Πέμπτη, Δεκεμβρίου 3

Εδώ ο κόσμος καίγεται και μας βάζουν "πράσινα χαράτσια"


 Γράφει ο Σωτήρης Καμενόπουλος

Στην Ελλάδα φαίνεται πως έχουμε λύσει όλα τα προβλήματά μας και αποφασίσαμε εδώ και καιρό να ασχοληθούμε με τα εσωτερικά θέματα των ΗΠΑ, ώστε να λύσουμε και τα δικά τους προβλήματα! Άντε να τελειώνει λοιπόν η ιστορία των εκλογών στις ΗΠΑ, μήπως και ασχοληθούμε με τα προβλήματα επιβίωσης των Ελλήνων, εν αναμονή του νέου κύματος ύφεσης.

Η αγορά, η αποκαλούμενη "πιάτσα", από τον Φεβρουάριο είχε μυριστεί το τσουνάμι που έρχεται εξαιτίας της πανδημίας του κορoνοϊού. Δεν πρόκειται για "τσουνάμι" εκ της κλιματικής "κρίσης", αλλά για πραγματικό και χειροπιαστό τσουνάμι, με απίστευτες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις. Από τον Φεβρουάριο, ήταν γνωστή η εκτίμηση ότι το χειμώνα 2020-21 θα πεινάσουν πολλές οικογένειες. Τα 10 χρόνια των μνημονίων θα φαντάζουν παιδικό πάρτι συγκριτικά με αυτό που έρχεται!

Ο λόγος; Στην περίπτωση των μνημονίων η προσαρμογή προς τα κάτω έγινε σιγά-σιγά, με το μαλακό, σε ορίζοντα δεκαετίας. Αντιθέτως, το "κορονέϊκο" τσουνάμι προέκυψε ξαφνικά, σαν καρδιακό επεισόδιο. Προέκυψε σαν να βρέθηκε ένα αεροπλάνο ξαφνικά σε κενό αέρος και από τα 10 χιλιάδες πόδια, να έπεσε απότομα στα δύο χιλιάδες πόδια, με τους επιβάτες της καμπίνας του αεροπλάνου να πεθαίνουν.

Επίσης, κατά τη διάρκεια των μνημονίων όσοι Έλληνες μπόρεσαν έφυγαν σε άλλες χώρες, αναζητώντας εκεί ένα νέο οικονομικό ξεκίνημα. Σήμερα, με την πανδημία του κορονοϊού να χτυπά όλες τις χώρες, κανείς δεν μπορεί να πάει οπουδήποτε. Ένα τσουνάμι σαρώνει τα πάντα στο διάβα του, χωρίς να κάνει διακρίσεις σε αρεστούς και μη. Στο τσουνάμι ισχύει "ο σώζων εαυτόν σωθήτω"!

Διάρρηξη των κοινωνικών ιστών

Έτσι ακριβώς θα συμβεί και με την γενική απαγόρευση κυκλοφορίας και την πανδημία: το επιχειρηματικό, κοινωνικό και πολιτικό τοπίο την επόμενη ημέρα δεν θα είναι το ίδιο. Όταν με το καλό η απαγόρευση κυκλοφορίας εκπνεύσει, ίσως δεν θα ξαναδούμε τη γνωστή μας καφετέρια, το μαγαζάκι της γωνίας, το αγαπημένο μας βιβλιοπωλείο. Τα λουκέτα θα πέσουν σαν το χαλάζι! Η ανεργία και η πείνα θα σαρώνουν. Οι κοινωνικοί ιστοί, όσοι έχουν απομείνει εκ των μνημονίων, θα έχουν διαρραγεί παντελώς.

Ενώ οι πολιτικοί μας (αριστεροί και δεξιοί) ασχολούνται με τους βυζαντινισμούς τους, ο λαός προβληματίζεται για άλλα πιο χειροπιαστά και πιο "très banal" θέματα. Θέματα τα οποία δεν αγγίζουν τις αριστερές και δεξιές ελίτ: «θα επιβιώσει η επιχείρησή μου, θα έχω δουλειά, πώς θα πληρώσω τα έξοδα που τρέχουν, τι θα ταίσω τα παιδιά μου»; Κατά τη διάρκεια των 10 ετών των μνημονίων μεγάλωσε μία γενιά παιδιών, τα οποία δεν ξέρουν τίποτε άλλο παρά την φτώχεια και την απώλεια των ονείρων.

Ένα παιδί που ήταν 10ή 15 ετών ετών το 2010, σήμερα που έγινε 20 ή 25 ετών, ζει όχι απλώς τα ίδια αλλά και χειρότερα ακόμη: ζει σε εγκλεισμό. Οι πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές έχουν "λαλήσει"! Τα κακόμοιρα πάλευαν να μπουν σε ένα πανεπιστήμιο να ζήσουν την φοιτητική ζωή και τους έκατσε η γενική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Πράσινα "χαράτσια" θέλει η Αριστερά

Και μέσα σε όλα αυτά, ενώ οι Έλληνες δεν ξέρουν αν θα έχουν να φάνε, ακούς την πιο άκαιρη και άστοχη άποψη από την Αριστερά:  «Είναι ξεκάθαρο ότι μοναδικός υπεύθυνος για το έλλειμα στον Ειδικό Λογαριασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) είναι ο κύριος Χατζηδάκης και η απόφασή του, τον Σεπτέμβριο του 2019, να αυξήσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ και να μειώσει το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Ξέρουμε ότι αν δεν είχε μειωθεί το ΕΤΜΕΑΡ, σήμερα ο ΕΛΑΠΕ δεν θα είχε κανένα πρόβλημα».

Τί ακριβώς προτείνει η κυβερνώσα Αριστερά; Να μη μειωθεί το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων; Να αυξηθεί; Το Ειδικό Τέλος αποτελεί χαράτσι για τους φορολογούμενους πολίτες. Τί ακριβώς λοιπόν θέλει η Αριστερά; Να χαρατσώνεται ο Έλληνας πολίτης για να εγγυηθεί το κέρδος του κάποιος επιχειρηματίας; Πώς θα τα εξηγήσει αυτά η Αριστερά στους μικρομεσαίους οι οποίοι δεν ξέρουν τί τους ξημερώνει; Που ζει η Αριστερά και σε ποιο χρόνο; Έχει αντιληφθεί τι συμβαίνει στον πάτο της κοινωνίας;

Είναι δυνατόν να εκφράζονται τέτοιες απόψεις εν αναμονή της σφοδρής ύφεσης; Ας πάει ένα μήνυμα προς την Αριστερά, τη Δεξιά, το Κέντρο, τους Φιλελεύθερους, τους Σοσιαλιστές, τους Κομμουνιστές και λοιπές πολιτικές δυνάμεις: να κρατήσουν μακριά τις σκέψεις τους, τις προτάσεις τους και κυρίως τα χέρια τους από τις τσέπες των πολιτών. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλη κοροϊδία, οποιασδήποτε ιδεολογικής απόχρωσης. Ο λαός δεν αντέχει άλλα χαράτσια, ούτε άλλους πειραματισμούς.

Ειδικότερα για το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, αυτό πρέπει να καταργηθεί παντελώς. Και όχι απλώς να μειωθεί, αλλά να καταργηθεί. Να μηδενιστεί, όπως ακριβώς και ο ΕΝΦΙΑ! Όποιος έχει ελάχιστη γνώση από την "πιάτσα", όποιος έχει εργασθεί στην αγορά, γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτά τα χρήματα θα επιστρέψουν με τον ένα ή άλλο τρόπο στην αγορά και στην οικονομία. Θα κυκλοφορήσει το χρήμα. Ειδικά εν μέσω της αναμενόμενης ύφεσης, η κατάργηση κάθε έμμεσου και άμεσου φόρου θα αποτελούσε πραγματική ένεση για τα νοικοκυριά και την αγορά.

από slpress

 teleytaiaexodos.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .