Τετάρτη, Ιανουαρίου 27

Τα πλουσιόπαιδα του κορωνοϊού---Θα μπορούσαν να εμβολιάσουν τον παγκόσμιο πληθυσμό, διαθέτοντας μόνο τα κέρδη τους από την περασμένη χρονιά

Γράφει η Αντιγόνη Τζοβάρα

Οι δέκα πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο ποζάρουν χαμογελαστοί κι ευδιάθετοι, γιατί όχι μόνο δεν κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό, αλλά εξαιτίας του έγιναν πλουσιότεροι.

Αν το θελήσουν, μάλιστα, μπορούν με τα λεφτά τους να μας εμβολιάσουν όλους δωρεάν!

Κι όταν λέμε πλουσιότεροι, εννοούμε ότι οι δέκα πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο -μεταξύ των οποίων οι Elon Musk, Jeff Bezos, Bill Gates και Mark Zuckerberg– αύξησαν τις περιουσίες τους κατά μισό τρισεκατομμύριο δολάρια από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι σήμερα.

Γράφει η Αντιγόνη Τζοβάρα

Σύμφωνα με έκθεση της έκθεση της Oxfam για την αυξανόμενη ανισότητα που προκάλεσε η πανδημία, οι 1.000 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο αντιστάθμισαν τις απώλειές τους (30%) μέσα με μόλις δέκα μήνες (ελέω χρηματιστηριακής ανάκαμψης), ενώ οι παγκοσμίως φτωχότεροι θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να ανακάμψουν. Επιπλέον και παρά την παγκόσμια κρίση, οι δέκα πρώτοι στη λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο κέρδισαν δισεκατομμύρια εν μέσω κορωνοϊού.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη μελέτη της Oxfam, οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να εμβολιάσουν τον παγκόσμιο πληθυσμό, διαθέτοντας μόνο τα κέρδη τους από την περασμένη χρονιά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίστηκαν σε στοιχεία από τη λίστα του Forbes για το 2020 καθώς και σε στοιχεία της Credit Suisse. Εκείνο που διαπιστώθηκε, λοιπόν, είναι ότι μια από τις συνέπειες του κορωνοϊού, θα είναι η μεγαλύτερη αύξηση της οικονομικής ανισότητας που καταγράφηκε ποτέ μέχρι σήμερα, εκτός και εάν οι κυβερνήσεις λάβουν εγκαίρως τα απαραίτητα μέτρα για την αναδιάρθρωση των οικονομιών τους.

Η έκθεση  της Oxfam θα χρησιμοποιηθεί στο 51ο Παγκόσμιο Οικονομικό Forum που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στο Davos.

Ανάμεσα στους μεγάλους κερδισμένους της περασμένης -αποφράδας για εμάς τους υπόλοιπους- χρονιάς ήταν ο Jeff Bezos, που είδε την περιουσία του να αυξάνεται κατά 78 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Elon Musk, που έβγαλε 129 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Mark Zuckerberg, του οποίου η περιουσία έχει διπλασιαστεί κατά 45 δισεκατομμύρια δολάρια και, ο Bill Gates, που είναι κατά 22 δισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότερος.

Η Oxfam υπολόγισε, μάλιστα ότι οι δέκα πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο θα μπορούσαν να καλύψουν τα έξοδα για τον εμβολιασμό ολόκληρου του πλανήτη με δύο δόσεις εμβολίου, συνολικού κόστους 141,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πληρώνοντας 9 δολάρια για την κάθε δόση. Οι ίδιοι, θα μπορούσαν επίσης να διαθέσουν 80 δισεκατομμύρια δολάρια για να διατηρήσουν εκατομμύρια ανθρώπους πάνω από το όριο της φτώχειας για ένα χρόνο.

«Οι ανθεκτικές οικονομίες διοχετεύουν πλούτο σε μια ευκατάστατη ελίτ που ξεπερνά την πανδημία με πολυτέλεια, ενώ εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας -πωλητές καταστημάτων, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και προμηθευτές της αγοράς- αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς και να βάλουν ένα πιάτο φαϊ στο τραπέζι», δηλώνει χαρακτηριστικά η εκτελεστική διευθύντρια της Oxfam International, Gabriela Bucher.

Βάσει δεδομένων που παρέχονται ειδικά από την Παγκόσμια Τράπεζα, η Oxfam εκτιμά ότι, σε ένα χειρότερο σενάριο, τα επίπεδα της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα το 2030 από ό, τι πριν από την έξαρση της πανδημίας, με 3,4 δισεκατομμύρια άτομα να ζουν με λιγότερα από 5,50 δολάρια την ημέρα.

Η Gabriela Bucher επισημαίνει επίσης ότι οι γυναίκες και οι περιθωριοποιημένες -φυλετικά ή εθνικά- ομάδες φέρουν το βάρος αυτής της κρίσης και «είναι πιο πιθανό να εξωθηθούν στη φτώχεια, πιο πιθανό να πεινάσουν και πιο πιθανό να αποκλειστούν από την υγειονομική περίθαλψη».

Ενώ παροτρύνει τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο κατά  του κορωνοϊού και οικονομική υποστήριξη εάν χάσουν τη δουλειά τους, η Bucher υποστηρίζει  ότι οι πολιτικές ανά τον κόσμο στη μετά-covid εποχή θα  πρέπει να επικεντρωθούν στον τερματισμό της φτώχειας και στην προστασία του πλανήτη.

«Πρέπει να επενδύσουν (οι κυβερνήσεις) σε δημόσιες υπηρεσίες και τομείς χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για να δημιουργήσουν εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και να διασφαλίσουν ότι ο καθένας θα έχει πρόσβαση σε μια αξιοπρεπή εκπαίδευση, υγεία και κοινωνική φροντίδα και πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι τα πλουσιότερα άτομα και εταιρείες θα συνεισφέρουν το δίκαιο μερίδιο μέσω φορολόγησης για να πληρώσουν για όλα αυτά», λέει η Bucher.

«Αυτά τα μέτρα δεν θα πρέπει να αποτελούν πυροσβεστικές λύσεις για χαλεπούς καιρούς αλλά τη “νέα κανονικότητα” στις οικονομίες που λειτουργούν προς όφελος όλων των ανθρώπων, όχι μόνο των ολίγων προνομιούχων», διευκρινίζει.

Με αυτές τις θέσεις συμμετέχει η Oxfam στα πάνελ των συζητήσεων του 51ου Παγκόσμιου Οικονομικού Forum με θέμα «Η Μεγάλη Επαναφορά-Τhe Great Reset»  στο Davos (και μέσω τηλεδιασκέψεων), ευελπιστώντας να εισακουστεί από ηγέτες όπως ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping, ο Ινδός Πρωθυπουργός  Narendra Modi, η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel και ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Cyril Ramaphosa, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στις συναντήσεις που διεξάγονται έως τις 29 Ιανουαρίου.

Gabriela Bucher

Οι  10 μεγάλοι κερδισμένοι από την πανδημία

Elon Musk: + 128,9 δισ. $ (153,5 δισ. $)

Τζεφ Μπέζος: + 78,2 δισ. $ (191,2 δισ. $)

Zhong Shanshan: + 76,6 δισεκατομμύρια $ (78,6 δισεκατομμύρια $)

Bernard Arnault: + 75,9 δισ. $ (152 δισ. $)

Mark Zuckerberg: + 45,2 δισ. $ (99,9 δισ. $)

Mukesh Ambani: + 39,5 δισ. $ (76,3 δισ. $)

Larry Ellison: + 28,7billion $ (87,7bn $)

Larry Page: + 25,7billion $ (76,6bn $)

Bill Gates: + 22 δισεκατομμύρια $ (120 δισεκατομμύρια δολάρια)

Warren Buffett: + 19,3 δισ. $ (86,8 δισ. $)

https://kourdistoportocali.com/economy/na-poioys-ekane-akoma-pio-ploysioys-o-koronoios/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .