Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 17

Αναγεννητικές Θεραπείες

Αναγεννητικές Θεραπείες
 
Τα τελευταία χρόνια, αντικείμενο εντατικών επιστημονικών ερευνών έχουν αποτελέσει οι μέθοδοι που αξιοποιούν τα βλαστοκύτταρα και τα παράγωγα του αίματος για την αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευρολογικών παθήσεων. Ενας σύγχρονος κλάδος της ιατρικής, η ορθοβιολογία, χρησιμοποιεί τα υλικά του ίδιου μας του σώματος (αυτόλογα βιοϋλικά) εξασφαλίζοντας ασφαλείς και ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες οι οποίες παρέχονται σε εξειδικευμένα και εξατομικευμένα πρωτόκολλα σε ειδικά κέντρα.

Παράγωγα αίματος
Οι αναγεννητικές και κυτταρικές θεραπείες συνδυάζονται με τα βιολογικά σκευάσματα PRP (PlateletRichPlasma) και ACS (AutologousConditionedSerum).
  • PRP: Θεωρείται απόλυτα ασφαλές, καθώς αποτελεί αυτόλογο προϊόν, προέρχεται δηλαδή από τον ίδιο τον ασθενή: πιο συγκεκριμένα, λαμβάνεται μικρή ποσότητα φλεβικού αίματος η οποία και υπόκειται σε επεξεργασία ώστε να εμπλουτιστεί με αιμοπετάλια και αυξητικούς παράγοντες. Το PRP ενεργοποιεί και ενισχύει τους τοπικούς μηχανισμούς αποκατάστασης. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως το PRP μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή, καθώς και τον χρόνο αποκατάστασης μυϊκών τραυματισμών, τενοντοπαθειών, οστεοαρθρίτιδας, χονδροπάθειας, καθώς και περιπτώσεις ρήξης συνδέσμων και μηνίσκων.
  • ACS: Ένα ακόμα αυτόλογο προϊόν, το οποίο παρασκευάζεται από φλεβικό αίμα του ιδιου του ασθενους και χρησιμοποιείται στη θεραπεία της αρθρίτιδας και ειδικότερα της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος και του ισχίου. Είναι ένα σκεύασμα που έχει ιδιαίτερες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ παράλληλα μειώνει τον πόνο και τον χρόνο αποκατάστασης, χωρίς καμία απολύτως παρενέργεια. Η επεξεργασία των προϊόντων PRP και ACS πραγματοποιείται σε ειδικό εργαστηριακό περιβάλλον, όπου τηρούνται οι διεθνείς κανόνες Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής (GMP).
Βλαστοκύτταρα
Τα βλαστοκύτταρα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπλαση των τραυματισμένων ιστών και στην αντικατάσταση των κατεστραμμένων κύτταρων. Με πιο απλά λόγια, τα βλαστοκύτταρα είναι τα κύτταρα που μας κρατάνε υγιείς σαν πολλοί μικροί ιατροί στο σώμα μας έτοιμοι να επέμβουν όταν και όπου χρειάζεται.
Έχουν χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε ασθενείς με αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, οστεοαρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, διάφορες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, τραύματα και κατακλίσεις. Τα βλαστοκύτταρα προέρχονται από το μυελό των οστών, αλλά και από τον λιπώδη ιστό. Η λήψη τους μπορεί να πραγματοποιηθεί με μια μικρή λιποαναρρόφηση, κάτι που αποτελεί απλή και ασφαλής ιατρική πράξη. Η ποσότητα που λαμβάνεται τοποθετείται σε ειδικό κιτ που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και στειρότητα του δείγματος. Μία ποσότητα χορηγείται άμεσα στον ασθενή ανάλογα με τις κλινικές ανάγκες του και το υπόλοιπο κρυοσυντηρείται για μελλοντική χρήση.
Οι ορθοβιολογικές θεραπείες σε συνδυασμό με τις κλασικές μεθόδους αποκατάστασης αποτελούν ένα ακόμα νέο όπλο της ιατρικής που χρησιμοποιείται τόσο στο στάδιο της αποθεραπείας και αποκατάστασης χρονίων εκφυλιστικών παθήσεων του μυοσκελετικού και του νευρικού συστήματος, όσο και σε οξείες καταστάσεις.
Με κλινική-ερευνητική εμπειρία στην ορθοπαιδική και νευρολογική αποκατάσταση και εξειδίκευση στην αντιμετώπιση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, σκλήρυνση κατά πλάκας και κακώσεων νωτιαίου μυελού.filoktitis.com.gr/