Κυριακή, Μαρτίου 7

Τελειώνουν τα κρατικά λεφτά, αρχίζουν τα όργανα! Έρχεται «τσουνάμι» στην ελληνική οικονομία – ΒΙΝΤΕΟ

Έως και 80.000 επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία θα μείνουν εκτός του προγράμματος για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας!

Σύμφωνα με την ΚΥΑ που συνυπογράφουν ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, πρόκειται από τον μήνα Μάρτιο να εισαχθεί η ρήτρα του τζίρου, με την οποία πάρα πολλές επιχειρήσεις θα αποκλειστούν από τη δυνατότητα χρήσης του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργαζομένων!

Αυτό θα σήμαινε την ακαριαία διακοπή μίας πολύτιμης κρατικής βοήθειας, τη στιγμή που τα περιοριστικά μέτρα σε ολόκληρη τη χώρα σκληραίνουν ακόμα περισσότερο!

Φαίνεται όμως το οικονομικό επιτελείο δεν έχει και πολλές επιλογές καθώς τα διαθέσιμα στα κρατικά ταμεία χρήματα στερεύουν και το μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας είναι το πλέον κοστοβόρο!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ισχύσουσα ΚΥΑ:

«Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τα σχετικό παράρτημα της παρούσας, οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και ΔΕΝ παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ, δύνανται κατά τον μήνα Μάρτιο και πάντως όχι πέραν της 31ης Μαρτίου 2021:

Να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, κατ’ εφαρμογή των σχετικών διατάξεων που αφορούν στην αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, ή και β. να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2021».

Ο «κόφτης» στην κρατική βοήθεια αφορά τις επιχειρήσεις που από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι τον Δεκέμβριο είδαν αύξηση στον τζίρο τους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2019.

Θυμίζουμε πως η οικονομία από τις αρχές του προηγούμενου Μαϊου έως και τις αρχές Νοεμβρίου ήταν ανοικτή σχεδόν στο σύνολο της χώρας!

Η εισαγωγή ωστόσο μίας τέτοιας ρήτρας τη στιγμή που η οικονομία παραμένει κλειστή, μόνο προβλήματα θα προκαλούσε σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που «φυτοζωούν» τους τελευταίους μήνες.

Τι λέει ουσιαστικά το κράτος στους επιχειρηματίες που ναι μεν πλήττονται από τα lockdowns, αλλά δεν έχουν κατεβάσει ρολά λόγω κρατικής εντολής;

Ότι θα πρέπει ΜΟΝΟΙ τους να συντηρήσουν το δυσβάσταχτο σε πολλές περιπτώσεις μισθολογικό κόστος, αναγκάζοντάς τους, με την οικονομία να είναι κλειστή, να προβούν σε άλλες επώδυνες λύσεις (απολύσεις ή ακόμη και οριστικό λουκέτο).

Ανάλογη είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, με τουλάχιστον τις μισές επιχειρήσεις να αποκλείονται από το πρόγραμμα, δίχως μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις να δίνονται περαιτέρω εξηγήσεις!

Ακόμη και εκείνοι που έγιναν δεκτοί είδαν στους λογαριασμούς τους «κουτσουρεμένα» ποσά από αυτά που είχαν αρχικά υπολογίσει.

Είναι φανερό πως τα χρήματα τελειώνουν και οι «κόφτες» που μπαίνουν στα ήδη ανεπαρκή προγράμματα κρατικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις είναι μόνο η αρχή στον απότομο κατήφορο που πήρε η οικονομία από τις καραντίνες:

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

el.gr



Loading...
https://hellas-now.com/teleionoyn-ta-kratika-lefta-archizoyn-ta-organa-erchetai/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .