Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 7

Στρες προκαλεί παχυσαρκία, αυξάνει όρεξη για λιπαρά, γλυκά και αλμυρά

Το στρες μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία.
Το στρες αυξάνει την όρεξη. Επιπλέον μας κάνει να προτιμούμε τα λιπαρά, τα γλυκά και τα πολύ αλατισμένα εδέσματα. 
Είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι, όταν βρίσκονται σε κατάσταση στρες και δύσκολων συναισθηματικών καταστάσεων, οδηγούνται στο να τρώνε, έστω και εάν δεν πεινούν, με ασυναίσθητο, αυτόματο τρόπο.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό το φαινόμενο; Τι είναι εκείνο που προδιαθέτει κάποια άτομα σε αυτή τη συμπεριφορά και ποιες είναι οι αρνητικές συνέπειες; Τέλος πως θα μπορούσε να αντιμετωπισθεί η ψυχολογική αυτή κατάσταση, που οδηγεί δυστυχώς στην βλαβερή παχυσαρκία;

Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δεν είναι εύκολες. Η σημασία τους είναι μεγάλη, διότι το στρες και η παχυσαρκία αποτελούν σοβαρές μάστιγες της εποχής μας.
Για να ρίξουν λίγο περισσότερο φως στο ζήτημα αυτό, Φινλανδοί ερευνητές, μελέτησαν 5.150 άτομα που γεννήθηκαν το 1966, σε διάφορα χρονικά σημεία της ζωής τους.  Μεταξύ άλλων αναλύθηκαν οι αντιδράσεις τους σε καταστάσεις στρες και συσχετίσθηκαν με το δείκτη μάζας σώματος τους, ο οποίος είναι μια μέτρηση του σωματικού βάρους που λαμβάνει υπ' όψη και το ύψος του ατόμου.
Τα άτομα τα οποία όταν βρίσκονταν σε κατάσταση στρες και είχαν ανάγκη να τρώνε κάτι για να νιώσουν καλύτερα, φάνηκε ότι παρουσίαζαν τα ακόλουθα:
  1. Ο δείκτης μάζας σώματος τους ήταν σημαντικά αυξημένος, γεγονός που τους καθιστούσε παχύσαρκους. Αυτό ήταν πιο έντονο στις γυναίκες.
     
  2. Τα άτομα των οποίων η όρεξη επηρεαζόταν από το στρες, είχαν την τάση να τρώνε περισσότερο λιπαρά, αλμυρά και γλυκά φαγητά. Είχαν περισσότερη προτίμηση στις πίτσες, στα χάμπουργκερ, στα λουκάνικα και στις σοκολάτες σε σχέση με τους άλλους.
     
  3. Επίσης τα άτομα που είχαν αυξημένη όρεξη λόγω στρες, φάνηκε ότι αυξανόταν ταυτόχρονα και η τάση τους να πίνουν αλκοολούχα ποτά, με αποτέλεσμα να έχουν ψηλότερη κατανάλωση των ποτών αυτών.
Το ερώτημα που προκύπτει φυσιολογικά, αφορά τους παράγοντες που προδιαθέτουν σε μια τέτοια συμπεριφορά.
Η αναγνώρισή τους θα μπορούσε να επιτρέψει μια θεραπευτική παρέμβαση που στόχο θα είχε την καταστολή της νοσηρής αυτής συμπεριφοράς.
Τα ευρήματα των Φιλανδών ερευνητών σε σχέση με τους παράγοντες που προδιαθέτουν σε μια τέτοια συμπεριφορά είναι ενδιαφέροντα:
  1. Οι άντρες οι οποίοι ήσαν μόνοι, ανύπαντροι ή διαζευγμένοι ή είχαν μια μακρά διάρκεια ανεργίας ή ένα ακαδημαϊκό πτυχίο ή ακόμη ένα χαμηλό επίπεδο επαγγελματικής μόρφωσης, έδειχναν ότι είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν μια συμπεριφορά με υπερβολική όρεξη για φαγητό και για ποτό σε καταστάσεις στρες.
     
  2. Στις γυναίκες ο πιο σημαντικός παράγοντας ήταν η απουσία συναισθηματικής στήριξης, που τους οδηγούσε στο να τρώνε υπερβολικά σε καταστάσεις στρες.
Με βάση τα αποτελέσματα αυτά είναι εμφανές ότι για να καταπολεμηθεί η παχυσαρκία, πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούν και τρόποι αποτελεσματικής καταπολέμησης του στρες. Είναι σημαντικό να μελετηθούν καλά και να γίνουν κατανοητοί οι τρόποι με τους οποίους αντιδρούν και αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι το στρες.
Η εφαρμογή σε ευρεία βάση προγραμμάτων, που να βοηθούν τους ανθρώπους στην πρόληψη και στον χειρισμό του στρες, στην αντιμετώπιση συναισθηματικών δυσκολιών και εύρεσης μεγαλύτερης αισθηματικής υποστήριξης θα έχουν ευεργετικά αποτελέσματα σε επίπεδο δημόσιας υγείας.
  • S8-SampleBelowArticle
www.medlook.net