Σάββατο, Μαρτίου 20

Πέρασαν δύο εβδομάδες, προκαλώντας σύγχυση στον κόσμο, για να αποφασίσουν ότι το AstraZeneca είναι ασφαλές

Δεν ξέρουν μαθηματικα;

Αναφέρθηκαν μόλις 25 περιπτώσεις θρομβώσεων στην Ευρώπη σε 20.000.000 εμβολιασμούς

Έπρεπε να περάσουν δύο σχεδόν εβδομάδες και να προκληθεί τεράστια ανησυχία και σύγχυση στον κόσμο για να καταλήξει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Ο ΕΜΑ προχώρησε σε ανακοινώσεις σήμερα, έπειτα από την αξιολόγηση των περιστατικών με θρομβώσεις που αναφέρθηκαν σε κάποιες χώρες, τα οποία οδήγησαν κράτη στην απόφαση της αναστολής χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca, μέχρι να υπάρξει

γνωμοδότηση του Οργανισμού.

Η επικεφαλής του ΕΜΑ, Έμερ Κουκ, ανακοίνωσε ότι η επιτροπή των ειδικών για την ασφάλεια των φαρμάκων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο που ανέπτυξε η AstraZeneca με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν σχετίζεται με τον κίνδυνο θρομβοεμβολικών περιστατικών.

Η Κουκ έκανε λόγο για «ξεκάθαρο επιστημονικό συμπέρασμα» της επιτροπής, έπειτα από την αξιολόγηση των περιστατικών. «Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Τα οφέλη του στην προστασία από τον κορωνοϊό και από τον θάνατο και τη νοσηλεία που συνδέεται με αυτόν, υπερτερούν των πιθανών κινδύνων», δήλωσε.

«Η επιτροπή κατέληξε ότι το εμβόλιο δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρομβοεμβολικών περιστατικών ή θρόμβων αίματος», συμπλήρωσε η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Όμως, η Έμερ Κουκ επεσήμανε πως δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς κάποια σχέση με πολύ σπάνιες περιπτώσεις. «Κατά τη διάρκεια της έρευνας και της αξιολόγησης αρχίσαμε να βλέπουμε έναν μικρό αριθμό περιπτώσεων σπάνιων, ασυνήθιστων αλλά πολύ σοβαρών διαταραχών θρομβώσεων και αυτό προκάλεσε μια πιο εστιασμένη αξιολόγηση», δήλωσε.

«Με βάση τις διαθέσιμες αποδείξεις και έπειτα από ημέρες ανάλυσης σε βάθος εργαστηριακών αποτελεσμάτων, κλινικών αναφορών, εκθέσεων νεκροψίας και περαιτέρω πληροφοριών από κλινικές δοκιμές, ακόμη δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αναμφίβολα μια σύνδεση ανάμεσα σε αυτές τις περιπτώσεις και το εμβόλιο», συμπλήρωσε η επικεφαλής του EMA.

Για αυτό τον λόγο η αρμόδια επιτροπή του Οργανισμού συνέστησε να υπάρξει ενημέρωση για αυτούς τους πιθανούς κινδύνους, διασφαλίζοντας ότι περιλαμβάνονται στις πληροφορίες του προϊόντος. «Εφιστώντας την προσοχή σε αυτές τις πιθανές σπάνιες περιπτώσεις και παρέχοντας πληροφορίες στους επαγγελματίες της Υγείας και τους εμβολιασμένους ανθρώπους, θα βοηθήσει να εντοπιστούν και να περιοριστούν οι όποιες πιθανές παρενέργειες», δήλωσε η Κουκ και πρόσθεσε ότι ξεκινούν περαιτέρω έρευνες «για να κατανοήσουμε περισσότερα για αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις και διενεργούμε στοχευμένες μελέτες παρατήρησης».

Παρόλα αυτά η επικεφαλής του ΕΜΑ τόνισε κλείνοντας ότι η επιστημονική θέση του Οργανισμού είναι πως «αυτό το εμβόλιο είναι είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή που προστατεύει τους πολίτες από τον κορωνοϊό».

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έδειξε τουλάχιστον 60% αποτελεσματικότητα στις κλινικές δοκιμές στην αποτροπή της νόσησης και πως «οι αποδείξεις στον πραγματικό κόσμο δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερη».

Από την πλευρά της η δρ. Σαμπίνε Στράους, επικεφαλής της επιτροπής φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΜΑ, επανέλαβε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό και ότι τα οφέλη του είναι πολύ μεγαλύτερα από τους κινδύνους.

Τόνισε ότι κατά την έρευνα του Οργανισμού δεν βρέθηκε «καμία απόδειξη για ζήτημα ποιότητας ή ζήτημα για μία παρτίδα» του εμβολίου. Για τα θρομβοεμβολικά περιστατικά είπε ότι διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε καμία αύξηση του συνολικού κινδύνου τέτοιων περιπτώσεων με αυτό το εμβόλιο.

«Όμως υπάρχουν ακόμη κάποιες αβεβαιότητες. Έχουμε δει πολύ λίγες περιπτώσεις με μικροσκοπικούς θρόμβους σε πολλαπλά αιμοφόρα αγγεία στις πρώτες 7-14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Αυτές οι περιπτώσεις συνδέονται με πολύ χαμηλά επίπεδα αιμοπετάλια.

Σε ερώτηση για τον αριθμό των περιπτώσεων θρομβώσεων που έχουν παρουσιαστεί στην ΕΕ, η Στράους είπε: «Μέχρι χθες το βράδυ, επτά περιπτώσεις διάχυτης ενδοαγγειακής πήξης και 18 περιπτώσεις θρόμβωσης εγκεφάλου αναφέρθηκαν από σχεδόν 20 εκατομμύρια εμβολιασμένους ανθρώπους. Επιπλέον, τέτοιες περιπτώσεις δεν εντοπίστηκαν στις μεγάλες κλινικές δοκιμές».

Σε ερώτηση που δέχτηκαν τα μέλη του ΕΜΑ αναφορικά με πιθανή συσχέτιση και των άλλων εμβολίων με περιστατικά θρομβώσεων, η Στράους είπε πως «Έχουμε αναφορές για όλα τα εμβόλια, ωστόσο τώρα έχουμε επικεντρωθεί στο εμβόλιο της AstraZeneca. Δεν μπορούμε να δώσουμε λεπτομέρειες, όμως για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις πως τα περιστατικά θρομβώσεων είναι περισσότερα από τα αναμενόμενα».

Από την πλευρά της, η Κουκ είπε: «Έχουμε τέσσερα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη, τα εξετάζουμε όλα για θρόμβους. Είμαστε σε επαφή με ρυθμιστές σε όλο τον κόσμο, που έχουν εμπειρία στη χρήση των εμβολίων. Δεν έχουμε διαπιστώσει προβλήματα ως τώρα για όλα τα εμβόλια».

Η Κουκ είπε ακόμα ότι ο EMA επιδιώκει να ενισχύσει την ενημέρωση μεταξύ των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί και αυτών που εμβολιάζονται, «για πράγματα που πρέπει να προσέχουν, σε περίπτωση που έχουν κάποιο πρόβλημα». «Αν ήμουν εγώ, θα εμβολιαζόμουν αύριο, αλλά θα ήθελα να ξέρω τι πρέπει να κάνω αν μου συμβεί κάτι μετά».

kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .