Κυριακή, Νοεμβρίου 29

ΠΡΟΣΟΧΉ: Αφλατοξίνες σε Ξηρούς Καρπούς και άλλα τρόφιμα

ΠΡΟΣΟΧΉ: Αφλατοξίνες σε Ξηρούς Καρπούς και άλλα τρόφιμα
στους μύκητες των Φωτό: Δεξιά, Asergillus flavus & αριστερά Aspergillus parasiticus ΠΡΟΣΟΧΉ: Αφλατοξίνες σε Ξηρούς Καρπούς και άλλα τρόφιμα

ΠΡΟΣΟΧΉ: Αφλατοξίνες σε Ξηρούς Καρπούς και άλλα τρόφιμα

(με την καραντίνα μην σηκώνετε από τα σούπερ μάρκετ όλα τα ράφια…. Έλεος…) 

Φορτία με ξηρούς καρπούς και αραχίδας (αράπικο φιστίκι) τα οποία εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τα επίπεδα περιεκτικότητας σε Αφλατοξίνη (τοξική – καρκινογόνος ουσία), με ανώτερα όρια όπως αυτά ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση…

Λεπτομέρειες δίδονται στην έκθεση της μόνιμης αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην ΕΕ στον σύνδεσμο: apps.fas.usda.gov

Η χώρα μας κατατάσσεται μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών ξηρών καρπών παγκοσμίως με περίπου 6-6,5 κιλά κατά κεφαλή (για όλα τα είδη των ξηρών καρπών εγχώριων και εισαγόμενων).

Τα συνήθη εισαγόμενα σε μεγάλες ποσότητες, είναι

Όλα αυτά τα προϊόντα καλούνται να συμμορφώνονται με τις Κοινοτικές διατάξεις, σε ό,τι αφορά τις Αφλατοξίνες. Στα σημεία εισόδου της χώρας, όλα τα φορτία προέλευσης σε χώρες εκτός ΕΕ θα πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικά εργαστηριακών ελέγχων για την Αφλατοξίνη.

Οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου περιλαμβάνουν και “τυχαίες” δειγματοληψίες για εξέταση στο Χημείο του Κράτους, έλεγχοι όμως που γίνονται δειγματοληπτικά και όχι για όλες τις εισαγωγές ξηρών καρπών στη χώρα (random sampling & testng)…

Συχνά έχει παρατηρηθεί, προϊόντα εισαγωγής να συνοδεύονται από πιστοποιητικά Αφλατοξίνης και να είναι εντάξει, άλλα να έχουν εξεταστεί μετά την άφιξη στο εργαστήριο και να βρέθηκαν να ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια…

Η εξήγηση συνήθως έγκειται στο γεγονός ότι αναπτύχτηκαν μύκητες (μούχλα) κατά την διαδρομή από τις χώρες προέλευσης…

Ένα ερώτημα που πάντοτε έμπαινε στην υπόθεση παραγωγής/επεξεργασίας/κατανάλωσης ξηρών καρπών που παράγονται όμως στην Ελλάδα, είναι εάν ελέγχονται και αυτοί για αφλατοξίνες, όπως οι εισαγόμενοι.

Προφανώς για τους ελέγχους αυτούς αρμόδια υπηρεσία είναι ο ΕΦΕΤ, αλλά με δεδομένες τις δυνατότητες της εν λόγω υπηρεσίας και την τεράστια ποικιλία διατροφικών προϊόντων (και ζωοτροφών), δεν είναι δυνατός ο απόλυτος έλεγχος του οτιδήποτε καταναλώνεται.

Οι αφλατοξίνες είναι ομάδα χημικά παρόμοιων τοξικών μεταβολιτών, που παράγονται από ορισμένους μύκητες (μυκοτοξίνες).

Η Αφλατοξίνη πρόκειται για ισχυρό καρκινογόνο που παράγεται από τους μύκητες Asergillus flavus και Aspergillus parasiticus και αναπτύσσονται κυρίως σε ξηρά φρούτα, ξηρούς καρπούς (ιδιαίτερα στα αράπικα φιστίκια και τα αμύγδαλα, κελυφωτά ανοιγμένα φιστίκια), μπαχαρικά, σόγια, κακάο, όσπρια, σιτηρά, βαμβακέλαιο και σε τυριά όταν υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας.

Μπορεί επίσης να εμφανισθεί στο γάλα ή το κρέας ζώων που έχουν τραφεί με ζωοτροφές στις οποίες έχουν αναπτυχθεί μύκητες.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) χαρακτηρίζει την αφλατοξίνη ως “ανεξέλεγκτη μολυσματική ουσία” και ένα από τα πιο ισχυρά γνωστά καρκινογόνα του ήπατος.

Προς αποφυγή αφλατοξίνων στα τρόφιμα που αναφέραμε, να φροντίζουμε:

  • Να μην κρατάμε όσπρια, δημητριακά και ξηρούς καρπούς για μεγάλες χρονικές περιόδους.
  • Να τα καταναλώνετε το πολύ σε διάστημα 2 μηνών.
  • Να αγοράζουμε κατά το δυνατόν τα πιο φρέσκα προϊόντα
  • Να τα αποθηκεύουμε σε μέρη ξηρά και δροσερά για να αποφεύγεται η μούχλα
  • Τρόφιμα έστω και με ελάχιστα ορατή μούχλα να τα πετάμε και να μην την καθαρίζουμε για να τα καταναλώσουμε
  • Να ελέγχουμε την συσκευασία, όχι μόνο για την ημερομηνία λήξης αλλά και τις ημερομηνίες παραγωγής/συσκευασίας και τις χώρες προέλευσης

Παραπλανήσεις και ψέματα στις ετικέτες τροφίμων~Μάθε να τα ξεχωρίζεις 

Σ. Σεκλιζιώτης 

Ο Σταμάτης Σεκλιζιώτης είναι Γεωπόνος (ΑΠΘ), Διδάκτωρ Αρχιτέκτων Τοπίου του Τεχν/κού Πανεπιστημίου Birmingham Αγγλίας, κάτοχος τίτλων Master of Philosophy (MPhil) και Doctor of Philosophy (PhD).

~~~~~~~~~~~~~~~~

Εδώ έχει αξία να δούμε και ένα σχετικό σχόλιο από, Fotios T. Gravanis:

Θα μου επιτρέψεις (καταχρώμενος τον χώρο της σελίδας σου), να προσθέσω μερικά στοιχεία, τα οποία θεωρώ σημαντικά, επί του θέματος.

Το 2008, στην Κύπρο (ήμουν τότε μέλος της Δ.Ε. του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου) έγινε μεγάλη εισαγωγή κριθαριού για ζωοτροφή από την Ινδία.

Παρά τον έλεγχο κατά την εισαγωγή, διαπιστώθηκε υψηλή περιεκτικότητα αφλατοξίνης στην ζωοτροφή, αργότερα, στις αποθήκες πολλών μονάδων εκτροφής προβάτων και αιγών.

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία, μετά από ελέγχους επέβαλε την σφαγή των μολυσμένων προβάτων και αιγών και την καταστροφή του συλλεχθέντος γάλακτος και των παραχθέντων γαλακτοκομικών προϊόντων από τις αντίστοιχες μονάδες εκμετάλλευσης.

Τότε προσκλήθηκα ως Μυκητολόγος – Καθηγητής Πανεπιστημίου, από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 Κύπρου σε μία συζήτηση (μαζί με άλλους Επιστήμονες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας) επί των αφλατοξινών και των τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος.

Οι αφλατοξίνες παράγονται σε διάφορους κόκκους σιτηρών και ξηρούς καρπούς, αλλά και σε πολλά άλλα αγροτικά προϊόντα, κυρίως από τον μύκητα Aspergillus flavus, όταν συντρέχουν κατάλληλες για τον μύκητα συνθήκες (υψηλές τιμές θερμοκρασίας και υγρασία τουλάχιστον 7%).

Το όνομα αφλατοξίνη αποδόθηκε στην παραγόμενη τοξίνη από τις πρώτη συλλαβή του επιστημονικού ονόματος (Γένους και Είδους, αντίστοιχα) του μύκητα (α-φλα-τοξίνη).

Τι είναι οι τοξίνες και γιατί οφείλουμε να τις αποβάλλουμε; 

Η περιεκτικότητά της στα αγροτικά προϊόντα (ζωοτροφές και τρόφιμα) δεν είναι σταθερή, αλλά είναι δυνατόν να εκτιναχθεί (παρουσία του μύκητα Aspergillus flavus) σε αρχικά αμόλυντα προϊόντα, όταν οι συνθήκες κατά την αποθήκευσή τους καταστούν ευνοϊκές για τον μύκητα.

Οι αφλατοξίνες κατατάσσονται στο Group 1 των καρκινογόνων ενώσεων από τον IARC (International Agency for Research on Cancer), ως παράγοντες που προκαλούν ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC).

Από τους πιο θανατηφόρους: Καρκίνος του ήπατος~Αιτίες και συμπτώματα 

Η αφλατοξίνη δεν καταστρέφεται με την μεταποίηση των προϊόντων, ούτε με τον βρασμό ούτε με την ψύξη. Επομένως δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σε δεδομένη χρονική στιγμή ως μία τοξική χημική ένωση, όπως τα φυτοφάρμακα (π.χ. ανάμιξη με αμόλυντη παρτίδα του ίδιου προϊόντος και συνέχιση της αποθήκευσης υπό ευνοϊκές συνθήκες για τον μύκητα ή με διάφορα χημικά δήθεν αντίδοτα).

Υψίστη σημασία για την υγεία του ανθρώπου έχει η αφλατοξίνη Β1, που προκαλεί ηπατικό καρκίνο. Στα θηλαστικά που γαλακτοφορούν (συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών) από την αφλατοξίνη Β1 παράγεται στο συκώτι, ως μεταβολίτης της, η αφλατοξίνη Μ1 (δεν υπάρχει στην Φύση), η οποία μολύνει τα νεογνά μέσω του θηλασμού.

Το δε γάλα των αγροτικών ζώων και τα εξ αυτού παραγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα (τυρί, βούτυρο) μεταδίδουν την μόλυνση με την κατανάλωσή τους. Μεγάλη, ως εκ τούτου προσοχή από τις θηλάζουσες μητέρες.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~

«Τροφή-Φάρμακο»: Ο καθένας που σέβεται την υγεία του και θέλει να ζει απαλλαγμένος από ασθένειες, καταλαβαίνει πόσο έντονη είναι η ανάγκη της συστηματικής αποτοξίνωσης.

Ειδικά με δεδομένο ότι οι παραπάνω τοξίνες ανήκουν σε αυτές που πρώτα και κύρια βλάπτουν το συκώτι μας: Τροφές και συνήθειες που καταστρέφουν το συκώτι σου 

Κάτι που δύναται να βοηθήσει, καθώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε 100% από αυτήν την κατάσταση, είναι να αποτοξινώνουμε τακτικά τον οργανισμό μας, ΑΛΛΆ με ασφαλή μέσα, όπως

  • τα Φύκια A.F.A σε καθημερινή βάση,
  • αρκετές φορές μες τον χρόνο γαϊδουράγκαθο και
  • να τον βοηθάμε στηρίζοντας το ανοσοποιητικό που ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΆ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΆ όταν είναι ισχυρό τους μύκητες με ΠΡΩΤΌΓΑΛΑ σε κάψουλα!!

Όλα σαφώς, ως συμπληρώματα διατροφής για ισχυρή δραστικότητα και αποτελεσματικότητα. 

Σας διαθέτω, λοιπόν και τα τρία παραπάνω συμπληρώματα πιστοποιημένα και βιολογικά για αποτοξίνωση του πεπτικού σας (με, πολύ σημαντικό, ταυτόχρονη ανανέωση της εντερικής χλωρίδας), αλλά και ολόκληρου του οργανισμού! 

Για περισσότερα και παραγγελίες, ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ή μπορείτε να επικοινωνήσετε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .