Παρασκευή, Φεβρουαρίου 12

Έρωτας στα Χρόνια της Χολέρας

Γράφει η Αντιγόνη Τζοβαρα

Οι εξ’ αποστάσεως "δεσμοί" εν μέσω πανδημίας

Ο εξ’ αποστάσεως έρωτας στα χρόνια(;) της πανδημίας

Παρά τις όποιες απαγορεύσεις και τα αλλεπάλληλα lockdown, οι άνθρωποι εξακολουθούν να ερωτεύονται και να λένε «σ’ αγαπώ», ακόμα κι αν δεν έχουν γνωριστεί ποτέ δια ζώσης, παρά μόνο μέσω διαδικτύου, όπως αποκαλύπτει σχετική έρευνα.

«Δε σε ξέρω, δε με ξέρεις, υποφέρω κι υποφέρεις».

Σε αυτή την κωμική ατάκα που είπε ο Κώστας Χατζηχρήστος ως «Ηλίας του 16ου» συνοψίζεται η τρέχουσα κατάσταση ερωτικών γνωριμιών, έτσι όπως υπαγορεύεται στην εποχή των lockdown, υπό τη δαμόκλειο σπάθη του κορωνοϊού.

Οι ανέπαφες συναλλαγές και στον έρωτα, αποτελούν μια σύγχρονη πραγματικότητα, που, βέβαια μειονεκτεί σε πολλά πράγματα, αλλά μάλλον είναι προτιμότερη από το τίποτα.

Γράφει η Αντιγόνη Τζοβάρα

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε στην Αγγλία για λογαριασμό της εταιρείας φακών επαφής Vision Direct, το ένα τρίτο των Βρετανών που κάνουν online dating έχει πει το «σ’αγαπώ» σε κάποιο άλλο άτομο που δεν έχει δει ποτέ από κοντά, αλλά το γνωρίζει μέσω διαδικτύου.
Η δημοσκόπηση σε δείγμα 2.000 Βρετανών που κάνουν διαδικτυακές γνωριμίες, κατέδειξε ότι σχεδόν οι μισοί από αυτούς πιστεύουν ακράδαντα πως γίνεται να ερωτευτεί κανείς «με την πρώτη ματιά» μέσα από μια οθόνη υπολογιστή. Αν και αρκετοί από τους ερωτηθέντες παραδέχτηκαν ότι τους έλειψε η σωματική επαφή, η δημιουργία μια καινούργιας σχέσης μέσω διαδικτύου φαίνεται ότι είναι τελικά εφικτή. Έπειτα από ένα μέσο όρο 13 διαδικτυακών ραντεβού σε διάστημα 10 μηνών, αρκετοί ενήλικες κατάφεραν όχι μόνο να βρουν το ταίρι τους, αλλά και τους τρόπους να διατηρήσουν το ειδύλλιό τους ζωντανό. Καθώς πρόκειται για ερωτικές σχέσεις που γεννιούνται και εξελίσσονται αποκλειστικά και μόνο μέσω διαδικτύου, τα επόμενα ραντεβού -μετά την ευτυχή γνωριμία- περιλαμβάνουν κοινές δραστηριότητες, όπως βραδιές ταινιών ή τηλεοπτικών προγραμμάτων, που οι δυο σύντροφοι συμφωνούν να παρακολουθούν ταυτόχρονα ο καθένας από το σπίτι του. Άλλοι πάλι, παίζουν διασκεδαστικά κουίζ, ακούνε μουσική, δοκιμάζουν κρασιά, γυμνάζονται, μπορούν ακόμα και να ζωγραφίσουν από κοινού με τον ίδιο ακριβώς ταυτόχρονο τρόπο.
Χρειάζονται μόλις τέσσερα διαδικτυακά ραντεβού για να αποφασίσει κάποιος αν αξίζει να συνεχίσει, όπως διαπιστώθηκε στην έρευνα, ενώ ήδη, τη χρονιά που πέρασε υπήρξαν και ζευγάρια που ξεκίνησαν και χώρισαν από μια σχέση, χωρίς να έχουν συναντηθεί ποτέ δια ζώσης.
«Τα ερωτικά ραντεβού γνωριμιών κατά τη διάρκεια του lockdown κάνουν πραγματικά καλό στην πνευματική και συναισθηματική υγεία όλων μας», λέει η ειδική στις διαπροσωπικές σχέσεις ψυχολόγος Δρ. Becky Spelman και εξηγεί το γιατί: «Είναι μια ευχάριστη υπενθύμιση ότι το ειδύλλιο, η έλξη και ο έρωτας δεν έχουν φύγει επειδή απλώς είμαστε καθηλωμένοι στο σπίτι και όλα αυτά είναι πράγματα που τα έχουμε περισσότερο ανάγκη».
«Η ερωτική γνωριμία με ένα καινούργιο άτομο κατά τη διάρκεια του lockdown είναι ένα από τα πιο θετικά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς», λέει η ψυχολόγος και συνεχίζει: «Στο διαδικτυακό κόσμο όπου συνδεόμαστε και αλληλεπιδρούμε, υπάρχουν ατέλειωτες δυνατότητες να γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον, με έναν τρόπο ο οποίος είναι απολύτως ασφαλής».
Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι οι σύγχρονοι daters (συμμετέχοντες σε αναζήτηση νέων γνωριμιών) έχουν εναρμονιστεί πλήρως με την ιδέα των διαδικτυακών γνωριμιών, ενώ οι μισοί από τους ερωτηθέντες προέβλεψαν ότι τα site γνωριμιών πολύ γρήγορα θα γίνουν ο μόνος τρόπος για να ζευγαρώνουν οι singles (αδέσμευτοι).

 

 

Οι λόγοι για τους οποίους οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι τους άρεσαν οι διαδικτυακές γνωριμίες ήταν: μειωμένη πίεση, εξοικονόμηση χρημάτων, λιγότερο άγχος και το γεγονός ότι μπορείς να τερματίσεις τη συνεδρία μόλις τα πράγματα γίνονται άβολα. Πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν τις διαδικτυακές γνωριμίες και μετά το τέλος της πανδημίας, ενώ ένα μικρό ποσοστό έδειξε μια σαφή προτίμηση στη διατήρηση της σχέσης διαδικτυακά, αντί της διαπροσωπικής συνάντησης από κοντά.

Δεν έλειψαν, ωστόσο κι εκείνοι που παραδέχτηκαν ότι σαφώς υπάρχουν μειονεκτήματα στη διαδικασία των διαδικτυακών γνωριμιών, όπως οι αμήχανες σιωπές, όταν η συζήτηση δεν κυλάει με φυσικότητα. Επίσης, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες παραπονέθηκαν για την καταπόνηση τω ματιών τους κατά τη διάρκεια των βιντεοκλήσεων, με αποτέλεσμα η μέση διάρκειά τους να μην ξεπερνάει τα 35΄ λεπτά. Ορισμένοι επισήμαναν ακόμη ότι, δεν μπορείς να ξέρεις πώς μυρίζει ο άλλος απέναντί σου, δεν βλέπεις τι παπούτσια φοράει, τι ύψος έχει και, πάνω απ’ όλα, δεν έχεις τη δυνατότητα της φυσικής επαφής.
Από την πλευρά της εταιρείας που παρήγγειλε την έρευνα, η content manager της Vision Direct, κ. Αλεξάνδρα Σμυρλιάδη, λέει: «Είναι δύσκολοι οι καιροί για τον καθένα, ειδικά εάν μένεις μόνος ή αναζητάς σύντροφο. Αλλά, όπως επιβεβαιώνει αυτή η δημοσκόπηση, οι άνθρωποι είναι τόσο εφευρετικοί με τη διαχείριση του χρόνου τους και βρήκαν έξυπνους τρόπους δημιουργίας ρομαντικής σύνδεσης».

Η Δρ. Becky Spelman, τέλος, όχι μόνο ενθαρρύνει τα διαδικτυακά ραντεβού, αλλά δεν διστάζει να δώσει επιπλέον συμβουλές για να γίνουν ακόμα πιο ενδιαφέροντα: Παίξτε θάρρος ή αλήθεια, για να γνωριστείτε καλύτερα μεταξύ σας, δημιουργήστε μια μικρή λέσχη ανάγνωσης, τολμώντας ακόμη και να διαβάζετε από κοινού ερωτική λογοτεχνία, μοιραστείτε αστείες ή τρομακτικές ιστορίες, ανταλλάξτε χειρόγραφες επιστολές, κάντε διαλογισμό.
Κι αν τελικά ισχύει αυτό που δήλωσαν οι ερωτηθέντες, αν δηλαδή πράγματι ερωτευτείτε μέσω διαδικτύου, χωρίς ποτέ να έχετε συναντηθεί από κοντά, τότε εμείς βρήκαμε κάτι ακόμα που μπορείτε να κάνετε μαζί: ένα τεστ κορωνοϊού…!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .