Κυριακή, Φεβρουαρίου 21

Η κατά συρροή εγκληματική δράση του Δημήτρη Λιγνάδη--Η Μενδώνει καρφώθηκε και δεν το κουνάει από την καρέκλα!

 "ΕΜΜΟΝΙΚΗ ΡΟΠΗ ΣΕ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ" - ΠΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων που αποδίδονται στον Δημήτρη Λιγνάδη και το ενδεχόμενο διάπραξης νέων αδικημάτων και όχι ο κίνδυνος διαφυγής του, οδήγησαν τις δικαστικές αρχές να δώσουν εντολή για την σύλληψη του .

Όπως φαίνεται να περιγράφεται στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε χθες σε βάρος του μέχρι πρότινος επικεφαλής του Κρατικού Θεάτρου, οι Εισαγγελείς που ζήτησαν την έκδοση του εντάλματος σύλληψης από την αρμόδια ανακρίτρια αλλά και η ίδια η δικαστική λειτουργός ,επικαλούνται μία

βαρύτατη συρροή ειδικών περιστάσεων που κατά την κρίση τους, καθιστούν απαραίτητη την σύλληψη και κράτηση του κατηγορούμενου μέχρι την απολογία του.

Το ένταλμα σύμφωνα με πληροφορίες δεν επικαλείται κίνδυνο διαφυγής του κατηγορούμενου αλλά τον κίνδυνο διάπραξης νέων, μεγάλης απαξίας αδικημάτων, περιγράφοντας μια επιτήδεια και μεθοδευμένη εγκληματική δράση. Ένα modus operandi δηλαδή στην προπαρασκευή και εκτέλεση των πράξεων, αλλά και στην επιλογή θυμάτων, που κατά τις δικαστικές αρχές αναδεικνύει την βαρύτητα της κατηγορίας του βιασμού κατά συρροή που του αποδόθηκε.

Στο ένταλμα αναφέρονται οκτώ λόγοι που αφορούν κυρίως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγκληματικής δράσης που αποδίδεται στον ηθοποιό- σκηνοθέτη από πραγματικά περιστατικά, αλλά και το εξακολουθητικό της πράξης του βιασμού .

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ένταλμα σύλληψης αναφέρεται ότι σε βάρος του καλλιτέχνη συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:

Οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή

Η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων

Ο τρόπος δράσης με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση καθώς και με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης

Η εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του κατηγορουμένου

Η άσκηση βίας, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να οδηγούσε τα θύματα του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας

Η εμμονή και η εγκληματική ροπή για πολλά έτη, που διαφαίνεται.

Η επιλογή προσώπων από ευάλωτες κατηγορίες με παθόντες επί το πλείστον αλλοδαπούς ανήλικους και τέλος

Η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.

Ο κατηγορούμενος καλείται πλέον με την απολογία που θα δώσει την Τετάρτη το μεσημέρι ενώπιον της ανακρίτριας,να αντικρούσει τόσο την κατηγορία όσο και το νομικό σκεπτικό που οδήγησε στην σύλληψη του και ενδεχομένως τον φέρει αντιμέτωπο με την έκδοση εντάλματος προσωρινής κράτησης.

Τι συνέβη το πρωί της Κυριακής στα δικαστήρια

Στα δικαστήρια Ευελπίδων έφτασε το πρωί της Κυριακής ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης ο οποίος συνελήφθη το απόγευμα του Σαββάτου με ένταλμα του ανακριτή, καθώς εις βάρος του υπάρχουν καταγγελίες για βιασμό και σεξουαλικές κακοποιήσεις.

Οι εισαγγελικές αρχές προχώρησαν σε επιβεβαίωση των καταγγελιών των θυμάτων με εξέταση μαρτύρων και απήγγειλαν σε βάρος του κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για βιασμούς κατ εξακολούθηση. Οι περιπτώσεις που τον βαρύνουν είναι δύο. Η πρώτη αφορά την καταγγελία του 25χρονου ο οποίος ανέφερε ότι βιάστηκε σε ηλικία 14 χρόνων και η δεύτερη αφορά την κατάθεση μιας γυναίκας η οποία όπως προκύπτει, γνώριζε πολλά για την ιδιωτική ζωή του γνωστού σκηνοθέτη.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης αναμένεται να ζητήσει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί τις επόμενες ημέρες, αφού προηγουμένως λάβει γνώση της δικογραφίας και του κατηγορητηρίου.

 

 

Η πτώση του θεατρανθρώπου

Η αντίστροφη μέτρηση για τον γνωστό ηθοποιό - σκηνοθέτη και πρώην ισχυρό άνδρα του Εθνικού Θεάτρου ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου 2021. Το επόμενο διάστημα μέχρι και τη σύλληψή του ο Δημήτρης Λιγνάδης κατηγορήθηκε για σεξουαλική κακοποίηση και καταγγέλθηκε ότι προσέγγιζε ανηλίκους με σκοπό να τους εκμεταλλευτεί σεξουαλικά. Στις 6 Φεβρουαρίου ο Δημήτρης Λιγνάδης παραιτήθηκε από το Εθνικό Θέατρο και τότε είχε αναφέρει ότι θα κινηθεί νομικά εναντίον προσώπων που τον στοχοποιούν.

Η έρευνα από τις εισεγγελικές αρχές οδηγήθηκε σε έναν μάρτυρα, ο οποίος κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες (στον εισαγγελέα) και είπε ότι έχει πέσει και αυτός θύμα βιασμού από τον Δημήτρη Λιγνάδη και συγκεκριμένα πριν από 5 με 6 χρόνια. Αυτή η μαρτυρία «έκαψε» τον σκηνοθέτη, καθώς πλέον οι εισαγγελικές αρχές είχαν στα χέρια τους έναν μάρτυρα που κατήγγειλε βιασμό σε χρόνο μη παραγεγραμμένο.

Ωστόσο, οι εισαγγελικές αρχές δεν αξιολόγησαν μόνο μία μαρτυρία. Ενώπιον του ίδιου εισαγγελέα προσήλθε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, υπό άκρα μυστικότητα, ένα άτομο, που φέρεται ότι ανήκε στο πολύ στενό περιβάλλον του σκηνοθέτη μέχρι το 2017 και γνώριζε πολλές λεπτομέρειες για την προσωπική του ζωή.

Χθες στις 4:00 το απόγευμα του Σαββάτου, 20 Φεβρουαρίου, ο Δημήτρης Λιγνάδης παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ μαζί με τον δικηγόρο του, προκειμένου να ενημερωθεί από αρμόδιο αξιωματικό για το αν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι προς το παρόν δεν τον αναζητά κάποια υπηρεσία της αστυνομίας, ούτε υπάρχει σχετική ενημέρωση από την Δικαιοσύνη. Μισή ώρα αργότερα, ο Δημήτρης Λιγνάδης έφυγε από τη ΓΑΔΑ και πήγε σε φιλικό του σπίτι. 

Αμέσως μετά, ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη, Νίκος Γεωργουλέας, δήλωσε: «Ζητήσαμε αρμοδίως ενημέρωση από τις αρχές και λάβαμε την ενημέρωση από την Αστυνομία ότι μέχρι στιγμής ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν αναζητείται».

Περί τις 19:00 του Σαββάτου συνελήφθη ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης και οδηγήθηκε στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ. Λίγο νωρίτερα, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του, με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή.

Τι δήλωσε ο δικηγόρος του

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν όλες αυτές τις ημέρες στην Αθήνα», απάντησε ο δικηγόρος του σκηνοθέτη σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έξω από τη ΓΑΔΑ. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο πελάτης του αρνείται τις κατηγορίες. «Είναι έντιμος και ειλικρινής», σημείωσε ο Νίκος Γεωργουλέας, αναφερόμενος στον Δημήτρη Λιγνάδη. «Προχωράμε με τη νόμιμη διαδικασία», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Θα κρίνουν οι αρμόδιοι».

«Θα προσαχθεί ενώπιον της κυρίας ανακρίτριας, θα λάβουμε τη δικογραφία και θα μελετήσουμε τα αντίγραφα. Εξ όσων γνωρίζω είναι για βιασμό η κατηγορία. Αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες. Περισσότερα θα πούμε τις επόμενες ημέρες. Ο κύριος Λιγνάδης είναι ένας άνθρωπος έντιμος, ειλικρινής. Ήρθε εδώ, αμέσως προσήλθε. Εδώ η συμπεριφορά ήταν άριστη. Όλα αυτά που ακούγονται τα αρνείται», δήλωσε ο Νίκος Γεωργουλέας.

Τι προηγήθηκε

Ένας νεαρός άνδρας που υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας σε όσα κατήγγειλε ο 25χρονος που υπέβαλε τη μήνυση σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη για το βιασμό του, σε ηλικία 14 ετών, το 2010, βοήθησε τις εισαγγελικές αρχές να συνδέσουν τα στοιχεία που κρατούσαν στα χέρια τους.

Στο όνομά του αναφέρθηκε στη μήνυσή του ο 25χρονος, υποστηρίζοντας ότι ήταν στην παρέα των παιδιών που ο σκηνοθέτης έκανε ανήθικες προτάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι βρέθηκε στο σπίτι του σκηνοθέτη όταν, μαζί με τον μηνυτή κι άλλους συνομηλίκους του, ότι ο σκηνοθέτης τους πρόσφερε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες κι έπειτα τους πρότεινε να προχωρήσουν όλοι μαζί σε ερωτικές πράξεις.

Ο νεαρός φέρεται να υποστήριξε ότι η παρέα έφυγε αμέσως από το σπίτι και ο ίδιος δεν ξαναπήγε ποτέ.

Για τον καταγγελλόμενο βιασμό του 25χρονου είπε ότι είναι σίγουρος ότι λέει την αλήθεια κρίνοντας από τη συμπεριφορά του σκηνοθέτη.

Τόσο τα αποκαλυπτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μήνυση για τη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων παιδιών όσο και οι καταθέσεις των νέων μαρτύρων για όσα φέρονται ότι συνέβαιναν επί χρόνια πίσω από τους προβολείς της δημοσιότητας που έπεφταν πάνω στο σκηνοθέτη, πυροδότησαν τις άμεσες κινήσεις της Εισαγγελίας.

Μπροστά στον κίνδυνο ο γνωστός σκηνοθέτης-ηθοποιός να διαφύγει από τη χώρα μας, μετά το μπαράζ των καταγγελιών σε βάρος του αλλά και το «άδειασμα» από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η Δικαιοσύνη «ανέβασε ταχύτητα» στην έρευνα προκειμένου να μπορέσει να φέρει ενώπιον της το Δημήτρη Λιγνάδη, πριν να είναι αργά. Άλλωστε οι χαρακτηρισμοί για το πρόσωπό του τόσο από την κυρία Μενδώνη, πως «είναι επικίνδυνος» όσο και από το περιεχόμενο της δεύτερης μήνυσης σε βάρος του, επέβαλαν γρήγορους και αποτελεσματικούς χειρισμούς από την Εισαγγελία για να μην πέσουν και πάνω της ενδεχόμενες σκιές για συγκάλυψη σε μία υπόθεση που παρακολουθεί σοκαρισμένη η κοινή γνώμη.

Η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού πως εξαπατήθηκε από το Δημήτρη Λιγνάδη, σπεύδοντας μάλιστα να τον χαρακτηρίσει, πριν ασκηθεί σε βάρος του καν ποινική δίωξη επικίνδυνο, γνωρίζοντας πολύ καλά τι ακριβώς σημαίνει αυτός ο χαρακτηρισμός για εκείνον ποινικά, εκτιμάται από πολλούς ότι έδωσε σαφές «σήμα» στη Δικαιοσύνη να προχωρήσει και να ολοκληρώσει ταχύτατα την έρευνα για τον γνωστό σκηνοθέτη.  

Για το λόγο αυτό ο εισαγγελέας Κ. Σπυρόπουλος επιτάχυνε τις κινήσεις του, δένοντας τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, ακόμη και από τις υποθέσεις που είναι παραγεγραμμένες, αναζητώντας τους «αθέατους» δρόμους σε ποινικά κολάσιμες πράξεις.

Τα ανήλικα προσφυγόπουλα από τα Βαλκάνια και τη Συρία

Κομβικό στοιχείο για την εξέλιξη της υπόθεσης είναι η διερεύνηση των καταγγελιών για «ψάρεμα» ανήλικων, ευάλωτων προσφυγόπουλων από τα Βαλκάνια και τη Συρία τα οποία φέρεται ότι προσέγγιζε ο σκηνοθέτης εκμεταλλευόμενος την ανάγκη τους για επιβίωση αλλά και την υπόσχεση που φέρεται να έδινε, προσφέροντάς τους μια καλύτερη ζωή. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μπορούσαν εύκολα να δελεαστούν από την αίγλη του γνωστού σκηνοθέτη και να υποκύψουν στις ανήθικες προτάσεις του. Οι πληροφορίες πάντως, πώς ο Δημήτρης Λιγνάδης, φοβούμενος το πιθανό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, φιλοξενείται σε σπίτι γνωστής ηθοποιού και ιδιοκτήτη μέσου ενημέρωσης, μέχρι στιγμής, δεν επιβεβαιώνονται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .