Δευτέρα, Νοεμβρίου 16

Τα γαλάζια άνθη της πέτρας στην Υδρα

Ενα από τα 320 φυτά που έχουν «φυτρώσει» πάνω στα βράχια, στον δρόμο προς το Μανδράκι και «βάφτηκαν» μπλε

Μοιάζουν σαν να τα έχει γεννήσει ο άγριος βράχος της Υδρας. Ψηλόλιγνα ή πιο χαμηλά με πλατιά φύλλα ατενίζουν τον Σαρωνικό και με αυθάδεια αντιστέκονται στον καυτό ήλιο και στις ριπές του ανέμου. Ισως επειδή τα 320 φυτά που έχουν «φυτρώσει» πάνω στα βράχια, στον δρόμο προς το Μανδράκι, μπορούν μεν να δηλώνουν αυτόχθονα, καθώς και τα 13 είδη τους ανήκουν στη χλωρίδα του νησιού, έχουν όμως μια βασική διαφορά με τα υπόλοιπα που υπάρχουν

σε οποιοδήποτε άλλο σημείο. 

Δεν είναι πλέον θνητά καθώς δεν ακολουθούν τον κύκλο της ζωής που τα θέλει πράσινα στην ακμή τους και κιτρινισμένα στη δύση τους, να παραμένουν ζωντανά για μερικούς μόλις μήνες. Το μαγικό ραβδί της τέχνης τα άγγιξε, τους χάρισε την αθανασία που στην προκειμένη περίπτωση διαρκεί τουλάχιστον 20 χρόνια με μοναδικό τίμημα να αλλάξουν χρώμα: κι από πράσινα να γίνουν για πάντα μπλε.

Ποιος όμως ευθύνεται για τη μετάλλαξη αυτή; Θεωρητικά η εταιρεία The New Green που ανακάλυψε μια φόρμουλα μετατροπής του πράσινου χρώματος της φύσης σε μπλε. Στην πραγματικότητα η ελληνίδα εικαστικός Μαρία Τσαγκάρη, η οποία όχι μόνο είχε την ιδέα να αλλάξει χρώμα στα φυτά που φυτρώνουν στα βράχια της Υδρας αλλά και να ντύσει το εγχείρημα με το σκεπτικό της ίδρυσης μιας εταιρείας που δημιουργεί φανταστικούς κήπους στα πιο σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα του κόσμου, αξιοποιώντας την μπλε χρωστική που προέρχεται από τα φυτά επιστρέφοντάς την σε αυτά έχοντας ως αφορμή της τον ήρωα του συγγραφέα και φιλοσόφου Νοβάλις, τον Χάινριχ φον Οφτερντίνγκεν, ο οποίος αναζητούσε ένα μπλε λουλούδι που στοίχειωνε τα όνειρά του.

https://www.ksipnistere.com/2020/11/blog-post_297.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .