Τετάρτη, Μαρτίου 10

Είναι δυνατόν οι ταπεινές Στατίνες να είναι το θαυματουργό φάρμακο κατά της Covid-19;

Γραφει ο Dr. Michael Mosley

Μετά την ασπιρίνη, είναι το πλέον πιο συχνά συνταγογραφούμενο φάρμακο στο Δυτικό κόσμο

Το 1986 συμμετείχα σε ένα ντοκιμαντέρ για της επιστημονικής σειράς του BBC, Tomorrow’s World, για μια αξιοσημείωτη νέα κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονταν στατίνες.

Μελέτες είχαν δείξει ότι θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων των ανθρώπων ρίχνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης τους. Ήταν πολύ συναρπαστικό.

Τριάντα πέντε χρόνια μετά και οι στατίνες είναι πλέον ένα από τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα στο Δυτικό κόσμο, με περίπου οκτώ εκατομμύρια άτομα, συμπεριλαμβανομένου και εμένα, να τα παίρνουν καθημερινά στη Μεγάλη Βρετανία.

Γράφει ο Dr. Michael Mosley

Ωστόσο, συνεχίζει γύρω από τις στατίνες να κυριαρχούν διάφορες διαμάχες και φόβος παρενεργειών.

Πέρυσι, για παράδειγμα, υπήρχαν ισχυρισμοί ότι οι στατίνες ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου από την Covid-19. Μελέτες έδειξαν ότι άτομα που μπήκαν στις εντατικές έτειναν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, οπότε υπήρχε ο φόβος ότι η λήψη φαρμάκων που μειώνουν τη χοληστερόλη έκανε τους ασθενείς πιο ευάλωτους.

Λοιπόν, όπως τόσες πολλές ανησυχίες και συνωμοσιολογίες γύρω από την υγεία και αυτή αποδείχθηκε αβάσιμη. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η λήψη στατινών μπορεί πραγματικά να προστατεύει από το θάνατο από περιπλοκές της Covid.

Σε μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, γιατροί από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια στις ΗΠΑ συνέκριναν την τύχη 648 ασθενών Covid που έπαιρναν στατίνες όταν εισήχθησαν στο νοσοκομείο με μια αντίστοιχη ομάδα που δεν έπαιρναν. Αποδείχθηκε ότι οι ασθενείς με στατίνες είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν.

Αυτό συμβαίνει πιθανότατα επειδή, εκτός από τη μείωση της χοληστερόλης, οι στατίνες έχουν ισχυρό αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα. Ένας από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αρρωσταίνουν σοβαρά από την Covid είναι ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιδρά υπερβολικά στον ιό, προκαλώντας φλεγμονή η οποία βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία, τους πνεύμονες, την καρδιά και τον εγκέφαλο.

Επομένως, είναι λογικό ότι η λήψη στατινών θα βοηθούσε. Πράγματι, ένα από τα ευρήματα των μελετητών ήταν ότι οι ασθενείς που λάμβαναν στατίνες είχαν χαμηλότερα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, δείκτη φλεγμονής.

Προς το παρόν διεξάγονται δοκιμές για να δούμε αν η παροχή στατινών στους ασθενείς όταν εισάγονται στο νοσοκομείο με την Covid σώζει πραγματικά ζωές. Εγώ, στοιχηματίζω σε αυτό.

Υπάρχουν περαιτέρω καλά νέα για τους χρήστες στατίνης με τη μορφή δύο άλλων μελετών που εξετάζουν τις συχνά αναφερόμενες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των μυϊκών πόνων.

Αυτά έδειξαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι εξίσου πιθανό να παρουσιάσουν παρενέργειες όταν παίρνουν πλαστά χάπια όπως και όταν παίρνουν τα πραγματικά χάπια. Εν μέρει εξαρτάται από το φαινόμενο “nocebo”, σύμφωνα με το οποίο λένε ότι μπορεί να αντιμετωπίσετε παρενέργειες και έτσι συμβαίνει.

Σε μια έξυπνα σχεδιασμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα στο British Medical Journal, ερευνητές από το London School of Hygiene & Tropical Medicine στρατολόγησαν 200 ασθενείς που είχαν σταματήσει πρόσφατα να παίρνουν στατίνες λόγω παρενεργειών.

Στους ασθενείς δόθηκαν πανομοιότυπες φιάλες που περιείχαν πανομοιότυπα χάπια. Τα μισά μπουκάλια περιείχαν στατίνες και μισά πλαστά χάπια. Οι ασθενείς, που δεν είχαν ιδέα ποια ήταν, κλήθηκαν να πάρουν τα χάπια για ένα χρόνο.

Ζητήθηκε επίσης, κάθε μέρα, να σημειώνουν τις αντιδράσεις τους στα χάπια σε ένα smartphone. Το συμπέρασμα του πειράματος ήταν ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες δεν ήταν πιο συχνές σε άτομα που λάμβαναν στατίνες από αυτά που λάμβαναν πλαστά χάπια.

Μια σχεδόν ίδια μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο από ερευνητές από το Imperial College London, κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα. Διαπίστωσαν ότι το 90% των συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν από ασθενείς που λάμβαναν στατίνες ήταν επίσης παρόντα όταν έπαιρναν εικονικά χάπια.

Το British Heart Foundation αναφέρει ότι σοβαρές παρενέργειες εμφανίζονται σε λιγότερο από 0,1% των περιπτώσεων.

Το γεγονός ότι ο μυϊκός πόνος είναι τόσο συχνός σε άτομα που παίρνουν στατίνες (ή πλαστά χάπια) οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι είναι σε μια ηλικία όπου οι πόνοι γίνονται πιο συνηθισμένοι.

Και υπάρχει επίσης το εφέ nocebo, σύμφωνα με το οποίο παίρνουμε στατίνες για περισσότερα από πέντε χρόνια όχι επειδή έχουμε υψηλή χοληστερόλη, αλλά ως προληπτικό μέσο λόγω οικογενειακού ιστορικού καρδιακών προβλημάτων.

Δεν έχω βιώσει ποτέ παρενέργειες. Αλλά έχω δει επίσης το εφέ nocebo σε δράση και είναι εκπληκτικά ισχυρό.

Σε ένα πείραμα στο οποίο συμμετείχα, ζητήσαμε από τους εθελοντές να βάλουν το χέρι τους σε ένα κουβά με παγωμένο νερό και να δουν πόσο διάστημα θα μπορούσαν να το κρατήσουν εκεί. Αυτός είναι ένας ασφαλής και ηθικός τρόπος για να προκαλέσετε πόνο, καθώς δεν είναι επικίνδυνο.

Οι εθελοντές μας έδωσαν στη συνέχεια αυτό που τους είπαν ότι ήταν «ισχυρά παυσίπονα» (στην πραγματικότητα πλαστά χάπια) και προειδοποιήθηκαν για πιθανές παρενέργειες όπως ναυτία και ζάλη, προτού επαναλάβουν στη συνέχεια την πρόκληση κρύου νερού.

Αυτή τη φορά, οι περισσότεροι, πιστεύοντας στη δύναμη των παυσίπονων, μπόρεσαν να αντέξουν σημαντικά περισσότερο. Αλλά ένα ζευγάρι εγκατέλειψε λίγο μετά τη λήψη των χαπιών, διαμαρτυρόμενο για ναυτία και ζάλη. Το εφέ nocebo ήταν σε δράση. Πώς μπορείτε λοιπόν να διαπιστώσετε εάν οι παρενέργειες σας προκαλούνται από στατίνες;

Αναρωτηθείτε: ξεκίνησαν τα συμπτώματά μου αμέσως μετά τη λήψη του φαρμάκου; Και είναι ο μυϊκός πόνος μόνο στη μία πλευρά του σώματος;

Εάν έχετε άμεση εμφάνιση συμπτωμάτων, αυτό είναι πιθανότερο να είναι αποτέλεσμα nocebo. Συνήθως χρειάζονται εβδομάδες έτσι ώστε ένα πραγματικό φάρμακο στο σώμα να προκαλέσει προβλήματα.

Και ο πόνος στη μία μόνο πλευρά του σώματός σας είναι πιο πιθανό να είναι μυϊκή πίεση.

Εάν εμφανίσετε ανεπιθύμητες ενέργειες, μιλήστε με το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας προτείνει να δοκιμάσετε χαμηλότερη δόση ή διαφορετική μάρκα, αντί να τις εγκαταλείψετε.

kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .