Σάββατο, Οκτωβρίου 10

Σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε εγκεφάλους νέων που συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε εγκεφάλους νέων που συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ

Σύνταξη-Επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης--zougla.gr

Μικροσκοπικά σωματίδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης (νανοσωματίδια), εντοπίστηκαν στο στέλεχος του εγκεφάλου νέων ανθρώπων και συνδέονται στενά με την μοριακή βλάβη που σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και του Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Εάν η πρωτοποριακή ανακάλυψη επιβεβαιωθεί από μελλοντική έρευνα, θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, επειδή το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει υπό συνθήκες ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι εμπειρογνώμονες είναι προσεκτικοί σχετικά με τα ευρήματα και δήλωσαν ότι ενώ

τα νανοσωματίδια είναι πιθανή αιτία της βλάβης, το αν αυτό θα οδηγήσει σε ασθένεια αργότερα στη ζωή θα πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω.

Υπάρχουν ήδη αρκετά στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι η υψηλότερη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τα ποσοστά νευροεκφυλιστικών νόσων (Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον), αλλά η σημασία της νέας μελέτης είναι ότι προτείνει έναν πιθανό φυσικό μηχανισμό με τον οποίο γίνεται η ζημία.

Οι ερευνητές βρήκαν άφθονα νανοσωματίδια ρύπανσης στα εγκεφαλικά στελέχη 186 νέων από την Πόλη του Μεξικού, οι οποίοι πέθαναν ξαφνικά μεταξύ των ηλικιών 11 μηνών και 27 ετών. Είναι πιθανό να έφτασαν στον εγκέφαλο με την κυκλοφορία του αίματος, μέσω του αναπνευστικού (εισπνοή) ή του γαστρεντερικού (κατάποση) συστήματος. Τα νανοσωματίδια συνδέονται στενά με παθολογικές πρωτεΐνες που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον και της νόσου του κινητικού νευρώνα (πλαγία μυατροφική σκλήρυνση). Οι πρωτεΐνες αυτές δεν παρατηρήθηκαν στον εγκέφαλο ατόμων της ίδιας ηλικίας με τους πάσχοντες που, όμως, ζούσαν σε λιγότερο μολυσμένες περιοχές..

«Είναι τρομακτικό επειδή, ακόμη και στα βρέφη, υπάρχει νευροπαθολογία στο στέλεχος του εγκεφάλου», δήλωσε η καθηγήτρια Barbara Maher, του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ του Ηνωμένου Βασιλείου, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Δεν μπορούμε να αποδείξουμε την αιτιότητα μέχρι στιγμής, αλλά πώς αλλιώς θα μπορούσε κανείς να περιμένει ότι αυτά τα νανοσωματίδια, που περιέχουν τόσα είδη μετάλλων, να κάθονται αδρανή και ακίνδυνα μέσα σε κρίσιμα κύτταρα του εγκεφάλου»; Είναι πάρα πολύ πιθανό, πως αυτά τα νανοσωματίδια πυροδοτούν την διαδικασία που προκαλεί τις παρατηρούμενες νευροεκφυλιστικές βλάβες», συμπλήρωσε.

Η Maher είπε ακόμη, ότι το ερευνητικό έργο παρέχει υποθέσεις που θα μπορούσαν τώρα να δοκιμαστούν. Για παράδειγμα, η βλάβη του στελέχους του εγκεφάλου επηρεάζει τον έλεγχο της κίνησης και το βάδισμα των νέων και αυτό θα πρέπει να σχετίζεται άμεσα με την έκθεση στη ρύπανση, εάν τα νανοσωματίδια είναι η αιτία.

Οι αιτίες των νευροεκφυλιστικών νόσων είναι πολύπλοκες και όχι ακόμη πλήρως κατανοητές. «Σίγουρα υπάρχουν γενετικοί παράγοντες και είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν και άλλοι νευροτοξικοί παράγοντες», δήλωσε η Maher. «Αλλά αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για την ατμοσφαιρική ρύπανση, είναι το οτι εκτίθενται οι άνθρωποι συνεχώς σε αυτήν. Δεν πιστεύω ότι τα ανθρώπινα συστήματα έχουν αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας για να προστατευτούν από τα νανοσωματίδια». Πρόσθεσε ότι πλέον είναι σημαντικό να μελετηθούν τα παιδιά, καθώς δεν έχουν βιώσει άλλους παράγοντες που σχετίζονται με την άνοια, όπως π.χ. η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Η έρευνα, της οποίας ηγήθηκε η Lilian Calderón-Garcidueña στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα των ΗΠΑ, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Research. Διαπίστωσε, ότι τα πλούσια σε μέταλλα νανοσωματίδια, ταιριάζουν με το σχήμα και τη χημική σύνθεση αυτών που παράγονται από την κυκλοφορία οχημάτων, μέσω τριβής, καύσης και πέδησης, και τα οποία είναι άφθονα στον αέρα της Πόλης του Μεξικού και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις.

Η καθηγήτρια Louise Serpell, του Πανεπιστημίου Sussex, του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι τα νανοσωματίδια είναι, μια εύλογη αιτία της εγκεφαλικής βλάβης που παρατηρήθηκε, αλλά ότι δεν υπάρχουν ακόμη, αρκετά αποδεικτικά στοιχεία που να ενοχοποιούν τα νανοσωματίδια στην πρόκληση νευροεκφυλιστικών νόσων. «Υπάρχουν πολλές άλλες πιθανές αιτίες. Όμως, η περιβαλλοντική μας έκθεση στη ρύπανση, είναι πιθανώς πολύ σημαντική για την πυροδότηση της διαδικασίας της νευροεκφύλισης», πρόσθεσε.

Ο Jordi Sunier, του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, δήλωσε ότι, πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι τα εισπνεόμενα νανοσωματίδια μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο και να προκαλέσουν βλάβη, καθως και ότι, άλλες φλεγμονώδεις χημικές ενώσεις που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση στον πνεύμονα, θα μπορούσαν επίσης να φτάσουν στον εγκέφαλο, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.

Η έρευνα εντόπισε τα νανοσωματίδια στην Substantia Nigra (μέλαινα ουσία), μια περιοχή του στελέχους του εγκεφάλου, που η διαταραχή της λειτουργίας της θεωρείται η βασική αιτία της  νόσου του Πάρκινσον. Ο David Dexter, αναπληρωτής διευθυντής έρευνας στο Parkinson UK, δήλωσε: «Δεν καταλαβαίνουμε ακόμη πλήρως τι προκαλεί τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά αυτή η μελέτη βασίζεται σε έρευνα που έχει συνδέσει την κακή ποιότητα του αέρα και την  νευροεκφύλιση  με την τοξικότητα των μετάλλων. Η νόσος του Πάρκινσον είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη νευροεκφυλιστική νόσος στον κόσμο, οπότε (ο ρόλος του περιβάλλοντος στην πρόκληση της) είναι ένας πολύ σημαντικός τομέας στην παγκόσμια έρευνα». Πρόσθεσε επίσης: «Η παθολογία αυτής της μελέτης είναι αρκετά ξεχωριστή και όχι κάτι που έχουμε δει στην βάση δεδομένων του Ινστιτούτου μας, σε τυπικές περιπτώσεις Πάρκινσον». Η Maher διευκρίνισε, ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης ποικίλλουν μεταξύ των πόλεων.

Η Δρ Susan Kohlhaas, διευθύντρια της έρευνας στο Alzheimer Research UK, δήλωσε: «Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με πολλές διαταραχές της υγείας και ένα αυξανόμενο πλήθος στοιχείων δείχνει ότι αυτό περιλαμβάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Οι παθολογικές πρωτεΐνες συσσωρεύονται στον εγκέφαλο, χρόνια πριν δούμε ορατά συμπτώματα άνοιας, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού προτείνουμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλο που σχετίζονται με ασθένειες στα παιδιά».

Προηγούμενη εργασία της Maher και των συναδέλφων της κατέδειξε νανοσωματίδια στον φλοιό του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου και στις καρδιές των νέων, ενώ άλλοι ερευνητές στην Κίνα τα εντόπισαν στο αίμα. «Είναι κρίσιμο να αναληφθεί δράση, ιδίως για τη μέτρηση του αριθμού των νανοσωματιδίων στα οποία εκτίθενται οι άνθρωποι. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να λάβουν υπόψη αυτά τα ευρήματα και να αρχίσουν να επεξεργάζονται τρόπους μείωσης αυτής της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση», συμπλήρωσε.

Πηγή: The Guardian 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .