Τρίτη, Οκτωβρίου 27

Γίνε εθελοντής κοινότητας κιμπούτς και ζήσε μια εξωπραγματική εμπειρία στο Ισραήλ! – του John Carson

 Έχετε σκεφτεί ποτέ να γίνετε εθελοντής σε κοινότητα κιμπούτς στο Ισραήλ;

Αυτός ο δωρεάν οδηγός του , σας δίνει ιδέες και πληροφορίες για να γίνετε εθελοντής κιμπούτσνικ. (Το πρώτο κιμπούτς ήταν το Ντεγκάνια και ιδρύθηκε το 1909 στο βόρειο Ισραήλ. Το μέλος ενός κιμπούτς ονομάζεται κιμπούτσνικ )

Με λένε John Carson, είμαι Άγγλος ταξιδιώτης και υπήρξα εθελοντής σε κιμπούτς για περισσότερο από δύο χρόνια — και ήταν τέλεια! Αυτός ο δωρεάν οδηγός σας δίνει ιδέες, λύσεις και πληροφορίες για να γίνετε κι εσείς εθελοντής σε κιμπούτς, δίνει πληροφορίες για το Ισραήλ και τι μπορείτε να κάνετε εκεί. Αυτός ο οδηγός παραχωρήθηκε και μεταφράστηκε απο τους συντελεστές του Exitmind.com και για πρώτη φορά παρουσιάζεται στα Ελληνικά.

Θα ήθελα απλά να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι πρακτορείο και δεν μπορώ να οργανώσω για εσάς κάποια θέση σε κιμπούτς. Δεν χρηματοδοτούμαι για αυτό τον οδηγό ή για τη σελίδα μου από κάποιο γραφείο εθελοντών για κιμπούτς, αυτή η ενασχόληση είναι ένα πάθος για μένα και το κάνω για προσωπική ευχαρίστηση.

Η ζωή στα κιμπούτς

Το κιμπούτς είναι μία κοινότητα στο Ισραήλ όπου όλα τα μέλη δουλεύουν και συνεισφέρουν για τη λειτουργία του. Σε ανταπόδοση παίρνουν τα αναγκαία προς το ζην δωρεάν, όπως τροφή και στέγη.

Αν τα μέλη εργάζονται εκτός του κιμπούτς στις πόλεις, τότε καταβάλουν τους μισθούς τους. Τον τελευταίο καιρό αυτό το μοντέλο τείνει να αλλάξει καθώς τα μέλη προσπαθούν να κρατούν το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους, αλλά στην πλειοψηφία διατηρείται το μοντέλο του διαμοιρασμού των πόρων.

Το καλό αυτού είναι ότι τα περισσότερα κιμπούτς χρειάζονται εθελοντές απ’όλο τον κόσμο για να δουλέψουν μαζί τους. Οι εθελοντές αμείβονται με πολύ λίγα λεφτά για την εργασία τους —για χαρτζιλίκι – αλλά τους παρέχονται δωρεάν στέγη, τροφή και δωρεάν χρήση υπηρεσιών όπως πισίνα, γήπεδα τένις, γυμναστήριο και μπυραρίες.

Έχω υπάρξει εθελοντής σε κιμπούτς τέσσερις φορές σε τρεις διαφορετικές κοινότητες στην Έρημο Νεγκέβ και κοντά στη Νεκρά Θάλασσα. Έχοντας ζήσει για μόνο δύο χρόνια στο Ισραήλ, μπορώ να πω ότι αυτή ήταν η καλύτερη εμπειρία της ζωής μου. Μου έδωσε μεγάλη αυτοπεποίθηση και γνώρισα καταπληκτικούς ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο … με κάποιους απ’ αυτούς διατηρώ ακόμα επαφές μετά από 15 χρόνια.

Ακόμα και αν εγώ προσωπικά πέρασα πάρα πολύ ωραία κατά τη διάρκεια του εθελοντισμού στο κιμπούτς, σίγουρα δεν σημαίνει ότι θα αρέσει σε όλους. Η δουλειά είναι σκληρή (και συχνά πολύ βρώμικη!), τα δωμάτια είναι πολύ μικρά, τα χρήματα είναι πολύ λίγα και δεν υπάρχει καθόλου ιδωτικότητα. Η ζωή στο κιμπούτς είναι ένα μείγμα από διαφορετικές κουλτούρες, κουτσομπολιό και κοινή ζωή.

Μετά από όλα αυτά, η πλειοψηφία των εθελοντών με τους οποίους έχω μιλήσει λένε πάντα ότι οι αναμνήσεις τους από αυτές τις μέρες του εθελοντισμού είναι οι καλύτερες της ζωής τους και θυμούνται με αγάπη τι σημαίνει να είσαι μέλος κιμπούτς.

Φυσικά και δεν είναι μόνο δουλειά! Οι εθελοντές κάνουν πολλά πάρτι, πηγαίνουν ταξίδια στο Ισραήλ, περνούν μεγάλο χρονικό διάστημα στις μπυραρίες των κιμπούτς και γενικά περνούν ανέμελα όταν δεν έχουν δουλειά.

Υπάρχουν και ρομάντζα μεταξύ των εθελοντών και με μέλη των κιμπούτς σε κάποιες περιπτώσεις. Τα έζησα και τα δύο!

Μπορώ να εγγυηθώ για ένα πράγμα : η ζωή στο κιμπούτς δεν μοιάζει καθόλου με αυτή που θα ζούσατε στο σπίτι και θα θυμάστε αυτές τις μέρες για πάντα. Από σας θα εξαρτηθεί αν θα είναι καλές ή κακές αναμνήσεις. Η συμβουλή μου είναι να πάτε με ανοιχτό μυαλό και να δείτε τι θα συμβεί.

Για να πάτε σε κιμπούτς

Υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι για να πάτε σε κιμπούτς:

  1. Εμφανιστείτε προ των πυλών. Δεν το συνιστώ!
  2. Μπορείτε να κάνετε αίτηση σε πρακτορείο στο Ισραήλ. Έχει λίγο ρίσκο αν έχετε πληρώσει το ταξίδι για να φτάσετε ως εκεί και να μην γίνετε δεκτοί.
  3. Μπορείτε να κάνετε αίτηση στη πατρίδα σας. Αυτός είναι κατά τη γνώμη μου ο ασφαλέστερος τρόπος αφού μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση πριν το ταξίδι.

Όλα τα πρακτορεία που ξέρω για την εύρεση θέσης σε κιμπούτς χρεώνουν αμοιβή. Για παράδειγμα το «Kibbutz Program Center» στη Νέα Υόρκη χρεώνει $150 για εγγραφή $80 για ασφάλεια.

Ακούγεται ακριβό αλλά αναλογιστείτε το μέσα στα υπόλοιπα έξοδα του ταξιδιού και  την σιγουριά της επιβεβαιωμένης θέσης στο κιμπούτς. Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας ότι τα κιμπούτς δεν θα σας δεχτούν αν δεν έχετε κάποια ασφάλεια, οπότε υπολογίστε και αυτό το έξοδο για το ταξίδι σας.

Στην ιστοσελίδα μου έχω συμπεριλάβει τη σχετική αίτηση http://www.kibbutzvolunteer.com όπου θα βρείτε ερωτήσεις που θα σας γίνουν. Και πάλι θα ήθελα να τονίσω ότι δεν έχω σχέση με τα αναφερόμενα πρακτορεία – οι πληροφορίες δίνονται μόνο προς γνώση σας για την έρευνά σας

Ας μην κοροϊδευόμαστε – ο κύριος λόγος που τα κιμπούτς θέλουν εθελοντές είναι για να δουλέψουν και μάλιστα σκληρά!

Ανάλογα με τη δουλειά, η ημέρα αρχίζει μεταξύ 6-7 π.μ. (νωρίτερα στα χωράφια ή στις αγελάδες) και τελειώνει μεταξύ μεσημεριού και 4 μ.μ. (και πάλι εξαρτάται από τη δουλειά που κάνετε)

Και είναι εργάσιμη εβδομάδα έξι ημερών = Από Κυριακή έως Παρασκευή.

Οι δουλείες περιλαμβάνουν : πλύσιμο των πιάτων, χωράφια, κηπουρική, αγελάδες, κότες, εργοστάσιο, συγκομιδή και μπανάνες, τραπεζαρία, συνεργείο, ανεφοδιασμός παιδικών σταθμών, πλυντήρια, φύλαξη παιδιών (κανονικά μόνο οι εθελόντριες κάνουν αυτή τη δουλειά) συντήρηση πισίνας (τυχερός όποιου ανατεθεί!) και γενικά καθήκοντα κατ’ ανάγκη.

Δεν είναι ασυνήθιστο να σας αναθέτουν διαφορετικές εργασίες κάθε μέρα… αλλά γενικά οι εθελοντές μένουν στην ίδια δουλειά για τουλάχιστον ένα μήνα. Οι νεοεισερχόμενοι γενικά ξεκινάνε με το πλύσιμο των πιάτων ή στην τραπεζαρία και «ανεβαίνουν» κλίμακα όταν έρθουν άλλοι νέοι εθελοντές στο κιμπούτς, γι’αυτό μην αποκαρδιωθείτε αν ξεκινήσετε με δουλειά που δεν σας αρέσει, θα έχετε την ευκαιρία να αλλάξετε αργότερα.

Στα δύο μου χρόνια στα κιμπούτς δούλεψα στις περισσότερες από τις παραπάνω εργασίες, η αγαπημένη μου ήταν η κηπουρική. Μπορούσα να οργανώσω το δικό μου ωράριο και το αφεντικό απλά μου έδινε την ελευθερία να κάνω τη δουλειά μου σ’αυτά τα πλαίσια. Είχα δικό μου τρακτέρ και δίκυκλο επίσης, και ήταν τέλεια!

Όλες οι δουλειές περιλαμβάνουν διάλλειμα για καφέ και μεσημεριανό και κάποιες φορές μπορεί κάποιος να κερδίσει μεγαλύτερο διάλλειμα από προηγούμενες υπερωρίες ή καταβολή υπερπροσπάθειας. Αυτό διαπραγματεύεται μεταξύ του εθελοντή και του αφεντικού οπότε μην διστάσετε να ρωτήσετε.  Τα μέλη έχουν μια απίστευτη ικανότητα να διακρίνουν τους εθελοντές που καταβάλουν υπερπροσπάθεια και τους πιο χαλαρούς. (Οι της δεύτερης κατηγορίας δεν μένουν για πολύ).

Μην ανησυχείτε μην λερώσετε τα καλά σας τζίν, στα κιμπούτς δίνουν ρούχα εργασίας και μπότες, και παλτό για το χειμώνα.

Πράγματι, στα κιμπούτς χρειάζονται εθελοντές όλο το χρόνο αλλά προφανώς το καλοκαίρι υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις και ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος. Μην απορρίπτετε το να πάτε το χειμώνα, οι χειμώνες στο Ισραήλ δεν είναι τόσο κρύοι, αν και στα Ιεροσόλυμα κάνει λίγο κρύο κατά τους χειμερινούς μήνες. Το Ειλάτ, είναι ωραίο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Χρήσιμο υλικό

Επιτρέψτε μου μια μικρή αναφορά για το βιβλίο μου, λέγεται «Beer And Bagels For Breakfast» και είναι ένα ημερολόγιο από τις μέρες μου ως εθελοντής σε κιμπούτς.

Πέρασα τόσο όμορφα που αποφάσισα να τα μεταφέρω σε χαρτί, όχι για οικονομικό κέρδος (πληρώνομαι πολύ λίγα για το κάθε αντίτυπο), επειδή ήθελα απλά τα παιδιά μου στο μέλλον να δουν τι έκανε ο πατέρας του ως νέος).

Πολλοί φίλοι και συγγενείς με ρωτούσαν για τις εμπειρίες μου κι έτσι αποφάσισα να τις αποτυπώσω και για άλλους μελλοντικούς εθελοντές να τις διαβάσουν και να μάθουν απ’ αυτές.

Σας προειδοποιώ όμως : έχει και τα καλά και τα κακά των περιπετειών και των παρατηρήσεων μου, υπάρχει λοιπόν απολογισμός των καλών στιγμών, των όχι τόσο καλών, των πάρτι, των ταξιδιών των εθελοντών, τα ατυχήματα, τους χαρακτήρες των μελών των κιμπούτς που θα συναντήσετε και πολλά άλλα που αναφέρω.

Μην διστάσετε να διαβάσετε κριτικές στην σελίδα μου και στο Amazon.

Για να σας δείξω ότι υπάρχει χώρος και για περαιτέρω έρευνα για τον εθελοντισμό σε κιμπούτς, θα σας αναφέρω και ένα «ανταγωνιστικό» βιβλίο, αν και το θεωρώ συμπληρωματικό του δικού μου και όχι ανταγωνιστικό.

Υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό και λέγεται απλά «Kibbutz Volunteer». Διαβάζω ένα των πρώτων του εκδόσεων και μπορώ να το προτείνω ως εγχειρίδιο για τον εθελοντισμό σε κιμπούτς.

Αυτό αναφέρεται περισσότερο στο πως θα κλείσετε θέση, τι να περιμένετε κτλ… ενώ το δικό μου αναφέρεται σε πράγματα που δεν θ’ ακούσετε εύκολα σε αυστηρούς οδηγούς. Όπως και να’χει, μην διστάσετε να τα ελέγξετε και να αποφασίσετε μόνοι σας.

Το Ισραήλ: Για να σας βοηθήσουμε περισσότερο με την έρευνά σας, παρακάτω θα βρείτε βασικά στοιχεία για το Ισραήλ. Το Ισραήλ είναι μια μικρή χώρα που ιδρύθηκε το 1948 στη Μέση Ανατολή μεταξύ των ανατολικών ακτών της Μεσογείου και του Ιορδάνη Ποταμού. Το Ισραήλ ιδρύθηκε στις 14 Μαΐου 1948 ως Εβραϊκό κράτος. Το Ισραήλ βρίσκεται στη χερσαία γέφυρα μεταξύ Ασίας και Αφρικής και έχει γεμάτη ιστορία. Δεν αποτελείται μόνο από αρχαία και θρησκευτικά μνημεία, είναι και μια χώρα σύγχρονη γεμάτη ζωή με πολλά σημεία ενδιαφέροντος, από την ιερότητα της αρχαίας πόλης της Ιερουσαλήμ μέχρι το χάος των ντισκοτέκ του Τελ Αβίβ και ως τα εντυπωσιακά κοράλλια της Ερυθράς Θάλασσας, το Ισραήλ έχει να προσφέρει σε όλους.

Ισραήλ – Οι Άγιοι Τόποι το Ισραήλ θεωρείται Άγιος Τόπος από τους Χριστιανούς, τους Εβραίους και τους Μουσουλμάνους που έχουν πολλά ιερά μνημεία από τη βιβλική εποχή. Πολλοί τουρίστες και προσκυνητές έρχονται για επίσκεψη στους Άγιους Τόπους.  Η ποικιλία ιερών μνημείων προσκαλεί όλες τις θρησκείες και δόγματα σε επίσκεψη ιερών τόπων: για Χριστιανούς, Καθολικούς, καθώς και για Εβραίους και Μουσουλμάνους σε μέρη όπως: την Ιερουσαλήμ, την ιερή πόλη για το Χριστιανισμό, τον Ιουδαϊσμό και το Ισλάμ, «τη Θάλασσα της Γαλιλαίας» όπου περπάτησε ο Χριστός σύμφωνα με τη Χριστιανική παράδοση, τη Ναζαρέτ, όπου γεννήθηκε ο Χριστός και πολλά άλλα.

Ο λαός του Ισραήλ: Το Ισραήλ είναι πατρίδα για πληθυσμούς διαφορετικών εθνικών, θρησκευτικών, πολιτισμικών και κοινωνικών προελεύσεων. Από τον πληθυσμό του που είναι μεγαλύτερος από 5.5 εκατομμύρια, υπάρχουν Εβραίοι, Άραβες, Βεδουίνοι, Τσερκέζοι και πολλές άλλες μειονότητες. Μετά την ίδρυση του Ισραήλ ως εθνική πατρίδα για τον εβραϊκό λαό, πολλοί Εβραίοι απ’ όλο τον κόσμο έχουν μεταναστεύσει εκεί δημιουργώντας μια ποικιλομορφία πολιτισμών και γλωσσών. Η ποικιλία των διαφορετικών εθνικών ομάδων δημιουργεί ένα όμορφο μωσαϊκό παραδόσεων όπως μπορεί να φανεί από τη γλώσσα, τη μουσική το φαγητό και το λαό του Ισραήλ.

Γλώσσες: Οι επίσημες γλώσσες του Ισραήλ είναι τα Εβραϊκά και τα Αραβικά. Τα Αγγλικά χρησιμοποιούνται ευρέως ως δεύτερη γλώσσα και πρόσφατα χρησιμοποιούνται κοινώς και τα Ρώσικα.

Θρησκεία: Η ανεξιθρησκία και το απαραβίαστο των ιερών τόπων και σημείων λατρείας για όλες τις θρησκείες εγγυώνται από το νόμο. Οι κύριες θρησκείες είναι ο Ιουδαϊσμός: 80.1%, του Ισλάμ:14.6%, Χριστιανισμός: 2.1% και άλλες: 3.2%. Οι τρείς κύριες θρησκείες έχουν ξεχωριστή θέση λατρείας στο Ισραήλ, πολλά σημεία τους βρίσκονται στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, την Ιερουσαλήμ.

Το κλίμα στο Ισραήλ: Το Ισραήλ, αν και μικρή χώρα έχει ποικίλο κλίμα, μεσογειακό στα βόρεια και ξηρό στα νότια. Γενικά, το καλοκαίρι έχει συννεφιασμένο ουρανό χωρίς ανέμους. Το χειμώνα το νότιο μισό της χώρας παραμένει τροπικό διατηρώντας το κλίμα ξηρό αλλά ο καιρός στο βόρειο μέρος επηρεάζεται από βαρομετρικά χαμηλά που περνούν πάνω από τη Μεσόγειο φέρνοντας ασθενείς βροχές. Οι βροχοπτώσεις στα βόρεια φτάνουν τα 700 mm, από τον Οκτώβρη ως το Μάρτιο. Οι ποσότητες βροχής στο νότο γρήγορα εξατμίζονται κάνοντας το νοτιότερο μέρος του Ισραήλ, στη Νεγκέβ, μια ξηρή έρημο. Κατά μέσο όρο οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι κυμαίνονται από 18 έως 32 βαθμούς κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι χειμώνες είναι αρκετά μαλακοί με θερμοκρασίες να κυμαίνονται κατά μέσο όρο στους 14 βαθμούς κελσίου κατά μήκος των ακτών και 9 βαθμούς στις ορεινές περιοχές.

Πότε να το επισκεφθείτε : Το μαλακό κλίμα του Ισραήλ το καθιστά άνετο προς επίσκεψη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κατά τους χειμερινούς μήνες, το Ειλάτ και η Νεκρά Θάλασσα στο νότιο μέρος του Ισραήλ προσφέρουν ηλιόλουστες ακτές και καθαρούς ουρανούς ακόμα και μέσα στο χειμώνα. Σε απόσταση πέντε ωρών οδήγησης, μπορεί κάποιος να κάνει σκι στις πλαγιές του Όρους Ερμών. Η άνοιξη και το φθινόπωρο προσφέρουν την μαγεία της φυσικής ομορφιάς του Ισραήλ στα καλύτερά της. Μπορείτε να περιπλανηθείτε στη γαλήνια ομορφιά των ερήμων του Ισραήλ ή να καθίσετε και να χαλαρώσετε στα ανθισμένα λουλούδια της Γαλιλαίας. Το καλοκαίρι ζεσταίνει τα πράγματα κάνοντας τις αμμώδεις παραλίες της Μεσογείου πιο ελκυστικές από ποτέ. Μην ξεχάσετε να δείτε και τη νυχτερινή ζωή στο Τελ Αβίβ που είναι πάντα πιο θερμή από τον καιρό.

Πτήσεις προς το Ισραήλ : Αεροπορικές εταιρείες και προορισμοί: Καθημερινά υπάρχουν πτήσεις προς το Ισραήλ από πολλά σημεία παγκοσμίως. Πολλές αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν καθημερινές και πτήσεις charter από Ευρωπαϊκές πόλεις. Το 90% των διεθνών πτήσεων προσγειώνονται στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν με κωδικούς αεροδρομίου TLV ή BGN, γνωστό στο παρελθόν ως Λοντ. Κάποιες διεθνείς πτήσεις από την Ευρώπη, την Κύπρο και την Ιορδανία προσγειώνονται επίσης στα αεροδρόμια του Ειλάτ, της Ουβντα (65 χλμ περίπου βόρεια του Ειλάτ) και στη Χάιφα. Οι πτήσεις από την Ευρώπη διαρκούν από τρεις έως έξι ώρες ανάλογα με το αεροδρόμιο αναχώρησης. Οι πτήσεις από την Ινδία (Νέο Δελχί)   διαρκούν περίπου επτά ώρες και αυτές από τη Βόρεια Αμερική διαρκούν από δώδεκα έως και δεκαέξι ώρες για να φτάσουν στο Ισραήλ.

Ταξιδιωτικά έγγραφα : Ο κάθε ταξιδιώτης θα πρέπει να έχει διαβατήριο σε ισχύ.  Οι ταξιδιώτες έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στο Ισραήλ για έως και τρεις μήνες από την ημερομηνία άφιξής τους κατά τους όρους της visa που έχει εκδοθεί. Οι ταξιδιώτες που σκοπεύουν να εργαστούν πρέπει να κάνουν τα χαρτιά τους στο Υπουργείο Εσωτερικών για την έκδοση ειδικής visa.

Visa Ταξιδιωτών: Οι πολίτες των παρακάτω χωρών μπορούν να εκδώσουν visa δωρεάν σε όλα τα σημεία εισόδου του Ισραήλ: Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Δανία, Φιλανδία, Γερμανία (γεννηθέντες μετά την 1/1/1928), Γιβραλτάρ, Μεγάλη Βρετανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λιχνενστάιν,  Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μονακό, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Σαν Μαρίνο, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία. Ασία και Ωκεανία : Αυστραλία, Νησιά Φίτζι, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Νέα Ζηλανδία, Φιλιππίνες, Νότια Κορέα. Αφρική: Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής, Λεσόθο, Μαλάουι, Μαυρίκιος, Νότια Αφρική, Σβάζιλαντ. Αμερική: Αργεντινή, Μπαρμπάντος, Βολιβία, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ελ Σαλβαντόρ, Εκουαδόρ, Γουατεμάλα, Αιτή, Τζαμάικα, Μεξικό, Παναμά, Παραγουάη, Αγιος Χριστόφορος και Νέβις, Σουρινάμ, Τρινιντάντ, Τομπάγκο, Μπαχάμες, Δομινικανή Δημοκρατία, Ουρουγουάη, ΗΠΑ.

 Transit Visa: Οι ταξιδιώτες που θέλουν να κάνουν στάση στο Ισραήλ κατά τη διαδρομή τους σε άλλο προορισμό μπορούν να ζητήσουν την έκδοση transit visas πέντε ημερών που μπορεί να παραταθεί για άλλες δέκα μέρες κατά την άφιξη τους στο Ισραήλ. Οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που επισκέπτονται το Ισραήλ παίρνουν κάρτες εισόδου στη ξηρά που τους επιτρέπει να παραμένουν στη χώρα για όσο το πλοίο παραμένει στο λιμάνι. Δεν χρειάζονται αιτήσεις για visa. Παράταση της visa : μπορεί η διάρκεια τους να παραταθεί (έναντι μικρού ποσού) σε γραφεία στις μεγάλες πόλεις.

Θέματα ασφάλειας: Για προφανείς λόγους τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά στις πτήσεις προς το Ισραήλ. Για αυτό το λόγο καλό θα ήταν να φτάσετε στο αεροδρόμιο αρκετή ώρα πριν γιατί οι αποσκευές σας θα πρέπει να περάσουν από έλεγχο από την ασφάλεια του αεροδρομίου. Μπορεί να ερωτηθείτε για τις αποσκευές σας, το προορισμό σας και για το λόγο που επισκέπτεστε το Ισραήλ. Συνίσταται, όπως σε όλες τι διεθνείς πτήσεις να μην έχετε αιχμηρά ή αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σαν όπλα, καθώς αυτά δεν επιτρέπεται να τα έχετε μαζί σας μέσα στο αεροπλάνο, παρά μόνο στις ελεγμένες βαλίτσες σας. Τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται από τις Ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες, τις έχουν κάνει να έχουν αναγνωριστεί ως οι ασφαλέστερες στον κόσμο.

Τελωνεία : Κάποια προϊόντα μπορούν να εισέλθουν ως φορολογητέα ή αφορολόγητα αν τα έχετε μαζί σας κατά την είσοδό σας στη χώρα: Ρούχα, παπούτσια, και είδη προσωπικής υγιεινής – σε ποσότητες που θα μπορούσαν να χωρέσουν σε χειραποσκευή. Αλκοόλ, ποτά και κρασιά : για κάθε εισερχόμενο ταξιδιώτη άνω των 17 ετών, 1 λίτρο αλκόόλ/ ποτού και 2 λίτρα κρασί. Αλκοολούχα αρώματα —για κάθε εισερχόμενο ταξιδιώτη έως και 1⁄4 του λίτρου. Τσιγάρα και άλλα είδη καπνού : για κάθε εισερχόμενο ταξιδιώτη άνω των 17 ετών έως 250 γραμμάρια καπνικών προϊόντων. Άλλα αντικείμενα που δεν αναφέρονται παραπάνω μπορούν να εισέρθουν ως προσωπικά αντικείμενα ή ως δώρα προς άλλο πρόσωπο. Η συνολική αξία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα $200. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνεται και το φαγητό που κάθε εισερχόμενος ταξιδιώτης μπορεί να φέρει έως και 3 κιλά, εφόσον το βάρος του κάθε είδους δεν υπερβαίνει το ένα κιλό. (πηγή: Τελωνείο Ισραήλ)

Τι περιμένετε λοιπόν;

Λοιπόν, ότι είχα να πω το είπα, εξήγησα όσο πιο καλά μπορούσα τι χρειάζεται για να γίνει κάποιος εθελοντής σε κιμπούτς. Ο μόνος τρόπος σίγουρα να μάθετε είναι να το αποφασίσετε και να γίνετε εθελοντές.

Δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι το Ισραήλ μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη χώρα κάποιες φορές…  αλλά είναι έτσι εδώ και πολύ καιρό και οι άνθρωποι εξακολουθούν να ταξιδεύουν εκεί για να γίνουν εθελοντές σε κιμπούτς, Δεν θα με σταματούσε αυτό αν ποτέ αποφάσιζα να γυρίσω πίσω.

Έζησα εκεί για δύο χρόνια, και το 1991 κατά τον πρώτο Περσικό πόλεμο και ποτέ δεν ένοιωσα ότι κινδύνευα. Πρέπει μόνο να παρατηρούμε, να χρησιμοποιούμε την κοινή λογική και να ζητάμε τη βοήθεια των μελών του κιμπούτς όταν θέλουμε να ταξιδέψουμε μέσα στη χώρα. Κατά τη γνώμη μου, παντού υπάρχει κίνδυνος σε όλο τον κόσμο κατά τις μέρες μας, αλλά από εσάς εξαρτάται να αποφασίσετε αν το Ισραήλ είναι για εσάς ή όχι. Δεν μπορώ να σας συμβουλέψω προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, απλώς μπορώ να σας δώσω πληροφορίες βασισμένες στις προσωπικές μου εμπειρίες ώστε να αποφασίσετε μόνοι σας.

Αν ζητάτε αποποίηση ευθυνών, από εσάς εξαρτάται αν θα αποφασίσετε να ξοδέψετε χρόνο και χρήμα για να γίνετε εθελοντής σε κιμπούτς και δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη, Πραγματικά μόνο αυτό μπορώ να πω.

Περιληπτικά…

η εμπειρία αυτή δεν είναι για όλους, αλλά έζησα τις καλύτερες στιγμές της ζωής μου και θα θυμάμαι πάντα αυτές τις μέρες με αγάπη, ενθουσιασμό και στοργή.

Καλή τύχη και να ταξιδεύετε με ασφάλεια!

http://exitmind.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .