Τετάρτη, Ιανουαρίου 6

Πλειστηριασμοί / Οι πολίτες στη μέγγενη χρεών, Πτωχευτικού Νόμου και φτωχοποίησης

Έτος πλειστηριασμών για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναμένεται να είναι το 2021, καθότι η κυβέρνηση έχει θεσπίσει τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, ενώ αναμένεται να... βάλει χέρι και στις εκκρεμείς υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη. Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας και μιας οικονομικής κρίσης, η οποία ολοένα “βαθαίνει”, με τις απώλειες μόνο των επιχειρήσεων να αναμένεται να αγγίξουν τα 50 δισ. ευρώ για το 2020.

Πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση αποφάσισε την παράταση της έναρξης ισχύος του Πτωχευτικού Κώδικα αντιλαμβανόμενη τις μεγάλες αντιδράσεις που θα είχε ένα νομοθέτημα το οποίο θα οδηγούσε χιλιάδες πολίτες να χάσουν ακόμη και την πρώτη τους κατοικία ή να πληρώνουν ενοίκιο για να μένουν εντός αυτής.

Παρότι η Ν.Δ. πέρασε μετ' επαίνων τον συγκεκριμένο νόμο πριν από λίγο καιρό, εντούτοις φαίνεται πως επικράτησαν οι φωνές οι οποίες έλεγαν ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση, καθότι, πέραν όλων των άλλων, το οικονομικό αφήγημα της Ν.Δ. έχει καταρρεύσει και κάθε μέρα που περνά ανακύπτουν νέα αδιέξοδα.

Από εκεί και πέρα η ισχύς του νέου Πτωχευτικού παρατείνεται για την 1η Ιουνίου 2021 σε ό,τι αφορά φυσικά πρόσωπα, νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, με περιουσία έως 350.000 ευρώ, ενώ για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα, με περιουσία άνω των 350.000 ευρώ και κύκλο εργασιών άνω των 700.000 ευρώ, παρατείνεται για δύο μήνες, με έναρξη ισχύος την 1.3.2021. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα παραμένει, καθότι τα χειρότερα από οικονομικής άποψης είναι μπροστά τόσο για τους εργαζομένους, όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Φτωχοποίηση

Καταρχάς, βάσει του Πτωχευτικού, μπορούν να πτωχεύσουν όσοι έχουν χρέη άνω των 30.000 ευρώ. Επιπλέον θα πρέπει να είναι σε καθυστέρηση τουλάχιστον 6 μηνών το 40% των συνολικών υποχρεώσεων προς κάθε πιστωτή (Δημόσιο, τράπεζες, ταμεία). Την ίδια ώρα, όμως, αίτηση πτώχευσης μπορούν να υποβάλουν και οι πιστωτές εάν τα χρέη προς αυτούς υπερβαίνουν το 30% της συνολικής αξίας των οφειλών.

Βεβαίως, για να πτωχεύσει κάποιος, ρευστοποιείται το σύνολο της ακίνητης και κινητής περιουσίας του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας! Από εκεί και πέρα, ο οφειλέτης απαλλάσσεται από τα χρέη του ύστερα από ένα έτος εάν ρευστοποιήθηκε η περιουσία του και ταυτόχρονα η αξία της υπερβαίνει το 10% των συνολικών οφειλών και είναι μεγαλύτερη των 100.000 ευρώ. Διαφορετικά θα απαλλαγεί έπειτα από τρία έτη τόσο από τα χρέη όσο και από την ιδιωτική του περιουσία!

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως η προστασία της κύριας κατοικίας δεν υπάρχει.  Όσοι χαρακτηρίζονται ευάλωτοι (εισόδημα 7.000 - 21.000 ευρώ, ακίνητη περιουσία 120.000 - 180.000 ευρώ, κινητή περιουσία 7.000 - 21.000 ευρώ, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού κ.ά.) θα μπορούν ενδεχομένως να παραμείνουν στο σπίτι τους, πληρώνοντας όμως ενοίκιο σε έναν ιδιωτικό φορέα, στα "χέρια" του οποίου θα έχει περάσει η κατοικία!

Η διάρκεια της ενοικίασης θα είναι 12 έτη. Μάλιστα ο ιδιωτικός φορέας μπορεί να "πετάξει" έξω τον μισθωτή εάν ο τελευταίος καθυστερήσει τρία ενοίκια και μετά την όχλησή του δεν εξοφλήσει το ληξιπρόθεσμο χρέος εντός ενός μηνός.

Μετά τη λήξη των 12 ετών της μίσθωσης δίνεται η δυνατότητα στον μισθωτή να επαναγοράσει την κατοικία του στις τρέχουσες εμπορικές τιμές! Και χωρίς να αφαιρείται το ποσό που έχει αποπληρωθεί στο δάνειο, αλλά ούτε και τα ενοίκια, κάτι το οποίο θα κάνει δυσβάσταχτο σε οποιονδήποτε να ξαναγοράσει το ίδιο του το σπίτι πληρώνοντάς το ξανά από την αρχή!

Το κόλπο με τις εκκρεμείς υποθέσεις του Ν. Κατσέλη

Σαν να μην έφτανε το παραπάνω, η κυβέρνηση θέσπισε τον Νόμο 4745/2020 με στόχο να θέσει εκτός δικαστικής προστασίας όσους από τους οφειλέτες προσέφυγαν στο δικαστήριο, προκειμένου να περισώσουν την κατοικία τους. Ουσιαστικά στα μέσα Ιανουαρίου αρχίζουν να εκπνέουν οι σχετικές προθεσμίες για την υποβολή των αιτήσεων για τις περίπου 70.000 εκκρεμείς υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη.

Το σημαντικό είναι το σύνολο των εκκρεμών υποθέσεων που δεν θα φτάσουν στις αίθουσες των ειρηνοδικείων, καθώς με την υποβολή της αίτησης οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποδεχτούν πλήρη άρση του τραπεζικού και του φορολογικού τους απορρήτου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόσφατος νόμος της κυβέρνησης της Ν.Δ. απαιτεί από τον οφειλέτη να προσκομίσει ο ίδιος δικαιολογητικά έως και 3 έτη πριν την πρώτη οφειλή, της οποίας ζητά τη ρύθμιση, καθώς και πληθώρα άλλων εγγράφων, τα οποία είναι τις περισσότερες φορές πολύ δύσκολο να καταφέρει να προσκομίσει.

Μέχρι να θεσπιστεί ο συγκεκριμένος νόμος, ο οφειλέτης εξέταζε μάρτυρα, είτε κατέθετε ο ίδιος ως μάρτυρας για να αποδείξει τον ισχυρισμό του. Με το νέο καθεστώς η δίκη διεξάγεται μόνον με έγγραφα, χωρίς μάρτυρες, γεγονός που αφαιρεί από τον διάδικο την ευχέρεια απόδειξης των ισχυρισμών του.

Με λίγα λόγια η κυβέρνηση προσπαθεί να θέσει εκτός δικαστικής προστασίας όσους πολίτες δεν πρόλαβαν να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα για την επικαιροποίηση της αίτησής τους δικαιολογητικά.

 avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .