Κορωνοϊός & ψυχική υγεία: 78.000 κλήσεις -Φόβος, ανασφάλεια & αίσθημα απομόνωσης & κόπωσης

Κορωνοϊός & ψυχική υγεία: 78.000 κλήσεις -Φόβος, ανασφάλεια & αίσθημα απομόνωσης & κόπωσης

Σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία έχει ο κορωνοϊός. Αυτό τόνισε υφυπουργός, αρμόδια για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη,

κατά τη σημερινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

Αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της υγειονομικής κρίσης και τις κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειεές της στους πολίτες το υπουργείο

Υγείας αποφάσισε τη διεύρυνση της επιτροπής λοιμωξιολόγων – επιδημιολόγων με τον καθηγητή Ψυχιατρικής του ΑΠΘ,

Βασίλειο Παντελεήμωνα Μποζίκα.

Πέντε πυλώνες

Όπως είπε η κ. Ράπτη, το Υπουργείο Υγείας όλο αυτό το διάστημα έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη φροντίδα των ψυχικά ασθενών,

στα κέντρα ψυχικής υγείας και στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα προφύλαξης και διενεργώντας τακτικά τεστ σε προσωπικό και ασθενείς.

Ανέφερε ότι το υπουργείο υλοποιεί συγκεκριμένες δράσεις που βασίζονται σε πέντε άξονες:

– Ανάπτυξη προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία. Λειτουργεί σε 24 βάση η γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης 10306, η οποία στελεχώνεται από έμπειρους επαγγελματίες Υγείας που βοηθούν όσους αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη ανώνυμα και εμπιστευτικά. Η γραμμή λειτουργεί σε συνεργασία με την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινίτειου Νοσοκομείου, της Ομοσπονδίας των φορέων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης «ΑΡΓΩ» και το «Χαμόγελο του Παιδιού». Μέχρι σήμερα η γραμμή έχει απαντήσει σε περίπου 78.000 κλήσεις και έχει διαχειριστεί αιτήματα που εδράζουν άγχος και φόβο για τον ιό σε ποσοστό 82%, ανασφάλεια για το αύριο τόσο σε προσωπικό όσο και οικονομικό επίπεδο κατά 70% και ένα αίσθημα απομόνωσης και κόπωσης σε ποσοστό 65%.

– Αναπτύσσονται επίσης προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης με τηλεσυμβουλευτική, μέσω διαδικτυακών εφαρμογών για ασθενείς που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε καραντίνα, για τα μέλη των οικογενειών τους αλλά και το υγειονομικό προσωπικό. Επιπλέον, αναπτύσσονται προγράμματα εξ αποστάσεων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό, με έμφαση στους ανέργους, τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, τα παιδιά και τους εφήβους.

– Ο τρίτος πυλώνας αφορά την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας «πρώτων βοηθειών» για την ψυχική υγεία. Υπάρχουν απλές και κατανοητές βοηθητικές συμβουλές για τον τρόπο αντιμετώπισης των ψυχολογικών συνεπειών του Covid-19.

– Ο τέταρτος πυλώνας αφορά τη στήριξη του υγειονομικού προσωπικού και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας έχει αναρτηθεί ένας σχετικός οδηγός. Η κ. Ράπτη ανακοίνωσε ότι έχει δρομολογηθεί μία ειδική έρευνα για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης που βιώνουν οι υγειονομικοί στα εθνικά κέντρα αναφορά Covid.

– Τέλος, ενισχύονται με προσλήψεις ψυχιάτρων οι δομές ψυχική υγείας.

Η κ. Ράπτη ανακοίνωσε ότι το νέο εθνικό σχέδιο δράσης για την ψυχική υγεία έχει ορίζοντα δεκαετίας και θα παρουσιαστεί μέσα στο 2021.

 aftodioikisi.gr