Πέμπτη, Μαρτίου 18

“Δολοφόνος” από τις Φιλιππίνες;> Μία νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού σπέρνει πανικό

Νέα ανησυχία

Ανιχνεύθηκε σε δύο άτομα στην Αγγλία, δήλωσε η PHE, ένα από τα οποία είχε ταξιδέψει πρόσφατα στις Φιλιππίνες

Νέα ανησυχία προκαλεί μία καινούρια παραλλαγή του κορωνοϊού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις Φιλιππίνες και η οποία βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως αποκάλυψε εχθές το βράδυ η ρθυμιστική αρχή δημόσιας υγείας της Αγγλίας.

Το στέλεχος, το οποίο ονομάστηκε P.3, έχει πολλές σχετικές μεταλλάξεις που υπάρχουν επίσης στις παραλλαγές της Νότιας Αφρικής, της Βραζιλίας και του Κεντ.

Ανιχνεύθηκε σε δύο άτομα στην Αγγλία, δήλωσε η PHE, ένα από τα οποία είχε ταξιδέψει πρόσφατα στις Φιλιππίνες.

Η υπόθεση του δεύτερου ατόμου βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση και δεν είναι σαφές εάν το ένα άτομο γνώριζε το άλλο. Στην Αγγλία, έχουν ανιχθευθεί όλες οι στενές επαφές τους και οι δύο περιπτώσεις έχουν μπει σε καραντίνα.

Η παραλλαγή P.3 περιέχει τις μεταλλάξεις spike E484K, που βρέθηκαν στις παραλλαγές της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής και τη μετάλλαξη N501Y, που υπάρχει επίσης στο στέλεχος Kent. Αυτές οι παραλλαγές βοηθούν στον ιό να είναι μεταδοτικότερος και να αποφεύγει αριστοτεχνικά τα αντισώματα.

Η ανακάλυψη του στελέχους των Φιλιππίνων σημαίνει ότι ο οργανισμός έχει τώρα έξι παραλλαγές «υπό έρευνα».

Πώς ξεκίνησαν οι πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι οι διάφορες πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις και παραλλαγές του κορωνοϊού βρίσκουν εύφορο έδαφος για να εξελιχθούν και να εμφανισθούν στο σώμα ανθρώπων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα όπως οι καρκινοπαθείς.

Ένας κορωνοϊός συνήθως συσσωρεύει μεταλλάξεις με αργό αλλά σταθερό ρυθμό περίπου δύο το μήνα.

Η μεγάλη πλειονότητα τους δεν έχει κάποια επίπτωση για τη μεταδοτικότητα του ιού και γι’ αυτό περνάνε απαρατήρητες.

Όμως δεν συμβαίνει πάντα αυτό. Για παράδειγμα, η βρετανική παραλλαγή Β.1.1.7 απέκτησε 23 μεταλλάξεις που δεν υπήρχαν στον αρχικό ιό που είχε ανιχνευθεί στην Κίνα και οι οποίες -αυτό είναι το σημαντικότερο- εμφανίστηκαν σχεδόν όλες μαζί.

Οι ειδικοί εκτιμούν, σύμφωνα με τους «New York Times», ότι υπάρχει μόνο μια καλή εξήγηση γι’ αυτό: κάποια στιγμή ο κορωνοϊός μόλυνε κάποιον άνθρωπο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που του επέτρεψε να προσαρμοστεί και να εξελιχθεί πολύ πιο γρήγορα από ό,τι συνήθως.

«Αυτή φαίνεται να είναι η πιο πιθανή εξήγηση», δήλωσε ο καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας και ιολογίας Ραβίντρα Γκούπτα του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ.

Στο μέτρο που αυτό πράγματι ισχύει, καθιστά προτεραιότητα τον εμβολιασμό των ανθρώπων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με τον ιολόγο-λοιμωξιολόγο δρα ‘Ανταμ Λόρινγκ του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, κάτι που πράγματι εφαρμόζουν αρκετές χώρες.

Όσο πιο γρήγορα και καθολικά εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος το σώμα τους να μετατραπεί σε «θερμοκοιτίδα» νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, στην περίπτωση που μολυνθούν από αυτόν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .