Παρασκευή, Φεβρουαρίου 5

Είναι ΟΚ να μην “την παλεύεις” με το lockdown

Γραφει η Αντιγονη Τζοβαρα

Κι αφού δεν μπορούμε πια να κάνουμε και πολλά πράγματα, ας είμαστε επιεικείς με τους εαυτούς μας

Πολύς λόγος έχει γίνει τους τελευταίους μήνες για τις «ευκαιρίες» που προκύπτουν κατά τη διάρκεια του lock down να είμαστε δημιουργικοί και «παραγωγικοί».

Σα να μην έφτανε η κεραμίδα που έπεσε στο κεφάλι όλων μας και το σοκ μέχρι να συνειδητοποιήσουμε πραγματικά «τι ζούμε;» κληθήκαμε από την πρώτη στιγμή να πειθαρχήσουμε στη θετική σκέψη και να αξιοποιήσουμε τον επιβεβλημένο ελεύθερο χρόνο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο –θέλουμε δε θέλουμε.

Ωραία και καλά όλα αυτά, αλλά «last year», όπως έλεγε και η αλλοδαπή στη διαφήμιση.

Είναι καιρός πια να πατήσουμε το pause και να αποφεύγουμε τέτοιου είδους παγίδες, που ουσιαστικά ασκούν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στον ψυχισμό του ανθρώπου σε μια -άραγε ατέρμονη;- περίοδο, η οποία, εκ των πραγμάτων, είναι τέρμα πιεστική.

Γράφει η Αντιγόνη Τζοβάρα

 

Αλήθεια τώρα, ποιος μπορεί να είναι καλά εν μέσω πανδημίας και να αξιοποιεί το χρόνο του στο έπακρο σα να μη συμβαίνει τίποτα; Ζούμε μια κατάσταση άνευ προηγουμένου και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε όταν καλούμαστε να αποδώσουμε παραγωγικά και να σκεφτόμαστε, σώνει και καλά, θετικά.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος θέλει χρόνο για να αφομοιώσει τη νέα πρωτόγνωρη συνθήκη, ώσπου τελικά να προσαρμοστεί στα καινούργια εξωφρενικά δεδομένα.

Ο κόσμος έπαψε πια να είναι έτσι όπως τον ξέραμε -το λέει και το τραγούδι, “It’s The End Of The World” as we know it- και μέχρι να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία, που, απ’ ότι φαίνεται, ήρθε για να μείνει, είναι Ο.Κ. να μην “την παλεύουμε” με το lock down.

Λύσεις πάντα βρίσκονται και, όσο κι αν η κατάσταση μοιάζει αναπόδραστη, κάποια στιγμή θα τη βρούμε την άκρη μας και με αυτό το κακό που μας βρήκε. Ήδη ορισμένοι από εμάς έχουν αρχίσει να συνηθίζουν τη νέα πραγματικότητα, δείχνουν πιο προσαρμοστικοί και, οπωσδήποτε, η διατήρηση μιας ρουτίνας βοηθάει πάρα πολύ.

Είναι καλό να έχει κανείς κάτι που να τον κρατά απασχολημένο, να βρίσκει κίνητρα, να θέτει στόχους, να αποφασίζει να ολοκληρώσει ένα έργο –οποιοδήποτε. Από το βάψιμο του σπιτιού του μέχρι την εκπόνηση μιας διατριβής. Ως εδώ μια χαρά.

Εκεί που χάνεται η μπάλα, είναι όταν αρχίζουν να ξεπετιούνται ύπουλα και σε ανύποπτο χρόνο αυτά τα μικρά ενοχικά «πρέπει». Όταν οι σκέψεις σου ξεκινάνε με την παραδοχή «κανονικά θα έπρεπε να…», είναι μια καλή στιγμή να πατήσεις το pause και να αναρωτηθείς ποιος το ορίζει αυτό το «πρέπει». Το έχεις αποφασίσει ή σου έχει επιβληθεί; Το θέλεις πραγματικά ή σου το έχει υπαγορεύσει το post Covid life style μέσα από τις σύγχρονες επιταγές των insta stories και των ωραιοποιημένων motivation post στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Για κάθε «κανονικά θα έπρεπε να…» που λέει ο ένας, υπάρχει κι ένα «E, και; Τι έγινε;» που λέει κάποιος άλλος. Ποιος νομίζεις ότι περνάει καλύτερα; Και ποιος τα καταφέρνει καλύτερα; Την απάντηση την ξέρεις… Μάθε, λοιπόν, τώρα να εντοπίζεις τα ενοχικά σου και παρ’ το αλλιώς γιατί θα βρεις.

Σε πρώτη φάση, πάρε το χρόνο σου και το χώρο σου. Δε σε κυνηγάει κανένας. Δεν τρέχει τίποτα αν δεν έκανες όλα όσα είχες πει ότι θα κάνεις στο πρώτο lock down, για παράδειγμα. Δε χάλασε ο κόσμος επειδή κοιμήθηκες λίγο παραπάνω ή έμεινες όλη τη μέρα μέσα στο σπίτι με τις πιζάμες.

Όλοι χρειαζόμαστε ένα «χαρούμενο μουσικό διάλειμμα». Είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ψυχικής μας υγείας. Και για όλα υπάρχουν όρια. Αν, ας πούμε, βρίσκεσαι σε καθεστώς τηλε-εργασίας είναι σημαντικό να καθορίσεις πόσες ώρες την ημέρα θα εργάζεσαι. Μην ξημεροβραδιάζεσαι μπροστά στον υπολογιστή.

Ένας καλός ύπνος, μια σωστή διατροφή, μια βόλτα στον καθαρό αέρα, όλα αυτά βοηθάνε. Μπορεί να ακούγονται σαν μια σύγχρονη εκδοχή του «αγάπα το κελί σου, τρώγε το φαί σου, διάβαζε πολύ», αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς, δεν έχουμε και πολλές εναλλακτικές λύσεις. Ας μην υπονομεύουμε τουλάχιστον τους εαυτούς μας.

Κι ας αφεθούμε λιγάκι σε μικρές ανώδυνες αποδράσεις. Έστω νοερά. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποκύπτουν στη λεγόμενη «ένοχη απόλαυση» ενός τηλεοπτικού προγράμματος.

Και δεν είναι και κακό. Ίσως ποτέ άλλοτε η μυθοπλασία δεν συνέβαλε πιο αποτελεσματικά στην ανακουφιστική αίσθηση της απόδρασης από τη σκληρή πραγματικότητα -έστω και για λίγη ώρα. Ναι, ο κόσμος βαρέθηκε να βλέπει συνέχεια δελτία ειδήσεων για τον κορωνοϊό και αναζητά ψήγματα της παλιάς του ζωής (βλέπε: κανονικότητα) στα σήριαλ και στις ταινίες του Netflix.

Η κατάσταση είναι δύσκολη και όλοι ελπίζουμε για το καλύτερο. Μέχρι, όμως, να έρθουν καλύτερες μέρες, δεν είναι κακό να το παραδεχτούμε ότι περνάμε δύσκολα και ότι, ώρες-ώρες, δεν “την παλεύουμε” με το lock down. Κι αφού δεν μπορούμε πια να κάνουμε και πολλά πράγματα, ας είμαστε επιεικείς με τους εαυτούς μας κι ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να γελάμε. Ακόμα κι όταν όλα γύρω μας καταρρέουν, το χιούμορ εξακολουθεί να σώζει ζωές!

 https://kourdistoportocali.com/news-desk/einai-ok-na-min-tin-paleyeis-me-to-lockdown/

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .