Κυριακή, Οκτωβρίου 25

Εγκεφαλικό: Η βιταμίνη που σας προστατεύει και πού θα τη βρείτε (εικόνες)

Εγκεφαλικό: Η βιταμίνη που σας προστατεύει και πού θα τη βρείτε (εικόνες)

Το φυλλικό οξύ, βιταμίνη του συμπλέγματος Β, προστατεύει από το εγκεφαλικό επεισόδιο ή μειώνει τις σοβαρές επιπλοκές που προκαλεί στα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση.

Έρευνες έχουν βρει ότι η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος σε συνδυασμό με την απαραίτητη αντιυπερτασική αγωγή είναι απαραίτητη για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με υπέρταση.Σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, το φυλλικό οξύ (βιταμίνη Β9), όπως και άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμβάλλει στη διάσπαση της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που προκαλεί βλάβες στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών. Μακροπρόθεσμα, η αύξηση των επιπέδων ομοκυστεΐνης στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει στο έμφραγμα ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πού βρίσκεται το φυλλικό οξύ

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι οι καλύτερες πηγές φυλλικού οξέος στη διατροφή μας. Θα το βρείτε επίσης σε ορισμένα ενισχυμένα προϊόντα, κυρίως δημητριακά.

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση φυλλικού οξέος για τους ενήλικες είναι τα 400 μικρογραμμάρια (mcg). Κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό η πρόσληψη πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη (500-600 mcg).

Στις παρακάτω εικόνες θα δείτε ενδεικτικά μερικές από τις τροφές που παρέχουν τις μεγαλύτερες ποσότητες φυλλικού οξέος.

Πηγή: Harvard Health

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .