Σάββατο, Μαρτίου 20

Πάρτι εκατομμυρίων σε βάρος του Δημοσίου στα Ελληνικά Λιπάσματα με εταιρίες «φαντάσματα»

 Χρέη εκατομμυρίων ευρώ έχουν ορισμένες από τις παρένθετες εταιρείες που τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί στην εταιρεία Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE ΑΕΒΕ στην Καβάλα (πρώην ΒΦΛ) και είτε έχουν αποκτήσει την παραγωγική δραστηριότητα είτε χρησιμοποιούν τους εργαζομένους της μητρικής εταιρείας.

Αυτό παραδέχτηκε από το βήμα της Βουλής ο  Υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου απαντώντας στις επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου«σχετικά με τη δημιουργία χρεών από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός του εργοστασίου, καθώς και για την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων στην Βιομηχανία Λιπασμάτων Καβάλας από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.


Συγκεκριμένα ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε πως η εταιρεία «ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΛΤΔ. ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ» έχει οφειλές 1.018.568 ευρώ προς το Δημόσιο. Η εταιρεία, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας έχει μπει σε ρύθμιση «την οποία, όμως, έχασε τον Ιούνιο του 2020». Σε βάρος της ωστόσο δεν έχουν ληφθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από το ΚΕΑΟ  εξαιτίας της πανδημίας και τις συνεχιζόμενες παρατάσεις αναστολής διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης.

Η Λιπάσματα Καβάλας Ltd Υποκατάστημα Αλλοδαπής, εμφανίστηκε για πρώτη φορά Παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2020 στην ELFE ως υποκατάστημα της κυπριακής εταιρείας Blasius Ltd στην Ελλάδα.


Σύμφωνα με το Documentonews, ήταν η έκτη κατά σειρά εταιρεία η οποία έχει κάνει την εμφάνισή της στην ELFE SA τα τελευταία χρόνια Εταιρείες όπως οι ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, PFIC Ltd, Centrofaro Services Ltd, Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ, BFS AEBE, με κοινές διευθύνσεις και πρόσωπα που συνδέονταν με τη μητρική ELFE, σταδιακά απορρόφησαν την παραγωγική δραστηριότητα, όχι όμως και τα χρέη της εταιρείας.


Η Λιπάσματα Καβάλας Ltd συνδεόταν όμως με κάποιες από τις παλαιότερες εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη. Σύμφωνα με τα καταχωρημένα στοιχεία της εταιρείας στο ΓΕΜΗ, ως έδρα της αναφερόταν η οδός Πεντέλης 34 και Ζησιμοπούλου 11 στο Παλαιό Φάληρο. Στην ίδια διεύθυνση όπου εδρεύει η εταιρεία ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, η οποία είχε απορροφήσει το 2016 εργαζόμενους της ELFE, αλλά και η Νεοχημική. Επίσης το ΔΣ της εταιρείας εμφανίζεται να δηλώνει ως έδρα την οδό Κωλέττη 8Α στο Παλαιό Φάληρο. Την ίδια διεύθυνση που δήλωναν τα ΔΣ και άλλων εταιρειών που είχαν εμφανιστεί στην ELFE. Οπως, για παράδειγμα, ο νόμιμος εκπρόσωπος της PFIC Lτd το 2017, μέλη του ΔΣ της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΒΕΕ και της Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ.


Στα τέλη Ιανουαρίου 2020 και η νέα εταιρεία Λιπάσματα Καβάλας Ltd Υποκατάστημα Αλλοδαπής υπέβαλε προς τον αντι περιφερειάρχη Καβάλας αίτημα παραγωγής και εκμετάλλευσης της εταιρείας Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ.

Τα 3,4 εκατ. ευρώ και η μη αναγκαστική είσπραξη


Η δεύτερη εταιρεία στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Τσακλόγλου ήταν η «REVERA HOLDINGS LTD-ATHENS» με οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 3,433 ευρώ. Οι οφειλές είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση, την οποία έχασε ο οφειλέτης τον Αύγουστο του 2020, ενώ και σε αυτή την περίπτωση λόγω πανδημίας δεν κινήθηκαν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης από το ΚΕΑΟ.


Η REVERA HOLDINGS LTD καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) στις 26 Νοεμβρίου 2014. Επρόκειτο για εταιρεία με έδρα την Κύπρο η οποία στην ουσία άνοιγε υποκατάστημα στην Ελλάδα.  Ως έδρα της εταιρείας εμφανιζόταν η οδός Θεοφάνους 12 στους Αμπελόκηπους. Πρόκειται για την ίδια διεύθυνση στην οποία εδράζεται η εταιρεία CENTROFARO SERVICES LTD. H τελευταία είχε συνάψει ιδιωτικό συμφωνητικό σύμβασης έργου με την PFIC LTD, την εταιρεία η οποία τον Δεκέμβριο του 2015 μίσθωσε τμήμα του βιομηχανικού εργοστασίου της ELFE για 20 χρόνια. Ως γραμματέας της CENTROFARO SERVICES LTD εμφανιζόταν η εταιρεία VIRNA SECRETARIAL SERVICES LTD. H ίδια εταιρεία εμφανιζόταν και ως γραμματέας της PFIC LTD, καθώς επίσης και ως γραμματέας της REVERA HOLDINGS LTD. Οι ομοιότητες όμως δεν σταματούν εδώ. Ως εκπρόσωπος της εταιρείας εμφανιζόταν η Ζωή Κοκονή. Το ίδιο πρόσωπο συνδεόταν με την εταιρεία CENTROFARO SERVICES LTD ως νόμιμος εκπρόσωπος του υποκαταστήματος της εταιρείας στην Ελλάδα, ενώ το ίδιο πρόσωπο είναι και διευθύντρια της CIOPPANI HOLDINGS LTD, της εταιρείας που εμφανίζεται ως διευθύντρια της PFIC LTD.


 


Τον Απρίλιο του 2018 ο εκπρόσωπος της REVERA HOLDINGS LTD άλλαξε. Όπως προκύπτει από τα επίσημα έγγραφα που καταχωρήθηκαν στο ΓΕΜΗ, ως «γενικός πληρεξούσιος, νόμιμος εκπρόσωπος και φορολογικός εκπρόσωπος της εταιρείας και του υποκαταστήματός της στην Ελλάδα ορίστηκε ο Παναγιώτης Αγαπίου. Πρόκειται για τον εκπρόσωπο της PFIC LTD ο οποίος εμφανίζονταν να διαμένει στην οδό Κωλέττη αριθ. 8Α στην Παλαιά Πεντέλη, όπως και άλλοι εκπρόσωποι των εταιρειών που έχουν εμπλακεί στην ELFE SA. Στις 16 Μαΐου 2018 η εταιρεία τροποποίησε το καταστατικό της και επέκτεινε τους σκοπούς της. Στη συνέχεια η REVERA HOLDINGS LTD εμφανίστηκε στους εργαζομένους της ELFE SA. Οι εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις που είχαν υπογράψει με τη CENTROFARO είχαν λήξει υπέγραψαν νέες με τη REVERA HOLDINGS LTD, χρονικής διάρκειας έξι έως 12 μηνών δίχως αλλαγή στη μισθοδοσία τους.


Ο κ. Τσακλόγου αναφέρθηκε και σε δύο ακόμη εταιρείες. Τις  «PFIC LTD» και «ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ». Όπως ανέφερε «από τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών προκύπτει ότι τα χρέη που έχουν ήδη δημιουργηθεί είναι υψηλά και φαίνεται ότι δημιουργούνται με συστηματικό τρόπο».


«Σε κάθε περίπτωση μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν στη λήψη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών αμέσως μόλις λήξει η κατάσταση των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας» υπογράμμισε ο υφυπουργός.


Τάνια Ελευθεριάδου: Ο υφυπουργός Εργασίας αποκάλυψε σκάνδαλο


Από την πλευρά της σε ανακοίνωση που εξέδωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κάνει λόγο για «σκάνδαλο» που αποκάλυψε «άθελά του ο υφυπουργός Εργασίας Τσακλόγλου». Η ίδια κάλεσε μάλιστα τους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές να πάψουν να σωπαίνουν, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων στην Βιομηχανία Λιπασμάτων Καβάλας από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.


Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Τάνιας Ελευθεριάδου.


«Ένα σκάνδαλο αποκάλυψε άθελα του ( ; ) ο Υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου απαντώντας στις επίκαιρες ερωτήσεις που κατέθεσε η βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τάνια Ελευθεριάδου σχετικά με τη δημιουργία χρεών από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται εντός του εργοστασίου, καθώς και για την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων στην Βιομηχανία Λιπασμάτων Καβάλας από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και τα μέτρα προστασίας για τους απλήρωτους εργαζόμενους στο εργοστάσιο Λιπασμάτων Καβάλας.


Όπως ανερυθρίαστα παραδέχτηκε το Υπουργείο Εργασίας, τα χρέη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο εργοστάσιο λιπασμάτων στην Ν. Καρβάλη αυξάνονται με ιλιγγιώδη ρυθμό και δημιουργούνται, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. υφυπουργός «με συστηματικό τρόπο» από την ημέρα ανάληψης της διακυβέρνησης από τη ΝΔ. Είναι γεγονός για πρώτη φορά, οι παρένθετες εταιρείες του εργοστασίου δημιουργούν χρέη. Έτσι, ενώ η ΝΔ ετοιμάζεται να πάρει τις περιουσίες των μικρεμπόρων και των ιδιωτών με το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, αφήνει τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ανεξέλεγκτο να δημιουργεί εκατομμύρια χρέη προς τον ΕΦΚΑ από εταιρίες φαντάσματα, οι οποίες στην συνέχεια εξαφανίζονται, ζημιώνοντας ανεπανόρθωτα το ελληνικό δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο.


Επίσης, δια στόματος του υφυπουργού ομολογήθηκε ότι σε μία βαριά βιομηχανία υψηλής επικινδυνότητας, όπως αυτή των Λιπασμάτων Καβάλας, εργάζονται μόνο εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κατά παράβαση κάθε νομοθεσίας.


Δεν αρκεί πλέον η έκδοση απόφασης συνυπευθυνότητας για τις νέες εταιρείες.  Πρέπει το εργοστάσιο να φύγει από τα χέρια του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.


Θεωρείται, τέλος, αυτονόητη η τοποθέτηση επί του θέματος των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών, καθώς πρόκειται για μία εξαιρετικά σοβαρή περίπτωση σκανδάλου, με την προκλητική ανοχή της κυβέρνησης. Δεν επιτρέπεται πλέον να σωπαίνουν»

https://tvxs.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .