Προληπτική απόσυρση παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca και στην Ελλάδα

Εμβόλιο AstraZeneca
Εμβόλιο AstraZeneca/Copyright: AP Images
Απάντηση από τον ΕΟΦ για τις πληροφορίες για προληπτική απόσυρση παρτίδας του εμβολίου

Ανησυχία έχει προκληθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, μετά από ενδείξεις για «προβληματική» πατρίδα εμβολίων κορονοϊού της AstraZeneca με αριθμό ABV5300, σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων της ΛετονίαςΠάντως ο ΕΟΦ, με ανακοίνωσή του, διέψευσε την απόσυρση εμβολίων της AstraZeneca στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Λετονίας η παρτίδα «ABV5300 έχει παραδοθεί σε 17 κράτη - μέλη της Ε.Ε. - Λιθουανία, Εστονία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Ιρλανδία, Δανία, Βουλγαρία, Αυστρία, Ελλάδα, Σουηδία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία, Γαλλία, Ισλανδία, Μάλτα και Κύπρο - συνολικά 1,6 εκατ. δόσεις».

Αιτία του συναγερμού είναι το γεγονός ότι έχει καταγραφεί θάνατος μιας 49χρονης γυναίκας μετά τον εμβολιασμό της. Η γυναίκα παρουσίασε διαταραχές της πήξης του αίματος. Παράλληλα την περασμένη Κυριακή η Αυστρία σταμάτησε τους εμβολιασμούς με την συγκεκριμένη παρτίδα στην χώρα προκειμένου να διερευνήσει αυτά τα δυο περιστατικά. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο της χώρας για την ασφάλεια και την υγεία ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα που να συνδέουν τις επιπλοκές αυτές με τον εμβολιασμό.

Τα εμβόλια από την παρτίδα ABV5300 έχουν διανεμηθεί σε 17 χώρες μέλη της ΕΕ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Λετονίας.  

Τέλος Μαρτίου το Astrazeneca στους άνω των 65 - Ο προγραμματισμός