Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Συμπτώματα, διάγνωση, πρόληψη και θεραπευτικές δυνατότητες

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Συμπτώματα, διάγνωση, πρόληψη και θεραπευτικές δυνατότητες
Image by Pete Linforth  Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Συμπτώματα, διάγνωση, πρόληψη και θεραπευτικές δυνατότητες

Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Συμπτώματα, διάγνωση, πρόληψη και θεραπευτικές δυνατότητες

Τι ορίζεται ως Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο;

Ως Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) περιγράφεται µία ετερογενής ομάδα διαταραχών µε κυρίαρχο γνώρισμα την παρουσία σημείων & συμπτωμάτων από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα είτε συνεπεία ισχαιμίας είτε αιμορραγίας.

Με τον όρο Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο υπογραμμίζεται η αιφνίδια εμφάνιση των συμπτωμάτων, τα οποία αφήνουν τις περισσότερες φορές µία διαρκή σωματική & γνωσιακή αναπηρία. Πρόκειται για αιφνίδια διακοπή της αιμάτωσης του εγκεφάλου µε αποτέλεσμα τη βλάβη του εγκεφάλου και τη διακοπή της λειτουργίας του.

Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο αποτελεί την 3η αιτία θανάτου μετά το καρδιογενές επεισόδιο και τον καρκίνο, ενώ αποτελεί παράλληλα την κύρια αιτία μακροχρόνιας αναπηρίας, καθώς επίσης ένα σημαντικό αίτιο χρόνιας αναπηρίας και τη συνηθέστερη νευρολογική κατάσταση που απαιτεί νοσηλεία.

Υπάρχουν δύο τύποι Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου:

Το 80%-85% των εγκεφαλικών επεισοδίων είναι ισχαιμικά.

Από τα 750.000 νέα Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια που συµβαίνουν κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, το 85% οφείλεται σε Έμφρακτο Εγκεφάλου. Το Ισχαιμικό Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο συµβαίνει όταν διακόπτεται η αρτηριακή παροχή αίματος σε ένα τµήµα του εγκεφάλου. Αυτό οφείλεται σε απόφραξη των μεγάλων αγγείων προς τον εγκέφαλο, ή των μικρών αγγείων εντός του εγκεφάλου.

Η απόφραξη προκαλείται είτε από δημιουργία θρόμβου σε µία στενωμένη αρτηρία (θρόμβωση) είτε από θρόμβο που σχηματίσθηκε σε άλλο σημείο του σώματος, συνήθως στην καρδιά, και μετακινήθηκε στις αρτηρίες του εγκεφάλου µε την αιματική ροή (εµβολή).

Πως και γιατί δημιουργούνται θρόμβοι στο αίμα. Πως προλαμβάνονται 

Αιμορραγικό επεισόδιο συµβαίνει μετά από αιμορραγία μέσα (Αιμάτωμα), ή γύρω από τον εγκέφαλο (Υπαραχνοειδής Αιμορραγία). Υπάρχουν πολλά πιθανά αίτια αιμορραγίας στον εγκέφαλο. Τα συνηθέστερα είναι:

 • Ρήξη Ανευρύσματος ή Δυσπλασίας αγγείου του εγκεφάλου
 • Ρήξη μικρών αγγείων εντός του εγκεφάλου.

Με ποιό μηχανισμό γίνεται το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο;

Στο Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο σταµατά αιφνίδια η αιμάτωση μίας περιοχής του εγκεφάλου, άλλοτε άλλης έκτασης, είτε διότι εμποδίζεται η ροή αίματος εντός του αγγείου, (θρομβωτικό επεισόδιο), είτε διότι υπάρχει ρήξη αγγείου & το αίµα διασκορπίζεται μέσα ή γύρω από τον εγκέφαλο (Αιμορραγικό επεισόδιο).

Αποτέλεσμα είναι είτε να σταματήσει η λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων που βλάπτονται, είτε αυτά να πεθάνουν. Όταν αυτό συµβεί, η λειτουργία τμημάτων του σώματος που ρυθμίζονται από τα κύτταρα αυτά διαταράσσεται ή διακόπτεται.

Ανάλογα µε την περιοχή του εγκεφάλου που προσβάλλεται από το εγκεφαλικό είναι δυνατόν οι ασθενείς να χάσουν την ομιλία, την αίσθηση, τη μυϊκή δύναμη, την κίνηση, την όραση και τη μνήμη. Τα συµπτώματα αυτά σε ορισμένους ασθενείς υποχωρούν και θεραπεύονται, σε άλλους όµως παραμένουν υπολείμματα που προκαλούν αναπηρία μόνιμη, και ορισμένοι ασθενείς θα καταλήξουν.

Στα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, η άμεση θεραπεία είναι απαραίτητη για να προληφθεί η επέκταση της βλάβης σε μεγαλύτερη περιοχή του εγκεφάλου, όπου η ροή του αίματος έχει μειωθεί, αλλά δεν έχει σταματήσει.

Στα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια, η άμεση θεραπεία, όταν είναι απαραίτητη, προλαμβάνει µία δεύτερη αιμορραγία.

Εγκεφαλικό: Και προλαμβάνεται και θεραπεύεται 

Τι είναι το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο;

Παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ονομάζεται η προσωρινή διακοπή της αιματικής ροής σε ένα σημείο του εγκεφάλου. Μπορεί να έχει διάρκεια μερικών δευτερολέπτων, ή μερικών ωρών, συνήθως όµως διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες.

Αποτελεί ένα σημαντικό προειδοποιητικό σημείο ενός μελλοντικού εγκεφαλικού επεισοδίου στις επόμενες ώρες, ή μέρες. Είναι ένδειξη ότι η αιματική ροή προς τον εγκέφαλο είναι διαταραγμένη και πρέπει να αξιολογείται µε τον ίδιο επείγοντα χαρακτήρα, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου;

Τα συμπτώματα του Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου μπορεί να ποικίλουν. Αρχίζουν άλλοτε αργά και άλλοτε πολύ γρήγορα. Είναι πιθανό ακόμα και να ξυπνήσει κάποιος µε τα συμπτώματα.

Πρέπει να αναζητηθεί άμεση ιατρική βοήθεια, εάν ξαφνικά ένα από τα ακόλουθα συμπτώματα εμφανιστεί:

 • Μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο, χέρι, πόδι, κυρίως στη µία πλευρά του σώµατος.
 • Σύγχυση, ή διαταραχή ομιλίας, ή αντίληψης.
 • Διαταραχή όρασης στον ένα, ή και στους δύο οφθαλμούς.
 • Διαταραχή βάδισης και συντονισμού των κινήσεων, ίλιγγος, αστάθεια.
 • Δυνατός πονοκέφαλος.

Δυστυχώς, από τη στιγμή έναρξης των συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου υπάρχει ένα πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά θεραπεία. Σε περίπτωση καθυστερήσεων η δυνατότητα παρέμβασης έχει χαθεί.

Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο εξελίσσεται γρήγορα, κάτι το οποίο σημαίνει πως θα πρέπει ο ασθενής να έχει τη φροντίδα των ιατρών το συντομότερο δυνατόν.

Πώς διαγιγνώσκεται το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο;

Η αξιολόγηση του Νευρολόγου ή ενός άλλου ιατρού θα βοηθήσει στη διάγνωση του Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου και θα δώσει πληροφόρηση για την κατανόηση της αιτίας.

​Η αξιολόγηση περιλαμβάνει:

 • Φυσική εξέταση
 • Νευρολογική εξέταση
 • Αιματολογικές εξετάσεις
 • Εξετάσεις απεικόνισης του εγκεφάλου (Αξονική Τομογραφία, Μαγνητική Τομογραφία)
 • Απεικόνιση Αγγείων Εγκεφάλου (Αγγειογραφία)
 • Δοκιμασίες καρδιακής λειτουργίας

Α) Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)

Β) Υπερηχοκαρδιογράφημα

Γ) Καταγραφή καρδιακού ρυθμού   

Ιπποκράτης: Ο,τι βλάπτει την καρδιά, βλάπτει και τον εγκέφαλο 

Ποιος γιατρός μπορεί να διαγνώσει το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο;

Ο οικογενειακός γιατρός (Παθολόγος, Γενικός Γιατρός) μπορεί να βγάλει την πρώτη διάγνωση πιθανού Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου, όµως οι Νευρολόγοι είναι οι ιατροί που ειδικεύονται σε διαταραχές του εγκεφάλου και των νεύρων και ασχολούνται µε τη διάγνωση του Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου.

Ο Νευρολόγος, για να μπορέσει να προσφέρει την καλύτερη φροντίδα, πρέπει να γνωρίζει όλα τα συμπτώματά σας και το ιατρικό ιστορικό.

Χρειάζεστε απαντήσεις στα ερωτήματά σας. Θα βοηθήσει πολύ αν υπάρχουν σημειώσεις σχετικά µε την κατάσταση του ασθενούς και λίγες, καλά δομημένες, ερωτήσεις του ασθενούς σε κάθε συνάντηση µε το γιατρό.

Ποιες θεραπευτικές δυνατότητες υπάρχουν;

Έχει μεγάλη σημασία η άμεση ιατρική φροντίδα.

Για ασθενείς µε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο που πληρούν ορισμένα κριτήρια, ένα φάρμακο που διαλύει το θρόμβο, ο ενεργοποιητής ιστικού πλασμινογόνου (tPA), δύναται να βελτιώσει την εξέλιξη όταν δίδεται εντός 4 ½ ωρών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Όσο νωρίτερα δοθεί η θεραπεία, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να βοηθήσει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν και άλλοι τρόποι απομάκρυνσης των θρόμβων του αίματος από τα αγγεία του εγκεφάλου.

Η ανάγκη διεύρυνσης του χρονικού, θεραπευτικού παράθυρου και αντιμετώπισης ασθενών µε απόφραξη μεγάλου αγγείου οδήγησε στην ανάπτυξη ενδαρτηριακών θεραπειών. Αυτές είναι η ενδαρτηριακή θροµβόλυση και η ενδαρτηριακή θροµβεκτομή, ή μηχανική θρομβόλυση.

Οι ενδαρτηριακές θεραπείες μπορούν να εφαρμοστούν εντός 6 ωρών από την εμφάνιση συμπτωμάτων. Μετά από παρακέντηση της μηριαίας αρτηρίας (αρτηρία του ποδιού), ένας μικροκαθετήρας προωθείται μέχρι την αρτηρία που έχει το θρόμβο και µέσω αυτού εγχέεται θρομβολυτική ουσία (tPA) κατευθείαν στο θρόμβο, ή µε ειδικές συσκευές αφαιρείται μηχανικά ο θρόμβος.

Εγκεφαλικά και Μηχανική θρομβεκτομή: Σώζει από θάνατο και αναπηρίες 

Η θεραπεία, τα πρώτα 24ωρα, στοχεύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πιθανών άμεσων επιπλοκών του επεισοδίου βελτιώνοντας την ανάρρωση και προλαμβάνοντας μελλοντικά εγκεφαλικά επεισόδια. Περιλαμβάνει φάρμακα, τα οποία ρευστοποιούν το αίμα, μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη, και σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται επεμβατικές μέθοδοι για την αποκατάσταση αρτηριακών στενώσεων.

Στένωση αρτηριών: Με ποια διατροφή θα την αποφύγουμε 

Άλλοι τρόποι θεραπείας είναι η μείωση αμέσως των κινδύνων επιπλοκών βελτιστοποιώντας την ανάρρωση και προλαμβάνοντας μελλοντικά Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια.

Περιλαμβάνουν φάρμακα, τα οποία ρευστοποιούν το αίμα, και φάρμακα που μειώνουν την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερίνη. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται επεμβατικά βοηθήματα (stents), τα οποία ανοίγουν το εσωτερικό των στενομένων αιμοφόρων αγγείων στον αυχένα.

ΠΡΟΣΟΧΉ: Αιμορραγικό εγκεφαλικό: Υψηλότερος ο κίνδυνος με χαμηλή LDL χοληστερόλη 

Για τα αιμορραγικό Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια η θεραπεία είναι:

 • Φάρµακα που µειώνουν την αρτηριακή πίεση
 • Χειρουργική αντιµετώπιση για παροχέτευση του αίµατος από εγκέφαλο, ή µείωση της ενδοεγκεφαλικής πίεσης
 • Χειρουργείο αποκατάστασης των διατριθέντων αιµοφόρων αγγείων
 • Εισαγωγή ενός βοηθήµατος (coil) να εµποδίσει την αιµορραγία των αγγείων
 • Αποιδηµατικά φάρµακα του εγκεφάλου
 • Εισαγωγή σωλήνα παροχέτευσης για να µειώσει την ενδοεγκεφαλική πίεση

Η ζωή μετά το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Αν και μερικοί ασθενείς αποκαθίστανται μετά το ΑΕΕ, άλλοι συνεχίζουν να έχουν προβλήματα ανάλογα µε τη θέση και το μέγεθος του ΑΕΕ όπως:

 •  Προβλήματα μνήμης, συγκέντρωσης και προσοχής
 • Δυσκολία ομιλίας ή αντίληψης του προφορικού λόγου
 • Δυσκαταποσία
 • Συγκινησιακά προβλήματα, όπως κατάθλιψη
 • Συχνά, απώλεια όρασης από τη µία πλευρά
 • Απώλεια της ισχύος, ή της αίσθησης της μίας πλευράς του σώματος
 • Απώλεια ισορροπίας, ή ικανότητας βάδισης

Η περαιτέρω φυσικοθεραπεία βοηθά να αποκτήσει κανείς τη χαμένη του λειτουργία έπειτα από βλάβη λόγω του εγκεφαλικού επεισοδίου, σε συνδυασμό µε εργοθεραπεία και λογοθεραπεία εφ’ όσον απαιτείται.

Κατά την αποκατάσταση, οι περισσότεροι θα βελτιωθούν, μερικοί όχι τελείως. Ο εγκέφαλος μπορεί να μάθει νέους τρόπους λειτουργίας χρησιμοποιώντας τα ανέπαφα κύτταρα του εγκεφάλου.

Προλαμβάνοντας ένα δεύτερο Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Άνθρωποι που έχουν εμφανίσει ένα Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ένα άλλο εγκεφαλικό επεισόδιο από αυτούς που δεν είχαν ποτέ επεισόδιο.

Ο ασθενής θα πρέπει να κουβεντιάσει µε το Νευρολόγο του για τους τρόπους που μπορεί να προλάβει ένα δεύτερο ΑΕΕ και περιλαμβάνονται φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο διαβίωσης όπως:

Αλλαγές στον τρόπο ζωής σας απαλλάσσουν από εγκεφαλικά 

Η αποκατάσταση μετά το Αγγειακό Εγκεφαλικό

Επεισόδιο είναι συχνά μεγάλο πρόβλημα τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους φροντιστές τους. Απαιτείται συνεχής στήριξη τόσο του ασθενούς, όσο και των φροντιστών, µε βοήθεια, όχι µόνο σωματική, αλλά και ψυχική υποστήριξη, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το μεγάλο έλλειμμα στην ποιότητα της καθημερινής διαβίωσης που δημιουργεί η αναπηρία.

Για την επιτυχή επίτευξη αυτού του στόχου απαιτείται παράλληλη υποστήριξη της οικογένειας και των φροντιστών, µε υποστηρικτική ψυχοθεραπεία των φροντιστών και της οικογένειας, την καθοδήγηση συμμετοχής σε προγράμματα και ομάδες για άτομα µε Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, την υποστήριξη από κοινωνικό λειτουργό, θεμάτων κοινωνικών, νομικών και γραφειοκρατικών που αφορούν τα άτομα µε Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο.

Όσοι φροντίζουν ασθενείς συγγενείς τους χρειάζονται κι αυτοί βοήθεια 

Δρ. Κληµεντίνη Ε. Καραγεωργίου, MD, PhD, Διευθύντρια Νευρολόγος – Ψυχίατρος Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Πηγή: www.iatrikokentro.gr 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

“Τροφή-Φάρμακο”: Εφόσον κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στο τρόπο ζωής σας που δύνανται να προκαλέσουν τα προβλήματα υγείας, παράλληλα μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας με ορισμένους εξαιρετικά ισχυρούς συμμάχους στο πλευρό μας:

1) Μία φόρμουλα υγιείας

η απόλυτη λύση για τον καθαρισμό των αρτηριών και της αθηρωματικής πλάκας και την πρόληψη ενάντια και στην αρτηριοσκλήρωση, ΧΩΡΙΣ παρενέργειες παρά μόνον οφέλη, η οποία αποτελείται από 3 συστατικά ανά κάψουλα:
 Πυκνογενόλη-Pine bark: (καθαρίζει με απόλυτη ασφάλεια (σταδιακά) τις αρτηρίες σας προφυλάσσοντας έτσι από εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια), 
τζίνγκο μπιλόμπα (κυκλοφορικό, μέχρι και τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου) και 
 εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού (σούπερ αντιοξειδωτικό και ωφέλιμο για την καρδιά)
σε συνδυασμό όλα μαζί ώστε να εξασφαλίσετε την υγιεία των αγγείων, της καρδιάς, του εγκεφάλου και πολλών ακόμη ζωτικών οργάνων. 

2) Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα,

Ελαττώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, λειτουργούν κατά της αθηρωμάτωσης, συντελούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του κυκλοφορικού, στην απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών και στην πρόληψη των αρρυθμιών (συμβάλλει και κατά του άγχους) και τέλος 

3) Το συνένζυμο Q10

αντιμετωπίζει αποτελεσματικότατα καρδιοπάθειες, αρρυθμίες, Στεφανιαία  νόσο, Πρόπτωση μιτροειδούς βαλβίδας, Υπέρταση, Στηθάγχη. Αυξάνει την ποσότητα του αίματος και του οξυγόνου στην καρδιά και αποτρέπει τη συσσώρευση χοληστερόλης στις αρτηρίες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το CoQ10 αποτρέπει επίσης τα αιμοφόρα αγγεία από το να συσσωρεύονται μαζί για να σχηματίζουν θρόμβους αίματος, και βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

4) Τα φύκια A.F.A.

τα οποία επιδρούν πολύ σημαντικά και θετικά στην ελαστικότητα των αρτηριών.

Με όλα τα παραπάνω θα διασφαλίσουμε την πολύ καλή υγεία των αρτηριών-αγγείων και του κυκλοφορικού και κατά συνέπεια την απομάκρυνση του κινδύνου, καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων!

Για να αποκτήσετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω ΦΥΣΙΚΑ συμπληρώματα διατροφής, πατήστε εδώ ή επικοινωνήστε στο μέιλ life@proionta-tis-fisis.com   

 

Δείτε ακόμη: Εγκεφαλικό επεισόδιο: Προειδοποιητικά σημάδια και παράγοντες κινδύνου 

Ποιες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο 

Αθηροσκλήρωση: Πρόληψη κατά Εμφράγματος και Εγκεφαλικού

Εγκέφαλος: Πως αυτοδιορθώνεται μετά από εγκεφαλικό 

Έμφραγμα-Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Νοσήματα με κοινή ρίζα

Ασβέστωση ή Αποτιτάνωση αρτηριών: Δείκτης κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό

Στεφανιαία νόσος και Εγκεφαλικά επεισόδια: Αμφίδρομη και ολέθρια σχέση

Αθηρωματική πλάκα – Χοληστερίνη και εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο: Συμπτώματα, διάγνωση, πρόληψη και θεραπευτικές δυνατότητες