Σάββατο, Οκτωβρίου 3

Καθαρίστε το ήπαρ σε 3 βήματα

Καθαρίστε το ήπαρ σε 3 βήματα
Της Μαρίας Γκέκα

Το ήπαρ είναι ένα από ζωτικά όργανα του ανθρώπινου οργανισμού καθώς εκτελεί σημαντικές λειτουργίες του σώματος, όπως είναι η αποτοξίνωση, η σύνθεση πρωτεϊνών και η παραγωγή ουσιών απαραίτητων για την πέψη των τροφών. Το συκώτι είναι το “φίλτρο” του οργανισμού μας, το οποίο συγκρατεί τις περισσότερες επικίνδυνες ουσίες από το να εισέλθουν στο αίμα και από εκεί στα όργανα και στο υπόλοιπο σώμα.

Όταν καθαρίζουμε από τις συσσωρευμένες τοξίνες το συκώτι, ανανεώνουμε και ενισχύουμε τη λειτουργία του και άρα, αυξάνουμε την καλύτερη προστασία όλου του οργανισμού.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβαρύνει συνολικά τον οργανισμό και διπλά το συκώτι, γι’ αυτό και η ανάγκη ενίσχυσης του οργάνου, που είναι υπεύθυνο για τον καθαρισμό του σώματος, καθίσταται ακόμα σημαντικότερη. Η υιοθέτηση μερικών απλών συνηθειών, όπως τα παρακάτω 3 βήματα που προτείνονται, όχι μόνο θα βοηθήσουν την καλή λειτουργία του ήπατος, αλλά συνολικά την καλή υγεία του οργανισμού.

Ενυδατωθείτε με τα σωστά υγρά

καφές1. Ελαχιστοποίηση του αλκοόλ και της καφεΐνης. Καθαρίστε το συκώτι σας, μειώνοντας την κατανάλωση αλκοόλ και καφεϊνούχων ποτών. Αντικαταστήστε αυτά τα ποτά με νερό και ευεργετικά αφεψήματα που θα επιτρέψουν στο συκώτι σας να αναγεννηθεί.

νερό2. Πίνετε άφθονο νερό. Αποτοξινώνει το συκώτι σας και βοηθά στην αποβολή των τοξινών. Πίνοντας άφθονο νερό -τουλάχιστον 2 λίτρα την ημέρα- θα το διατηρήσετε ενυδατωμένο, βασική προϋπόθεση για την αναγέννηση των κυττάρων. Το νερό, επίσης, θα βοηθήσει το ήπαρ να φιλτράρει περισσότερες τοξίνες και υπολείμματα, επιτρέποντας του έτσι να λειτουργεί ταχύτερα αυξάνοντας το επίπεδο ενέργειας και ευεξίας του οργανισμού σας.

λεμόνι3. Προσθέστε το λεμόνι στη διατροφή σας. Φροντίστε να πίνετε κάθε πρωί μόλις ξυπνήσετε ένα ποτήρι με νερό μαζί με το χυμό ενός λεμονιού. Το λεμόνι ενισχύει τις αποτοξινωτικές ιδιότητες του ήπατος, ενώ το κιτρικό οξύ που βρίσκεται σε αυτό ωθεί το συκώτι σε περισσότερη παραγωγή χολής, που είναι ακόμα ένας τρόπος καθαρισμού του οργανισμού. Το λεμονόνερο, επίσης, εμποδίζει τη συσσώρευση των χολόλιθων και προωθεί την πέψη.

green tea4. Πίνετε πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι λόγω του ότι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Ενισχύει τη λειτουργία του ήπατος ενώ βοηθά στη μείωση του λίπους που αποθηκεύεται στο ήπαρ.

green smoothie5. Πίνετε smoothies από φρέσκα φρούτα. Φρούτα όπως φράουλες, βατόμουρα, blueberries, raspberries και cranberries ενισχύουν την υγεία του ήπατος. Αυτά τα φρούτα έχουν οργανικά οξέα, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, και σας βοηθούν στο κάψιμο του λίπους, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να υποφέρετε από λιπώδη διήθηση του ήπατος.*
* Η λιπώδης διήθηση του ήπατος δεν σχετίζεται πάντα και αποκλειστικά με την υψηλή κατανάλωση λίπους στην διατροφή. Σχετίζεται και με την υψηλή πρόσληψη θερμίδων γενικότερα που μπορεί να προέρχονται από λίπος, υδατάνθρακες, αλκοόλ ή γλυκόζη στο αίμα, ενώ παράλληλα και ταυτόχρονα το ίδιο το ήπαρ κάνει μια σειρά από λάθη:

  • Συνθέτει και αποθηκεύει πολύ περισσότερο λίπος από ότι χρειάζεται.
  • Διασπά πολύ λίγο λίπος για την παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό.
  • Απορροφά πολύ λίπος σε μορφή τριγλυκεριδίων από το αίμα, άρα συνθέτει περισσότερο από το κανονικό.

clock6. Φτιάξτε το δικό σας αποτοξινωτικό πρόγραμμα. Το πρωί (μετά το ρόφημα καθαρισμού και μία ώρα πριν από το γεύμα) καταναλώστε όσα φρέσκα φρούτα ή χυμό λαχανικών θέλετε. Ο χυμός παντζαριών είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος. Μην αναμιγνύετε χυμό φρούτων και λαχανικών, μπορείτε όμως, αν θέλετε, να αραιώσετε τους χυμούς σας.

vegetableΤο μεσημέρι μπορείτε να πιείτε αραιωμένο χυμό, να φάτε ένα ωμό λαχανικό ή σαλάτα. Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε τυποποιημένο ντρέσινγκ για τη σαλάτα σας. Φτιάξτε το μόνοι σας από ελαιόλαδο και λεμόνι ή μηλόξυδο και φρέσκα βότανα και μπαχαρικά της επιλογής σας. Αν πεινάσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, φάτε ένα σνακ από φρέσκα λαχανικά ή χυμό. Το βράδυ φάτε φρέσκα φρούτα, χυμό φρούτων ή κάποιο φρουτοποτό.

Τρώτε υγιεινά

1. Η κακή διατροφή μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση λίπους στο συκώτι. Τροφές που περιέχουν πολλά συντηρητικά, λίπη και χοληστερόλη προκαλούν βλάβη στο συκώτι.

  • burgerΑποφύγετε γεύματα τύπου fast food. Ειδικότερα, προσπαθήστε να αποφύγετε τηγανητά τρόφιμα ή κονσέρβες κρεάτων (όπως λουκάνικα, μπέικον, παστό βοδινό, κ.λπ.)
  • Αποφύγετε τα κακά λίπη. Λιπαρά κόκκινα κρέατα, τηγανιτά τρόφιμα αλλά και μεταποιημένα λίπη πρέπει να αποφεύγονται, καθώς μπορεί να φράξουν το συκώτι σας. Τα μεταποιημένα λίπη περιλαμβάνουν μαργαρίνη, λίπος, και τα υδρογονωμένα έλαια.
  • Αποφύγετε τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, την επεξεργασμένη ζάχαρη, τις χρωστικές ουσίες και τα συντηρητικά.

vegies2. Τρώτε τα λαχανικά σας. Ένας από τους πιο ισχυρούς συμμάχους μας για τον καθαρισμό του ήπατος, είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, είτε καταναλώνονται ωμά, είτε μαγειρεμένα, είτε ακόμη σε χυμό. Η εξαιρετικά υψηλή τους περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη, τα κάνει να απορροφούν τις περιβαλλοντικές τοξίνες από το αίμα. Με τη διακριτή ικανότητά τους να εξουδετερώνουν τα βαρέα μέταλλα, τα χημικά και τα φυτοφάρμακα, τα τρόφιμα αυτά αποτελούν έναν ισχυρό προστατευτικό μηχανισμό για το συκώτι.

Ορισμένα λαχανικά περιέχουν θρεπτικά συστατικά όπως το β-καροτένιο που διεγείρουν τα κύτταρα του ήπατος και το προστατεύουν από τις τοξίνες. Τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των κυττάρων και την τόνωση του ήπατος, ενώ τα παντζάρια προστατεύουν τις χοληφόρους οδούς.

Βάλτε στόχο για 5 μερίδες λαχανικών καθημερινά και συμπεριλάβετε οπωσδήποτε τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως η ρόκα, τα άγρια χόρτα, το σπανάκι, το μαρούλι κ.ά. στη διατροφή σας. Αυτό θα βοηθήσει στην αύξηση της ροής της χολής, της ουσίας που απομακρύνει τα απόβλητα από τα όργανα και το αίμα.

garlic3. Σκόρδο
Μόλις μια μικρή ποσότητα αυτού του πικάντικου λευκού βολβού, έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τα ηπατικά ένζυμα που βοηθούν το σώμα να «ξεπλύνει» τις τοξίνες. Το σκόρδο έχει επίσης μεγάλες ποσότητες αλισίνης και σεληνίου, δύο φυσικών ενώσεων που βοηθούν στον καθαρισμό του ήπατος.

4. Γκρέιπφρουτ
Πλούσιο σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, το γκρέιπφρουτ αυξάνει τις φυσικές διεργασίες καθαρισμού του ήπατος. Ένα μικρό ποτήρι φρέσκου χυμού γκρέιπφρουτ, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της παραγωγής των ενζύμων αποτοξίνωσης του ήπατος που βοηθούν στην απομάκρυνση καρκινογόνων ουσιών και άλλων τοξινών.

avocado5. Αβοκάντο
Αυτή η θρεπτική υπερτροφή, βοηθά τον οργανισμό να παράγει γλουταθειόνη, μια ένωση που είναι απαραίτητη για το συκώτι. Η κύρια αποστολή της γλουταθειόνης είναι η διάσπαση και η απομάκρυνση από το σώμα όλων των δυνάμει επικίνδυνων τοξινών που εισβάλουν στο σώμα. Είναι ένα αντιοξειδωτικό που καθαρίζει τις λιπαρές τροφές από τις καταστρεπτικές ελεύθερες ρίζες στη γαστρεντερική οδό και προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες που αυτές μπορεί να προκαλέσουν.

6. Καρύδια
Έχοντας υψηλές ποσότητες του αμινοξέος αργινίνη, τα καρύδια βοηθούν το ήπαρ στην αποτοξίνωση της αμμωνίας. Τα καρύδια έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε γλουταθειόνη και ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία υποστηρίζουν τις δράσεις καθαρισμού του ήπατος. Βεβαιωθείτε ότι μασάτε τα καρύδια καλά πριν τα καταπιείτε.

7. Κουρκουμάς
Ο κουρκουμάς είναι το αγαπημένο μπαχαρικό του ήπατος, γι’ αυτό δοκιμάστε να προσθέσετε λίγη ποσότητα στα φαγητά σας, για να βελτιώσετε τη λειτουργία και την αποτοξίνωση του συκωτιού σας. Ο κουρκουμάς είναι πολύ αποτελεσματικός, μιας και βοηθάει τα ένζυμα του ήπατος να αποβάλλουν τις καρκινογόνες ουσίες που συγκεντρώνονται στον οργανισμό μέσω των τροφών.

Δείτε ακόμη: Ήπαρ: το φίλτρο του οργανισμού θέλει αποτοξίνωση!

 

Φυτικά συμπληρώματα

Τα φυσικά βότανα, όπως: η ρίζα πικραλίδας, το γαιδουράγκαθο και η αγκινάρα προωθούν την υγιή λειτουργία του ήπατος. Μπορείτε να τα καταναλώσετε είτε σε μορφή αφεψήματος είτε ως διατροφικά συμπληρώματα.

Το γαιδουράγκαθο

θεωρείται το κατεξοχήν σωτήριο βότανο για το συκώτι. Πράγματι, το 1968 Γερμανοί γιατροί ερευνητές, αφού διέκριναν στους σπόρους του γαιδουράγκαθου τρία ισχυρά ηπατο-προστετυτικά συστατικά, τη σιλιβινίνη, τη σιλιδιανίνη και τη σιλικριστίνη, κατέληξαν πως στο συγκεκριμένο βότανο ενυπάρχει μια ισχυρή δράση σε συνέργεια.

Έδωσαν μάλιστα σε αυτά τα τρία συστατικά ένα όνομα. Το γενικό όνομα σιλυμαρίνη. Η σιλυμαρίνη λοιπόν, αυτό το τρίπτυχο στοιχείων, αποτελεί την καθοριστική αιτία για την αποτοξινωτική δράση του βοτάνου. H σιλυμαρίνη είναι η πιο ισχυρή προστατευτική για το ήπαρ ουσία που γνωρίζουμε.

Η δράση της ανταγωνίζεται με τις τοξίνες του ήπατος συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ και των θανατηφόρων μανιταριών. H σιλυμαρίνη μεταβάλλει τη μεμβράνη των ηπατικών κυττάρων εμποδίζοντας την κίνηση των τοξινών μέσα στο όργανο. Έχει αποδειχθεί ότι η σιλυμαρίνη βελτιώνει την ανοσοποιητική δράση σε ασθενείς με κίρρωση, μετριάζει τα συμπτώματα των ηπατικών ασθενειών όπως τη ναυτία, την αδυναμία, την απώλεια όρεξης, την κόπωση και το άλγος.

H σιλυμαρίνη αυξάνει την αναγέννηση των κυττάρων στο ήπαρ, καθώς διεγείρει τη σύνθεση των πρωτεϊνών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραγωγή νέων ηπατικών κυττάρων που αντικαθιστούν τα παλαιά κατεστραμμένα.

Πηγή: NaturaNrg #56

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .