Παρασκευή, Δεκεμβρίου 11

ΗΠΑ: Υπερψήφισε η Γερουσία τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

(AP Photo/J. Scott Applewhite)

Η Γερουσία των ΗΠΑ υπερψήφισε τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2021, ο οποίος προβλέπει και κυρώσεις στην Τουρκία, οι  οποίες δύναται να επιβληθούν σε διάστημα 30 ημερών από την στιγμή που θα υπογράφει από τον Πρόεδρο της χώρας και γίνει νόμος του κράτους.

Η έγκριση του προϋπολογισμού ενεργοποιεί ουσιαστικά και τις κυρώσεις που προβλέπει για την Τουρκία αναφορικά με την αγορά των πυραυλικών συστημάτων S- 400 από την Ρωσία. Πρόκειται για κυρώσεις CAATSA, ενώ πέραν των κυρώσεων περιλαμβάνει και χρηματοδότηση έργων στη Σούδα ύψους 50 εκατ. δολαρίων.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός θα μεταβιβαστεί ως κείμενο στο Οβάλ γραφείο προκειμένου να υπογραφεί από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, ΝΤόναλντ Τράμπ, ο οποίος έχει δηλώσει πως θα βάλει βέτο, υποστηρίζοντας πως αυτό δεν αφορά το θέμα της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πάντως έχει περιθώριο 10 ημερών και αν βάλει τελικά βέτο θα πρέπει Βουλή και Γερουσία να το ανατρέψουν με πλειοψηφία δύο τρίτων σε νέες ψηφοφορίες. Σε κάθε περίπτωση πάντως το αποτέλεσμα σε μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι και δεδομένο.

Επίσης υπάρχει και το ενδεχόμενο ο πρόεδρος των ΗΠΑ να «αγνοήσει» τον προϋπολογισμό που θα βρίσκεται στο γραφείο του. Στην περίπτωση αυτή, μετά από 10 ημέρες αυτομάτως γίνεται νόμος και ενεργοποιούνται κυρώσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι ανεξάρτητα από αυτή την εξέλιξη στην Ουάσιγκτον εκτιμάται πως θα υπάρξουν κυρώσεις αφού ο επίσης απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο φέρεται να έχει πείσει τον Ντόναλντ Τράμπ για την αναγκαιότητα τιμωρίας της Τουρκίας.

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση: Λένα Αργύρη

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .