Τρίτη, Μαρτίου 16

Ο Ντράγκι αλλάζει τα πάντα

Ο Ντράγκι αλλάζει τα πάντα

Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

To υπόλοιπο του 2021 θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Ιταλία. Όχι μόνο εξαιτίας της πανδημίας και αυτών που μας περιμένουν, αλλά και λόγω των εμβολίων, που γίνονται πια ένα πολιτικό στοίχημα το οποίο ο νέος πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, θέλει να κερδίσει αφήνοντας πίσω την εποχή και τα λάθη του Κόντε. Βέβαια δεν είναι μόνο η Ρώμη, αλλά και οι Βρυξέλλες που έχουν να αντιμετωπίσουν όλη αυτή την απογοήτευση που επικρατεί για το πώς η ΕΕ χειρίστηκε την υπόθεση της αγοράς των εμβολίων.

Ο νέος Ιταλός επίτροπος για τα εμβόλια είναι ο στρατηγός Francesco Paolo Figliuolo, πρώην ανώτατος αξιωματικός του ιταλικού στρατού. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Η προσπάθεια έχει ξεκινήσει στο Μιλάνο. Οι πολίτες πια φτάνουν με το αυτοκίνητό τους σε ειδικά κιόσκια και εμβολιάζονται με τη βοήθεια του στρατού.

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο, αν εφαρμοζόταν και σε άλλες περιοχές, θα έκανε την Ιταλία να δώσει λύση στο πρόβλημα. Οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Αγγλία τρέχουν. Ωστόσο πίσω από τα φιαλίδια των Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson υπάρχουν οι νέες ισορροπίες στην πολιτική που κερδίζουν έδαφος. Το χτύπημα που υπέστη το γερμανικό CDU στις περιφέρειες την περασμένη Κυριακή ανησυχεί τους συντηρητικούς. Το κόμμα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ενώ οι Πράσινοι ξαναέρχονται και είναι υποψήφιοι με σκοπό να γίνουν ο κεντρικός παίκτης. Στη Γερμανία ζητούν να κλείσουν τα πάντα για να αποφύγουν ένα ακόμα κύμα κορωνοϊού, ενώ στην Ιταλία από τη Δευτέρα 15 Μαρτίου εφαρμόζεται εκ νέου lockdown σε όλες σχεδόν τις περιοχές για δύο εβδομάδες.

Η Ιταλία μετατρέπεται σε μια άλλη χώρα σταδιακά λόγω του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος, αν και ακόμη δεν έχει εμβολιαστεί, προγραμματίζει συναντήσεις για τη νέα προσέγγιση του γαλλογερμανικού άξονα. Μάλιστα οι πρώτες επαφές φαίνεται ότι θα γίνουν με τον Μακρόν.

Το Παρίσι και η Ρώμη θα μπορούσαν να είναι τα νέα αστέρια μιας Ευρώπης όπου κυριαρχεί η αβεβαιότητα. Όμως ο Ντράγκι θα είναι πιθανότατα ο νέος Ευρωπαίος ηγέτης σε μια εποχή σοβαρής κρίσης που θα βοηθήσει την Ιταλία να βγει από μια συγκεκριμένη γεωπολιτική απομόνωση, καθαρή από τα προβλήματα που συνδέονται με τον «Δρόμο του Μεταξιού».

Η Κίνα ενδιαφέρεται επίσης να αγοράσει την Iveco, τον ιταλικό γίγαντα που μπορεί να πουλήσει η οικογένεια  Ανιέλι. Μια ακόμα υπόθεση που αναμένεται να λυθεί από τον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ.

Eπιμέλεια μετάφρασης: Χρήστος Μαζάνης 

 https://www.zougla.gr/kosmos/article/o-ntragi-alazi-ta-panta

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .