Πέμπτη, Δεκεμβρίου 3

Παράταση του lockdown ενόψει--ΕΦΙΑΛΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση του lockdown ενόψει

Ως δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται πλέον η παράταση του lockdown στη χώρα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και στην Αττική...

Πληροφορίες αναφέρουν πως η ανακοίνωση για την παράταση του lockdown θα γίνουν σήμερα ή αύριο είτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα είτε από τον Νίκο Χαρδαλιά, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει ακόμη υψηλός.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, που έχουν τεθεί σε καθεστώς lockdown εδώ και έναν μήνα, τα επίπεδα κρουσμάτων παραμένουν υψηλά.

Η Θεσσαλονίκη είχε 453, ενώ 54 κρούσματα είχαν οι Σέρρες. Ιδιαίτερα σοβαρή παραμένει η κατάσταση και στη Λάρισα, που και πάλι είχε τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (129), όπως και η Πέλλα (115), ενώ αρκετά ήταν τα κρούσματα και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Δράμα (79), ο Έβρος (49), η Ξάνθη (59), η Ροδόπη (40), οι Σέρρες (54), η Χαλκιδική (29), η Καβάλα (65), η Ημαθία (86), η Πιερία (71), η Κοζάνη (33) και η Φλώρινα (46).

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν το lockdown θα παραταθεί μέχρι τις 14 ή μέχρι την 21η Δεκεμβρίου, δηλαδή λίγο πριν την εορταστική εβδομάδα. Αυτό θα εξαρτηθεί και από τον αριθμό των διασωληνωμένων, καθώς το Σύστημα Υγείας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση.

Στο lockdown αλλά και στις κινήσεις στις οποίες σκοπεύει να προβεί από δω και πέρα η κυβέρνηση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο 31ο Greek Economic Summit.

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησής του με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, Lee C. Bolinger, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο Φόρουμ «World Leaders», αποκάλυψε ότι η επαναλειτουργία των μπαρ και της νυχτερινής διασκέδασης θα καταστεί εφικτή μόνο όταν έχουμε τα εμβόλια.

Ως προς την εστίαση και το λιανεμπόριο, θα ανοίξουν σταδιακά και με πολλούς περιορισμούς.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα βγει ισχυρότερη και θα βαδίσει σε έναν ασφαλή δρόμο μετά το πέρας της πανδημίας.

«Ελπίζω όσο βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια. Για παράδειγμα, η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια. Ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση. Σκεφτόμαστε επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο» είπε.

Η πανδημία είναι δραματικός καταλύτης αλλαγών. Αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το δεύτερο κύμα, αλλά προχωράμε με επιθετικό τρόπο στις μεταρρυθμίσεις που έχουμε σχεδιάσει, χωρίς να χάνουμε χρόνο» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα θα είναι ένας από τους νικητές μετά την πανδημία. Το δεύτερο κύμα είναι μεγαλύτερη πρόκληση από το πρώτο, αλλά με τα κατάλληλα μέτρα θα καταφέρουμε να το ελέγξουμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός και σχετικά με την επόμενη μέρα της πανδημίας υπογράμμισε πως «δεν πρέπει να υποτιμούμε την παραγωγική δυναμική της χώρας που θα οδηγήσει στην ανάκαμψη.

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε πως το σύστημα υγείας δέχεται μεγαλύτερη πίεση στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ωστόσο δήλωσε αισιόδοξος πως σταδιακά η κατάσταση θα βελτιωθεί. zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .