίπολη τα πράγματα είναι απλά καθώς ο ναός βρίσκεται 13 χιλιόμετρα βόρεια της.

Το βίντεο από το Up Drones σου δίνει μια εικόνες από την ιδιαίτερη αυτή εκκλησία
Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: Apostolos Papageorgiou /exploringgreece.tv/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .