Τετάρτη, Ιανουαρίου 6

Μέτρα, ημίμετρα και κατά συνθήκην ψεύδη

Μέτρα, ημίμετρα και κατά συνθήκην ψεύδη

Φωτογραφίες - Video: Νίκος Χριστοφάκης, Χάρης Γκίκας

Ανοιχτές είναι σήμερα, την ημέρα των Θεοφανίων, οι εκκλησίες παρά την αντίθετη απόφαση που είχε λάβει αρχικά η κυβέρνηση για την απαγόρευση της θείας λειτουργίας λόγω κορωνοϊού, που τις τελευταίες ημέρες αποτέλεσε πηγή έντασης μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας.

Έπειτα από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο

Ιερώνυμο οι τόνοι μεταξύ των δύο πλευρών έπεσαν. Ο αρχιεπίσκοπος έστειλε χθες εγκύκλιο με την οποία καλεί του μητροπολίτες της χώρας να φροντίσουν ώστε να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα στην προσπάθεια να περιοριστεί η πανδημία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ιερώνυμος ζητά «την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς τη λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την Εορτή των Θεοφανίων».

Έτσι, οι εκκλησίες θα λειτουργήσουν κανονικά σήμερα, όπως προέβλεπε η ΚΥΑ πριν τις γιορτές.

Μεγάλη ουρά στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι

 

(Μικροένταση μεταξύ πιστών και δημοσιογράφων)

Δείτε φωτογραφίες και video από τη Μητρόπολη Πειραιά

 

 

Δείτε φωτογραφίες και video από τον ναό του Αγίου Αλεξάνδρου στο παλαιό Φάληρο 

 

Τα μέτρα

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, παραμένει η απαγόρευση της ρίψης του σταυρού στην θάλασσα, καθώς η κυβέρνηση έχει τονίσει πως δεν μπορεί να επιτραπούν φαινόμενα συνωστισμού που συνηθίζονται την συγκεκριμένη ημέρα.

Ειδικότερα, τα μέτρα που ισχύουν για τις εκκλησίες σήμερα, ανήμερα των Θεοφανίων, όπως τα αναφέρει και στην εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος, είναι τα εξής:

- Δεν θα γίνει λιτανεία και αγιασμός σε εξωτερικό χώρο

- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός των ναών

- Ένας πιστός ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων

- Μέγιστος αριθμός πιστών σε εκκλησίες τα 25 άτομα

- Μέγιστος αριθμός πιστών σε μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε ρητές εντολές στους εφημέριους των ναών της Αρχιεπισκοπής να τελειώσει η Θεία Λειτουργία των Θεοφανίων μέχρι τις 8:30 το πρωί και να γίνει μόνο μια Λειτουργία.

Τα αστυνομικά μέτρα 

Στο μεταξύ, πηγές του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ ανέφεραν ότι «Η αστυνόμευση έξω από τους ιερούς ναούς θα είναι ήπια, ενώ θα ακούγονται από τα περιπολικά ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών».

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να έρθουμε σε αντιπαράθεση με τους πολίτες. Πρέπει όλοι να δείξουν την ανάλογη ευθύνη στην κοινή προσπάθεια για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού», προσθέτουν οι ίδιες πηγές στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σημειώνεται ότι οι κατά τόπους αστυνομικοί διευθυντές είναι σε συνεχή συνεννόηση με ιεράρχες.

https://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .