Δευτέρα, Μαρτίου 29

“Βόμβα” από καθηγητή παθολογίας για το εμβόλιο της AstraZeneca: Η επιστολή της εταιρείας και το περιστατικό ακρωτηριασμού

εμβολιο

Σε αποκαλύψεις προχώρησε ο καθηγητής Παθολογίας – Ανοσολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής φαρμακοεπαγρύπνησης, Παναγιώτης Βλαχογιαννόπουλος, σχετικά με περιστατικό ασθενούς που υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του σκέλους, λόγω θρόμβωσης, λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό του με το εμβόλιο της Astra Zeneca, στην Ελλάδα, αλλά και για ύπαρξη επιστολής της εταιρείας που αναφέρεται στην πιθανότητα θρομβοεμβολικών επεισοδίων ή θρομβοπενίας.

Οπως μεταδίδει το neakriti.gr, σε ό,τι αφορά στην πρώτη περίπτωση, η ασθενής τις προηγούμενες ημέρες είχε υποβληθεί σε εμβολιασμό με το εμβόλιο της Astra Zeneca και ενώ το περιστατικό σύμφωνα με την επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνισης του ΕΟΦ, είχε αξιολογηθεί ότι είχε πιθανή (possible) σχέση με το εμβόλιο, «ο υπουργός Υγείας την άλλη μέρα στις ειδήσεις ανέφερε ότι “εμείς δεν έχουμε παρατηρήσει θρομβώσεις. Ενα περιστατικό συζητήθηκε από τους γιατρούς και τελικά αποκλείστηκε η συσχέτιση».

«Τελικά μας λαμβάνει κανείς υπ’ όψιν ή όχι;» αναρωτιέται στην επιστολή του που απέστειλε ο κ. Βλαχογιαννόπουλος, προς τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής, την οποία διάβασε αυτούσια στη διάρκεια συνέντευξής του στον ραδιοφωνικό σταθμό 9.84.

Ο κ. Βλαχογιαννόπουλος είναι υπέρμαχος των εμβολιασμών και μάλιστα στη συνέντευξή του, μίλησε εκτενέστατα υπέρ των εμβολιασμών, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να συνεχιστούν.

Παράλληλα, όμως, τόνισε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί το σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης και να ενθαρρυνθούν οι γιατροί σχετικά με την συστηματική παρακολούθηση των εμβολιαζομένων και τη λεπτομερειακή καταγραφή των συμπτωμάτων που τυχόν παρουσιάζουν, δεδομένου ότι πρόκειται για νέο εμβόλιο, που χρησιμοποιείται πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη (μαζική έκταση) στον πληθυσμό.

Στο σημείο αυτό αποκάλυψε επίσης ότι η ίδια η εταιρεία έχει στείλει επιστολή, η οποία έχει καθυστερήσει να κοινοποιηθεί στους επαγγελματίες υγείας επιφορτισμένους με τους εμβολιασμούς.

Ο ίδιος αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο της επιστολής, επικαλούμενος νομικά κωλύματα.

Οταν όμως του γνωστοποιήθηκαν οι πρόσφατες οδηγίες Υπηρεσιών Υγείας του Καναδά, που αναπροσαρμόσθηκαν μετά από αντίστοιχη προφανώς επιστολή της Astra Zeneca προς τους επαγγελματίες υγείας και το γενικό πληθυσμό, δεν δήλωσε ότι πρόκειται για διαφορετικό περιεχόμενο.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία από το κείμενο των εν λόγω οδηγιών στον Καναδά:

1ον: Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή όσον αφορά την εμφάνιση σημείων και συμπτωμάτων θρομβοεμβολικών επεισοδίων ή θρομβοπενίας.

2ον: Οι ασθενείς θα πρέπει να αναζητήσουν άμεση ιατρική βοήθεια εάν αναπτύξουν τα ακόλουθα συμπτώματα: δύσπνοια, πόνο στο στήθος, πρήξιμο στα πόδια ή κοιλιακό άλγος μετά τη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca.

Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα εάν παρουσιάσουν τα ακόλουθα: ξαφνική εμφάνιση σοβαρών ή επίμονων πονοκεφάλων που επιδεινώνουν ή θολώνουν την όραση αρκετές ημέρες μετά τον εμβολιασμό ή εάν εμφανίσουν μώλωπες ή μικρές κυκλικές ερυθρότητες (σε τοποθεσία διαφορετική από το σημείο της ένεσης) και που εμφανίζονται λίγες ή περισσότερες μέρες μετά τον εμβολιασμό.

Στις οδηγίες στον Καναδά, τέλος, έχουν προσθέσει:

«Αν και αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να βρίσκονται σε επιφυλακή σχετικά με την εμφάνιση ορισμένων κλινικών σημείων και συμπτωμάτων που απαιτούν άμεση ιατρική βοήθεια».

Η μη κοινοποίηση της επιστολής αποτελεί μείζον πρόβλημα δεδομένου ότι τόσο οι επαγγελματίες υγείας όσο και οι εμβολιαζόμενοι έχουν πλήρη άγνοια των δεδομένων και είναι εκτεθειμένοι σε παραπληροφόρηση, η οποία πέρα από τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία τους, είναι δυνατόν να καταφέρει σοβαρό πλήγμα και να διαταράξει την ομαλή πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, λόγω της σύγχυσης που προκαλεί εκ των πραγμάτων, σύμφωνα με τον κ. Βλαχογιαννόπουλο.


https://www.makeleio.gr/%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%bf%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1/%ce%92%cf%8c%ce%bc%ce%b2%ce%b1-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%b3%ce%b7%cf%84%ce%ae-%cf%80%ce%b1%ce%b8%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .