Κυριακή, Φεβρουαρίου 21

Συμβουλή προς επενδυτές: 
Κέρδη και θετικό αποτύπωμα συνδέονται

Συμβουλή προς επενδυτές: 
Κέρδη και θετικό αποτύπωμα συνδέονται

Του Richard Branson

Eχω μια καλά ανεπτυγμένη ιδέα για μια startup η οποία έχει προοπτικές να οδηγήσει τόσο σε κέρδη όσο και σε θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Επειδή πτυχές της δραστηριότητάς μου δεν έχουν ως αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος, πώς πρέπει να προσεγγίσω πιθανούς επενδυτές; Αισθάνομαι ότι κάθε φορά που αναφέρει κανείς την έννοια του κοινωνικού αντίκτυπου ή οτιδήποτε θυμίζει με μια πρώτη ματιά "μη κερδοσκοπικό οργανισμό", αυτό τους φοβίζει και τους αποθαρρύνει. Υπάρχουν κάποιες προσεγγίσεις για την πιθανή αντιμετώπιση αυτού του "στίγματος";

Απάντηση: Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης προλήψεων και προκαταλήψεων των ανθρώπων είναι ο θαρρετός, εκείνος δηλαδή της αναπλαισίωσης της συζήτησης. Σε αυτή την περίοδο και εποχή, εάν ορισμένοι επιχειρηματίες και ηγετικές φιγούρες επιχειρηματικών κλάδων θεωρούν ότι τα οφέλη της δημιουργίας ενός θετικού κοινωνικού αντίκτυπου είναι δύσκολο να προσδιοριστούν ή αδύνατο να ποσοτικοποιηθούν ή βλέπουν αυτόν τον στόχο ως ανεπιθύμητη απόσπαση της προσοχής από τον σκοπό του κέρδους, θεωρώ σχεδόν υποχρέωσή μου να διαφοροποιούμαι από αυτούς! Να έχετε αυτοπεποίθηση όταν μιλάτε για την ιδέα σας, επειδή έχετε ένα πλεονέκτημα έναντι πολλών από τους ανταγωνιστές σας: τον ενθουσιασμό και την καλή θέληση των πελατών να υποστηρίξουν τις ιδέες σας. Όταν προσεγγίζετε επενδυτές, δοκιμάστε να δώσετε έμφαση σε τούτα τα σημεία:

1. Κέρδη και θετικό αποτύπωμα συνδέονται

Πάντα ένιωθα ότι ο κοινωνικός αντίκτυπος και η κερδοφορία είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Οι πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις είναι ευημερούσες επειδή προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες που κάνουν απτές, θετικές διαφορές στη ζωή των ανθρώπων (χωρίς να καταστρέφουν τον πλανήτη ή να προκαλούν, φυσικά, βλάβη στους υπόλοιπους ανθρώπους). Ιδωμένος μέσα από αυτό το πρίσμα, ο θετικός κοινωνικός αντίκτυπος είναι μια ισχυρή επιχειρηματική πρόταση για να "πουλήσει" κανείς.

Σκεφτείτε απλώς τα τεράστια οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν από τη μεταφορά καθαρής ενέργειας σε αγροτικούς πληθυσμούς που διαφορετικά εξαρτώνται από ακριβά, επικίνδυνα και αναξιόπιστα ορυκτά καύσιμα. Ή σκεφτείτε τις ευκαιρίες που έχουν ήδη δημιουργήσει οι διευρυμένες κινητές τηλεπικοινωνίες (συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων πληρωμών μέσω κινητής τηλεφωνίας) για επιχειρηματίες στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Με απλά λόγια: ο κοινωνικός αντίκτυπος ο οποίος αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία είναι καλή δραστηριότητα από επιχειρηματική άποψη.

2. Ο κοινωνικός αντίκτυπος μπορεί να μετρηθεί

Είναι αλήθεια ότι η σχέση αιτίου και αποτελέσματος-επίδρασης είναι συχνά δύσκολο να αποτυπωθεί με ακρίβεια και, όταν μια αλλαγή τελικά επιτυγχάνεται, μια εταιρεία δεν μπορεί να διεκδικήσει όλα τα εύσημα που της αξίζουν. Χρόνια συλλογικής δράσης οδήγησαν στην επίτευξη προόδου σε τομείς όπως η βελτίωση στον τομέα της ισότητας των φύλων, ο τερματισμός των διακρίσεων κατά των ατόμων της LGBT κοινότητας και η μείωση της φτώχειας.

Ωστόσο, κάθε ενέργεια μιας εταιρείας μετρά − και νέα εργαλεία για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Πριν από μερικά χρόνια η Oxfam International και το πρόγραμμα Global Compact του ΟΗΕ ξεκίνησαν από κοινού το Poverty Footprint, μια έξυπνη μεθοδολογία που βοηθά τις επιχειρήσεις να εκτιμήσουν πώς και πόσο βοηθούν στην ανακούφιση της φτώχειας − ή πώς, αντίθετα, ορισμένες φορές την επιδεινώνουν. Ιστότοποι όπως το MadeInAFreeWorld.com, μια πρωτοβουλία που επιδιώκει να βοηθά τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να εκτιμούν καλύτερα εάν η καταναγκαστική εργασία χρησιμοποιείται οπουδήποτε στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τους, στέκονται αρωγοί στις επιχειρήσεις ώστε να εξαλείψουν ανάλογα αρνητικά φαινόμενα.

Έχω δει μεγάλα brands να υποφέρουν τρομερά επειδή ανέλαβαν δράση υπερβολικά αργά, όταν τα πράγματα έφτασαν στο απροχώρητο. Ο "εύκολος δρόμος" της καθυστέρησης επιστρέφει για να σας στοιχειώσει.

Η δική σας επιχείρηση, από την άλλη πλευρά, έχει ως στόχο να κάνει τον κόσμο καλύτερο για να ζει κανείς.

3. ...και η επιχείρησή σας αντιμετωπίζει τα δύσκολα ζητήματα από την αρχή

Εάν αυτό δεν είναι αλήθεια, ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσετε το επιχειρηματικό σας σχέδιο.

Μια εταιρεία στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, για παράδειγμα, μπορεί να κάνει μια επίδειξη αλλαγών στο μοντέλο λειτουργίας των γραφείων της − εφαρμόζοντας, για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης ήχου. Αλλά τι γίνεται με την παιδική εργασία που κρύβεται βαθιά στην αλυσίδα εφοδιασμού; Τι γίνεται με τον προμηθευτή που μειώνει το κόστος παραβιάζοντας βασικούς κανόνες για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία;

Μια νέα εταιρεία πρέπει να εξετάζει τις επιπτώσεις του κοινωνικού αντίκτυπου σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της. Θα βελτιώσει η επιχείρησή σας τη ζωή των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται για εσάς; Πώς θα διαχειριστείτε και θα ελαχιστοποιήσετε τις αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις που συνδέονται με την επιχειρηματική δραστηριότητά σας; Γνωρίζετε τι κάνει καθένας από τους προμηθευτές σας για να εξαλείψει τις διακρίσεις στον χώρο εργασίας ή για να τερματίσει την παιδική εργασία;

Όποιος προσπαθεί να με πείσει να επενδύσω σε μια επιχείρηση πρέπει να είναι έτοιμος να μου μιλήσει για τον κοινωνικό αντίκτυπο. Είναι τόσο σημαντικός για την απόφασή μου όσο παράγοντες όπως η καινοτομία της ιδέας και οι οικονομικές αποδόσεις.

Έτσι, λοιπόν, η συζήτησή σας με τους επενδυτές δεν χρειάζεται να γίνεται σε δύο χωριστά μέρη, με έναν τεχνητό διαχωρισμό μεταξύ κοινωνικών επιπτώσεων και κερδών. Κάθε έξυπνος επενδυτής μακράς πνοής θα καταλάβει ότι ο κοινωνικός αντίκτυπος είναι απαραίτητος παράγοντας-"κλειδί" για την επιτυχία της επιχείρησής σας.

Στο τέλος της ημέρας κάθε επιχείρηση και κάθε startup αφήνει κοινωνικό αποτύπωμα και η γνώση του δικού σας θα σας κάνει να ξεχωρίσετε.

* O Richard Branson είναι ο ιδρυτής της Virgin Group και εταιρειών όπως οι Virgin Atlantic, Virgin America, Virgin Mobile και Virgin Active. Διατηρεί blog στη διεύθυνση www.virgin.com/richard-branson/blog. Ακολουθήστε τον στο Twitter στο twitter.com/richardbranson

© 2021 Richard Branson. Διατίθεται από το "The New York Times Licensing Group

 https://www.capital.gr/o-richard-branson-sto-capital/3526488/sumbouli-pros-ependutes-kerdi-kai-thetiko-apotupoma-sundeontai

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .