ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: “ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΑΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ” – “ΘΕΛΕΤΕ ΝΕΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΕΡΕΙ ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΕΝΟΤΗΤΑ”

5261680

«Μπορώ να καταλάβω γιατί εξακολουθείτε ενώ σας δόθηκε η ευκαιρία να χαμηλώσετε τους τόνους να επενδύετε στην ένταση, στην πόλωση και τον διχασμό. Είναι το μόνο που ξέρετε να κάνετε καλά. Το πολιτικό σας βιογραφικό άρχισε να γράφεται στις πλατείες των Αγανακτισμένων», είπε ξεκινώντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

«Είστε βαθιά γελασμένος αν νομίζετε ότι μπορείτε να ξαναστήσετε τέτοιο σκηνικό έντασης. Η νεολαία είναι ώριμη αλλά και θυμωμένη γιατί η πανδημία της στέρησε έναν χρόνο ελευθερίας και θέλει όταν

λήξει η πανδημία να μην πάει σε ένα πανεπιστήμιο κατεστραμμένο από μπαχαλάκηδες», είπε ακόμα.

Είπε ακόμα ότι όσο κι αν επιμένει ότι η κυβέρνηση απέτυχε στην πανδημία, η χώρα κατάφερε και πέτυχε εκεί που απέτυχαν άλλες για να περιορίσει όσο είναι δυνατόν τις ανθρώπινες απώλειες. Είστε ψεύτης και λέτε ψέμματα για να επενδύσετε στην αγανάκτηση και στον θυμό. Και το κάνετε ανερυθρίαστα. Όταν μιλάτε για τις πορείες και τις διαδηλώσεις εγώ σας κατέθεσα μελέτες ότι όταν υπάρχει επαναλαμβανόμενος συγχρωτισμός αυτό οδηγεί σε συνθήκες υπερμετάδοσης. Στο δίλημμα προστασία της ανθρώπινης ζωής και στην ενεργή συμμετοχή σε διαδηλώσεις πως απαντάτε;»

«Λυσσάξατε για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Και τι δεν έχετε πει ως κόμμα. Και σας ερωτώ: αν το πετύχουμε η κυβέρνηση ωφελείται ή ο ξενοδόχος; Πόσες παρωπίδες έχετε στην προσπάθειά σας να απαξιώσετε πολιτικά την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα κριθεί στο τέλος της 4ετίας. Το δηλητήριο που στάζετε στην ελληνική κοινωνία είναι πολιτικά και ηθικά ανεπίτρεπτο», τόνισε.

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι αγνοεί την λειτουργία του Συνηγόρου του Πολίτη και τόνισε πως είναι σύμφωνος με όσα αποφασίζονται.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όσα πρότεινε ο κ. Τσίπρας για την επιλογή του αρχηγού της αστυνομίας και θύμισε ότι ο αρχηγός που είχε επιλέξει η κυβέρνησή του ήταν παρών σε κομματικές συγκεντρώσεις. «Για τους συνταξιούχους που σπάσατε στο ξύλο δείξατε την ίδια ευαισθησία με την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου που ταρακούνησε και σόκαρε την ελληνική κοινωνία;», είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για την τρομοκρατία είπε: «επειδή κάποιοι από εμάς βιώσαμε με σκληρό τρόπο τα γεγονότα του ’89 και πολλά είχαν ειπωθεί στην ένταση της στιγμής να σας θυμίσω ότι εκείνος ο οποίος έγραφε βιβλία και μιλούσε για συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην τρομοκρατία ήταν ο Πάνος ο Καμμένος με τον οποίο συγκυβερνήσατε».

«Δεν ακούστηκε ποτέ από εμάς το παραπάνω όπως δεν ακούστηκε ποτέ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σχέση με την τρομοκρατία», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Κανένας καταδικασμένος τρομοκράτης δεν έχει την δυνατότητα να επιλέξει την φυλακή της προτίμησής του και θα γίνει ότι είναι δυνατόν να κρατηθεί ο Κουφοντίνας ζωντανός», είπε ακόμα.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός είπε: «Σας ζήτησα κ. Τσίπρα να αποκηρύξετε το σύνθημα “ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν”. Επιλέξατε να μην απαντήσετε. Κάνατε μια ιστορική αναφορά σε εμβληματικές προσωπικότητες τις οποίες η παράταξή μας τιμά. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι η επίκληση δείχνει προσωπική ανασφάλεια ως μέτρο σύγκρισης με εσάς. Αυτή την καθαρή γραμμή εσείς δεν την υποστηρίζετε. Η επίκληση των ιστορικών καταβολών της αριστεράς δεν ξεπλένει τις δικές σας ευθύνες. Η χώρα χρειάζεται ενότητα και εσείς 18 φορές χρησιμοποιήσατε το ρήμα “κατηγορώ”. Είσασταν κατώτερος των περιστάσεων ως προωθυπουργός και είστε κατώτερος των περιστάσεων ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», κατέληξε.

Η πρωτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής απάντησε στα “κατηγορώ” του Αλέξη Τσίπρα

«Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος επενδύει στην έννοια της ενότητας και ποιος υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση» τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Είχατε την ευκαιρία να αρθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να κάνετε πράξη αυτό, που υποκριτικά δηλώσατε ότι σας ενδιαφέρει, η κοινωνική ειρήνη κ. Τσίπρα. Αντ’ αυτού μέτρησα 17 φορές τη λέξη «κατηγορώ». Σας επιστρέφω το Κατηγορώ γιατί εσείς ενσαρκώνετε την υποκρισία», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και συνέχισε: «Θα μιλήσω για ένα μεγάλο κίνδυνο να μετατρέψουν κάποιοι την πανδημία κατά της υγείας σε κίνδυνο κατά της κοινωνίας και να εκμεταλλευτούν την εύφλεκτη ύλη της κόπωσης για τα περιοριστικά μέτρα, που όλοι ομολογούμε πως είναι αναγκαία. Να ανάψουν μία φωτιά που θα κάψει την κοινωνική ενότητα».

«Η πανδημία του κορονοϊού αντιμετωπίζεται στην χώρα μας», ανέφερε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε συγκριτικά στοιχεία για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα. «Κάθε μέρα γίνονται 35.000 εμβολιασμοί που κατατάσσουν την Ελλάδα στην 5η θέση των Ευρωπαϊκών χωρών. Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια στους Έλληνες ότι το τέλος αυτής της περιπέτειας είναι πια ορατό». Ωστόσο, «μέχρι να έρθει (σ.σ. το τέλος της περιπέτειας) οι μεταλλάξεις καθιστούν τον ιό πιο επικίνδυνο. Χρειάζεται μάσκα αποστάσεις, αποφυγή αχρείαστων συγχρωτισμών και ατομική υγιεινή».

«Στον δείκτη θνητότητας η Ελλάδα έχει την 4η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Ανεπίτρεπτο σε μία στιγμή που η χώρα ετοιμάζεται να ανοίξει και να υποδεχθεί το καλοκαίρι τουρίστες, εσείς να έρχεστε και να δυσφημείτε την προσπάθεια της χώρας» τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Αυτό το πετύχαμε όλοι μαζί. Πήραμε νωρίτερα πιο αυστηρά μέτρα και οι πολίτες τα τήρησαν. Όταν λέτε κ. Τσίπρα ότι αποτύχαμε στην αντιμετώπιση της πανδημίας και για αυτό εγκαθιδρύουμε αστυνομικό κράτος, δεν επιτίθεστε στην κυβέρνηση αλλά στην χώρα. Λέτε ψέματα, το γνωρίζετε και εξακολουθείτε να το λέτε. Είναι προσβολή προς όλους αυτούς που προσπαθούν. Εκφράζετε μία μικρή μειοψηφία που θέλει την εμπάθεια και τον διχασμό».

«Στην πανδημία και την οικονομία τα πήγαμε καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εσείς το βιολί σας κ. Τσίπρα “αποτύχατε, αποτύχατε”» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσης.

«Έχουμε μπροστά μας κρίσιμες εβδομάδες προκειμένου να χτίσουμε ένα ασφαλές τείχος ανοσίας για να μπορέσουμε να ανοίξουμε με άσφαλεια την οικονομική δραστηριότητα» τόνισε και συμπλήρωσε: «Όλοι αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του επιχειρηματία που μένει μακριά από την δουλειά του, την αγωνία του νέου που δεν μπορεί να βγει να δει τους φίλους του, την αγωνία του φοιτητή που μένει μακριά από το Πανεπιστήμιο, την αγωνία της γιαγιάς, που δεν μπορεί να αγκαλιάσει τα εγγόνια της».

«Η οργή δεν μπορεί να είναι τυφλή» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Εσείς κ. Τσίπρα δεν είστε εχθρός μου. Εχθρός μας είναι ο κορονοϊος. Σε αυτές τις περιστάσεις η κοινωνίες χρειάζονται ενότητα, αλληλεγγύη»

«Πολιτικός αρχηγός είπε ανερυθρίαστα πως δέχεται το ρίσκο να υπάρξουν συγκεντρώσεις» ανέφερε – συνεχίζοντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός. «Το κάνετε αυτό στην κορύφωση της πανδημίας» συμπλήρωσε και τόνισε πως «δεν χρειάζεται κ. Τσίπρα καμία επιστημονική έρευνα πως σε αυτή τη συγκυρία μαζικές συνάξεις αποτελούν υπερμεταδότη του κορονοιού. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κ. Τσίπρα; Να πείτε λοιπόν πως το αγαθό της διαμαρτυρίας είναι υπέρτερο του αγαθού της δημόσιας υγείας. Αναλαμβάνετε λοιπόν το ρίσκο να αυξηθούν εκθετικά τα κρούσματα και η πίεση στο ΕΣΥ, επιχειρείτε συνειδητά να μετατρέψετε σε αντικυβερνητικό επιχείρημα την δικαιολογημένη κόπωση. Να δημιουργήσετε νέες πλατείες αγανακτισμένων και να ζωντανέψετε τα ίδια επιχειρήματα που σας έφεραν στην εξουσία» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Έχουν γίνει πάνω από 11 εκατομμύρια έλεγχοι, με ευγένεια και χωρίς κανένα πρόβλημα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην Ελληνική Αστυνομία. «Όταν κατηγορείτε κ. Τσίπρα τους αστυνομικούς, στοχοποιείτε παιδιά της διπλανής πόρτας» είπε στη συνέχεια και ανέφερε «Πόσες φορές αστυνομικοί μπήκαν στη μάχη του κορονοϊού; Ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Να μην αδικήσουμε συλλήβδην την αστυνομία επειδή υπάρχουν περιστατικά αστυνομικής βίας. Ευθύνες θα αποδοθούν. Επικαλείστε μία υπόθεση, αυτή του Ινδαρέ, που δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει και η εικόνα στην διαδικασία της δίκης ήταν διαφορετική από την πρώτη εντύπωση, στην οποία εσείς μείνατε» συμπλήρωσε.

«Συμφωνείτε ή διαφωνείτε κ. Τσίπρα με την τοποθέτηση του κ. Αλιβιζάτου ότι μόνον αρρωστημένα μυαλά θα συμφωνούσαν με την διαπόμπευση ενός πρύτανη» ρώτησε ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια της ομιλίας του, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την τοποθέτηση Αλιβιζάτου εάν η υπόθεση Κουφοντίνα τοποθετηθεί στις σωστές της διαστάσεις, δηλαδή μία σύγκρουση ενός περιθωριακού ρεύματος υπέρ της τρομοκρατικής βίας με το κράτος δίκαιου τότε η ένταση θα υποχωρήσει;».

Και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον κατηγόρησε πως: «Εσείς χρησιμοποιήσατε τα ΜΑΤ και την Αστυνομία για να προστατεύσετε την δική σας εικόνα. Κάνατε προληπτικές προσαγωγές πριν από τις ομιλίες σας; Εξαρτάται από ποια πλευρά είστε όταν πέφτουν οι μολοτόφ, αυτό δεν είχατε πει κ. Τσίπρα στον κ. Τζαβάρα».

Συνεχίζοντας την αναφορά του στην αντιμετώπιση περιστατικών βίας από στελέχη της αστυνομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «ενισχύουμε ουσιαστικά τον Συνήγορο του Πολίτη για τέτοια περιστατικά» και αφού κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως και κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης υπήρξαν περιστατικά αστυνομικής βίας, είπε «ζητώ συγγνώμη από όλους όσοι υπέστησαν κρούσματα αστυνομικής βίας και για την δική μου διακυβέρνηση και για την δική σας».

Αναφερόμενος στη συνέχεια σε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα φέρει νομοσχέδιο για την Εκπαίδευση των Αστυνομικών», αλλά και πως «Ο Συνήγορος του Πολίτη θα αποκτήσει ειδικό συνήγορο αποκλειστικά για τέτοια περιστατικά με 10μελές προσωπικό», όπως είπε.

Ωστόσο, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως «αρχίσατε να κινητοποιείστε στο πλευρό του περιθωρίου» και απευθυνόμενος για μια ακόμα φορά προς τον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Με τη νεολαία του κόμματος σας να φωνάζει το σύνθημα να μετονομαστεί η Πλατεία Συντάγματος σε Πλατεία Κουφοντίνα, κάτω από τα πανό “Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη” Ντροπή!»

Συνεχίζοντας την αναφορά του στην υπόθεση Κουφοντίνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως «γύρω από το θέμα του Κουφοντίνα πολλοί θέλησαν να ξαναγράψουν την ιστορία. Ίσως κάποιοι ποντάρουν ότι οι σημερινοί 20αρηδες δεν γνώρισαν τον Παύλο Μπακογιάννη, ένα άτακτο παιδί της παράταξης του που σίγουρα θα τον ψήφιζαν οι σημερινοί νέοι εάν σήμερα ζούσε».

Για να συνεχίσει την επίθεσή του στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως «Στη Νέα Σμύρνη ήσασταν εσείς του ΣΥΡΙΖΑ με τους αναρχικούς και τους χούλιγκαν. Κάνατε υγειονομικό σαμποτάζ στην χώρα. Εάν ξέρατε τι θα ακολουθούσατε στη Νέα Σμύρνη, δεν ήσασταν αφελείς αλλά πολιτικά μοιραίοι. Το άγριο λιντσάρισμα του αστυνομικού σας βρήκε απροετοίμαστους, σας είχαμε προειδοποιήσει» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε με μια αναφορά στη Σία Αναγνωστοπούλου που «με ανάρτηση είπε πως στη Νέα Σμύρνη οι κάτοικοι υπερασπίζονται τις γειτονιές τους απέναντι στον κρατικό αυταρχισμό».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποστεί από την ίδια του την ψυχή, που με τη φωνή του πρώην βουλευτή σας, Κυρίτση απειλεί. Όταν υποκρίνεστε τον σοσιαλδημοκράτη θα υπάρχει πάντα ένας βουλευτής σας, ο Βαρεμένος, που θα αποκαλυπτεί τι πραγματικά σκέφτεστε. Είπε ότι όλα τα εγκλήματα τα έκαναν οι πολιτικοί του Κέντρου. Δικαίωμα σας να επιστρέφετε στο 3%, αλλά δεν έχετε δικαίωμα να επιστρέφετε την χώρα σε συνθήκες διχασμού. Θα ήταν κέρδος εάν το σύνθημα “η τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν” το αφήσετε πίσω σας κ. Τσίπρα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και απευθυνόμενος στους νέους – όπως είπε – τόνισε «δεν κουνάω το δάχτυλο, ανοίγουμε τα αυτιά μας για να σας ακούσουμε, δεσμεύομαι να κάνω την διακυβέρνηση φιλικότερη προς τον πολίτη».

https://www.makeleio.gr