Δευτέρα, Οκτωβρίου 19

Έλλειψη βιταμίνης D: παράξενα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της έλλειψης της συγκεκριμένης βιταμίνης είναι εύκολο να τα αγνοήσουμε. Όμως, είναι σημαντικό να τα αναγνωρίζουμε. Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι το αν προσλαμβάνουμε αρκετή ηλιακή ενέργεια. Κι αυτό, αν γίνεται φυσικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Παρακάτω καταγράφονται μερικά από τα πιο εμφανή συμπτώματα σε περίπτωση έλλειψης βιταμίνης D. Αναλυτικότερα:

Έλλειψη βιταμίνης D – Συμβουλές για την υγεία: Ακολουθούν δεκαπέντε προειδοποιητικά συμπτώματα έλλειψης
– Μυϊκή Αδυναμία: Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η μυϊκή αδυναμία μπορεί να παρουσιάστει σε μια γενική κόπωση του σώματος. Πάνω από όλα, θα πρέπει πάντα να υπακούτε το σώμα σας. Και πάλι, αν παρατηρήσετε κάτι σοβαρό εκτός από το συνηθισμένο, συνιστάται να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για μια εξέταση. Αντιμετωπίζετε μια πιο γενική κούραση στο σώμα σας; Αυτά τα ζητήματα μυϊκής αδυναμίας μπορεί να μείνουν κρυφά. Επιπλέον, μπορεί να περάσουν απαρατήρητα για μήνες.
Έλλειψη βιταμίνης D – Συμβουλές για την υγεία: Κι άλλα προειδοποιητικά συμπτώματα έλλειψης
– Πόνος των Οστών: Αποφεύγοντας τόσο τον ήλιο όσο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να προκληθεί ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. Εκείνη μπορεί να οδηγήσει σε οστικό πόνο. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθεί εάν προέρχεται από τους μύες ή τις αρθρώσεις. Όμως, εκδηλώνεται συνήθως ως ένας βαθύς, γεμάτος πόνος που δεν μπορεί να απομονωθεί σε μια ακριβή περιοχή.
Υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν στη διαφοροποίηση του πόνου των οστών σε σχέση με τον πόνο των μυών. Ο μυϊκός πόνος είναι συνήθως κεντρικά σε ένα σημείο. Διογκώνεται με την κίνηση ή τη φυσική δραστηριότητα. Ο πόνος στα οστά, από την άλλη πλευρά, είναι ευρύτερος και βαθύτερος. Τελικά, το ιατρικό προσωπικό θα είναι η καλύτερη πηγή για το αν αντιμετωπίζετε πόνο των οστών ή πόνο στους μυς.
Θα εκτελέσει μια μαγνητική τομογραφία ή ακτινογραφία για να εξετάσει το σώμα σας και να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την πηγή του πόνου σας. Εάν η βιταμίνη D είναι ύποπτη ως αιτία για την ταλαιπωρία σας, θα σας ανατεθεί να λαμβάνετε συμπληρώματα. Αυτό προκειμένου να διορθωθεί το πρόβλημα.

– Συνεχή Αναπνευστικά Προβλήματα: Οι μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στην υπεράσπιση ενάντια σε κάποια αναπνευστική ασθένεια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε παιδιά. Εάν το παιδί σας έχει σοβαρό άσθμα, μπορεί να θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης D τους. Συνεχή αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να παρουσιάστούν με διαφορετικούς τρόπους.
Κάποιος που πάσχει από αυτά τα ζητήματα μπορεί να αισθάνεται εύκολα άσθμα. Αυτό μπορεί να γίνει μετά από μια εργασία που κανονικά θα χειριζόταν με ψυχραιμία. Τα ζητήματα αναπνοής πρέπει να αντιμετωπιστούν από γιατρό, και άμεσα. Επειδή, μπορεί να οδηγήσει σε άλλα θέματα. Συχνά, ένα πρόσωπο που πάσχει από συνεχή αναπνευστικά προβλήματα, θα υποφέρει επίσης και από μια αγχώδη διαταραχή. Για παράδειγμα, μία από αυτές είναι η κρίση πανικού. Μπορείτε να αποφύγετε αναπνευστικά προβλήματα με τα συνακόλουθα προβλήματα πανικού, παίρνοντας αρκετή βιταμίνη D!

– Ιδρωμένο Κεφάλι: Πριν από χρόνια, οι γιατροί συνήθιζαν να ρωτούν τις νέες μητέρες, εάν τα κεφάλια των νεογνών τους ήταν ιδρωμένα περισσότερο από το κανονικό. Αυτό μπορεί να είναι ένα πολύ πρώιμο σημάδι. Συγκεκριμένα πως ένα μωρό έχει ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. Εάν θηλάζετε, μπορεί να είναι χρήσιμο να καταναλώνετε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D. Τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις της βιταμίνης D είναι τα λιπαρά ψάρια. Επίσης, ο χυμός πορτοκαλιού, το γάλα σόγιας, και κάποια δημητριακά όπως και τα γαλακτοκομικά τα οποία είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D όπως το τυρι.

– Κατάθλιψη: Όπως αποδεικνύεται, ο ήλιος είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση ενός χαμόγελου στο πρόσωπό σας. Η βιταμίνη D συχνά αναφέρεται ως η «βιταμίνη του ήλιου». Επειδή, ενεργοποιείται το δέρμα σας από την ηλιακή ακτινοβολία. Εάν ζείτε σε ένα μέρος που βλέπει λιγότερο ηλιακό φως από το κανονικό, η έλλειψη του φωτός θα μπορούσε κυριολεκτικά να χαλάσει τη διάθεσή σας.
Αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό βοηθά τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου σας να παράγουν σεροτονίνη. Αυτή επηρεάζει τα συναισθήματα της ευτυχίας. Μελέτες έχουν συνδέσει τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης D με επεισόδια κατάθλιψης. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Συμβαίνει, λόγω της έλλειψης του ήλιου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του έτους.
Οι επιστήμονες δεν έχουν κατορθώσει ακόμα να καταλάβουν το πώς λειτουργεί πραγματικά η βιταμίνη D στον εγκέφαλο. Όμως, κάθε χρόνο μαθαίνουν όλο και περισσότερα. Ο αριθμός των νόμιμων μελετών σχετικά με το θέμα έχει αυξηθεί μόνο με περισσότερη κατανόηση της σύνδεσής τους. Με τον καιρό, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα αποκαλυφθεί η πλήρης αλήθεια για τη σχέση που υπάρχει μεταξύ της βιταμίνης D και της κατάθλιψης.
Στην Αλάσκα και σε άλλες περιοχές με σημαντικά λιγότερο φως του ήλιου, η κατάθλιψη, λόγω της έλλειψης έκθεσης στον ήλιο αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά ως ενα ιατρικό πρόβλημα. Οι κάτοικοι ενθαρρύνονται να αγοράζουν «κουτιά φωτός». Αυτές οι συσκευές εκπέμπουν ιατρικού βαθμού φως. Μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση των επιπέδων της βιταμίνης D κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χειμερινών μηνών.

– Χρόνιες Λοιμώξεις: Η βιταμίνη D είναι γνωστό ότι επηρεάζει πάνω από 2.000 γονίδια στο ανθρώπινο σώμα, έτσι δεν αποτελεί έκπληξη ότι η δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού μας συνδέεται επίσης με το πόση βιταμίνη D καταναλώνουμε. Όταν υπάρχει μια υγιής ποσότητα της βιταμίνης D που επεξεργαζεται το σώμα σας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ανθεκτικό και μπορεί να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και τις ασθένειες.
Ωστόσο, η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να είναι καταστροφικές συνέπειες για τη γενική υγεία σας και να σας θέσει ευάλωτο με συνεχείς επιθέσεις στην υγεία σας. Παίρνοντας μια εξέταση αίματος από το γιατρό σας θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό προς την κατεύθυνση που πρέπει να πάρετε, αποκλείοντας σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς επίσης και να βοηθήσει να προσδιορίσετε την αιτία των λοιμώξεών σας.
Εάν το πρόβλημα σχετίζεται με τη βιταμίνη D, θα πρέπει να προσλάβετε αρκετά συμπληρωματα διατροφής και να εκτεθείτε στον ήλιο! Τα συμπληρώματα βιταμίνης D πωλούνται παντού, αλλά βεβαιωθείτε ότι ο γιατρός σας σάς βοηθά να επιλέξετε τις καλύτερες επιλογές σύμφωνα με τις ανάγκες της υγείας σας.

– Καρδιαγγειακές Παθήσεις: Τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι παθήσεις της καρδιάς που μπορεί να περιλαμβάνουν κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία ή συχνή πήξη του αίματος, μεταξύ άλλων θεμάτων. Πιο αναλυτικά, υπάρχει απόδειξη ότι η βιταμίνη D μπορεί να σχετίζεται με καρδιακά προβλήματα. Τα άρθρα που δημοσιεύθηκαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας έχουν αποδείξει ότι η έλλειψη σε βιταμίνη D μπορεί να οδηγήσει σε συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.
Ορισμένα καρδιαγγειακά συμπτώματα σχετιζόμενα με τη νόσο που είναι πιο εύκολο να εντοπιστούν είναι ζάλη, βαρύ φούσκωμα (ιδίως στα πόδια), αναπνευστικά προβλήματα και πόνος στο στήθος. Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας. Βεβαιωθείτε ότι το σώμα σας διατηρεί τα κατάλληλα ποσά για την προστασία από τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Κάνοντας άσκηση και λαμβάνοντας την καθημερινή συνιστώμενη πρόσληψη σε θρεπτικά συστατικά βοηθάτε τον οργανισμό σας να αποφύγει σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα που ενδεχωμένως μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια αυτή.

Ψωρίαση: Η ψωρίαση μπορεί να παρουσιαστεί ως ένα φολιδωτό εξάνθημα στο τριχωτό της κεφαλής σας ή και σε άλλα μέρη του σώματός σας. Συχνά, μπορεί να αναδευτεί με το άγχος. Αν και η ψωρίαση δεν είναι πάντα συνδεδεμένη με έλλειψη της βιταμίνης D, η βιταμίνη χρησιμοποιείται μερικές φορές κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η Mayo Clinic ισχυρίζεται ότι αν έχετε έλλειψη βιταμίνης D, θα είναι πιο δύσκολο για το σώμα σας να αμυνθεί κατά της ψωρίασης.
Δεν υπάρχει θεραπεία για την ψωρίαση, αλλά μπορεί να ελεγχθεί με τη θεραπεία. Εκτός από τη μείωση του στρες και την πρόσληψη βιταμίνης D, υπάρχουν και άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από ψωρίαση. Για παράδειγμα, ειδικά σαμπουάν που περιέχουν φάρμακα μπορεί να συνταγογραφηθούν με σκοπό να βελτιώσουν τα φολιδωτά εξανθήματα της κεφαλής. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής σας, υπάρχουν επίσης αλοιφές και άλλα φάρμακα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση της ταλαιπωρίας της ψωρίασης.

– Ο Χρόνιος πόνος: Εάν αντιμετωπίζετε χρόνια, διάχυτο πόνο σε όλο το σώμα σας, αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη της βιταμίνης D. Αυτή η σύνδεση μόλις πρόσφατα ανακαλύφθηκε από τους επιστήμονες. Το 2010, οι ερευνητές άρχισαν να αναζητούν τη σχέση μεταξύ του χρόνιου πόνου και της έλλειψης της βιταμίνης D. Μελέτες έχουν τώρα δείξει ότι χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να επηρεάσουν τις πιθανότητες ενός ατόμου που έχει χρόνιο πόνο: τα συμπληρώματα μπορεί μερικές φορές να βοηθήσουν στην ανακούφιση του.
Αν θέλετε να δοκιμάσετε μια προκαταρκτική δοκιμή για τον προσδιορισμό, αν αυτό που αντιμετωπίζετε είναι το ίδιο με τον χρόνιο πόνο, οι γιατροί έχουν μια σύσταση: Πατήστε πάνω στην επιφάνεια του στήθους σας είναι γνωστή ως το στήθος-οστών (που ονομάζεται επίσης και το στέρνο σας). Εάν αισθάνεστε έναν απότομο πόνο όταν πιέζετε προς τα κάτω σε αυτόν τον τομέα, είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε χρόνιο πόνο που σχετίζεται με έλλειψη βιταμίνης D.

– Κόπωση: Η βιταμίνη D είναι μια από τις απαραίτητες βιταμίνες για το σώμα σας προκειμένου να παραχθεί ενέργεια, και χωρίς αυτή μπορεί να καταλήξετε να νιώθετε κόπωση το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Χωρίς την ενέργειά σας, μπορεί να αρχίσει να αλλάζει η καθημερινή σας συμπεριφορά με αρνητικό τρόπο, που μπορεί επίσης να επηρεάσει τη γενική σας υγεία.
Η συνεχής κόπωση μπορεί να συμβάλει σε άλλα συμπτώματα που προκαλούνται από χαμηλές ποσότητες της βιταμίνης D στον οργανισμό. Αν ανήκετε σε μια κατηγορία που σας κάνει να αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα ή το φως του ήλιου, είστε πολύ πιο επιρρεπείς σε προβλήματα όπως κατάθλιψη ή εναλλαγές της διάθεσης. Η απόλυτη βιταμίνη για καλύτερη υγεία! Μάθετε τα πάντα ΕΔΩ…

– Υπέρταση: Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ πραγματοποίησε μια μελέτη η οποία έδειξε ότι οι γυναίκες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν ένα 67% αυξημένο κίνδυνο για υπέρταση. Η υπέρταση είναι όταν ένα άτομο έχει υπερβολικά υψηλή αρτηριακή πίεση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξήσει σημαντικά τους κινδύνους για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Μπορεί να προσδιοριστεί χωρίς αίμα ή ιατρικές εξετάσεις, αλλά απαιτείται μια επίσημη διάγνωση από το γιατρό σας.

– Ιδιοτροπία: Η βιταμίνη D επηρεάζει επίσης τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, το οποίο είναι αυτό που επηρεάζει τη διάθεσή σας. Εάν αισθάνεστε εκκεντρικός, αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή δεν έχετε παράγει αρκετή σεροτονίνη! Η βιταμίνη D θα βοηθήσει τις διαθέσεις σας να μείνουν ισορροπημένες, εξασφαλίζοντας το μυαλό σας να παίρνει τα ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παραμείνει ενεργοποιημένο και συγκεντρωμένοι.
Για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να χειριστούν πάρα πολύ την άμεση έκθεση στον ήλιο, τα συμπληρώματα είναι άμεσα διαθέσιμα και αποτελούν έναν πολύ καλό ενισχυτή για την σεροτονίνη!

– Χρόνια Νεφρική Νόσο: Τα νεφρά βοηθούν στην απομάκρυνση των αποβλήτων από το αίμα σας. Όταν δεν λειτουργούν σωστά, η κυκλοφορία του αίματος σας μπορεί να γεμίσει με απορρίμματα. Στην πραγματικότητα, οι γιατροί έχουν πρόσφατα συνδέσει την υγεία των νεφρών με τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Έχουν, επίσης, ανακαλύψει πόσο σημαντική μπορεί να είναι η βιταμίνη D για την υγεία των νεφρών σας. Πώς θα καταλάβετε εάν βιώνετε χρόνια νεφρική νόσο; Μπορεί να είναι δύσκολο, καθώς τα θέματα των νεφρών ορισμένων ασθενών μπορούν να βρεθούν μόνο με εργαστηριακές εξετάσεις. Υπάρχουν κάποια εμφανή σημάδια, όμως: Εάν αντιμετωπίζετε ακούσια απώλεια βάρους, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι της κακής λειτουργίας των νεφρών.

– Μειωμένη Αντοχή: Αν είστε αθλητής και βλέπετε την αντοχή σας να μειώνεται για κανέναν προφανή λόγο, θα μπορούσε να είναι επειδή έχετε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Οι ειδικοί στους αθλητικούς κύκλους συνειδητοποιούν ότι η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για τα επίπεδα ενέργειας, ειδικά όταν πρόκειται για την αντοχή.
Ιδανικά, η αντοχή σας, θα πρέπει να επιστρέψει αν έχετε τα επίπεδα της βιταμίνης D σας σε κανονικό επίπεδο. Δοκιμάστε ένα συμπλήρωμα σε μορφή σκόνης που μπορεί να αναμειχθεί με smoothies ή ροφήματα πρωτεΐνης! Θα δείτε γρήγορα ότι μια ώθηση στη βιταμίνη D μπορεί να βελτιώσει πραγματικά την απόδοσή σας.

– Άτομα άνω των 50: Αν είστε 50 ετών και άνω, οι πιθανότητες είναι υψηλές ότι έχετε ήδη μια ανεπάρκεια βιταμίνης D. Το σώμα δεν παράγει τόση βιταμίνη D καθώς γερνάμε, οπότε θα πρέπει πάντα να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετή βιταμίνη D από άλλες πηγές. Είτε μέσω των συμπληρωμάτων διατροφής, είτε από απλά παλιά ηλιοφάνεια, προσπαθήστε να έχετε επίγνωση της πρόσληψης βιταμίνης D σας κατά τη διάρκεια της ζωής σας.
http://www.i-diadromi.gr/2020/10/elleipsi-vitaminis-d.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+i-diadromi%2FOvCU+%28%CE%97+%CE%94%CE%99%CE%91%CE%94%CE%A1%CE%9F%CE%9C%CE%97+%C2%AE%29

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .