Πέμπτη, Απριλίου 8

Εμβόλιο AstraZeneca: Ακυρώσεις στην Πάτρα - «Εμφανίστηκαν 10 πολίτες στα 120 ραντεβού»

«Οι επιφυλάξεις των πολιτών είναι πολλές, όπως πολλά είναι και τα τηλέφωνα στους γιατρούς, με το ερώτημα αν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca ή όχι», λέει στο iEidiseis η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας κ. Άννα Μαστοράκου.

Το ενδεχόμενο της σύνδεσης του εμβολίου της AstraZeneca με τα επεισόδια των θρομβώσεων δεν απασχολεί μόνο τον επιστημονικό χώρο αλλά και τους πολίτες, καθώς πληθαίνουν οι αναφορές για την ακύρωση των ραντεβού εμβολιασμού που αφορούν στο συγκεκριμένο σκεύασμα.

Όπως επεσήμανε στο iEidiseis η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας και αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Άννα Μαστοράκου, σε εμβολιαστικό κέντρο της Αχαΐας παρουσιάστηκαν μόλις «10 άνθρωποι επί 120 προγραμματισμένων ραντεβού κατά το περασμένο 24ωρο».

Ωστόσο, πρόκειται για ένα «πανελλαδικό φαινόμενο, δεν διαπιστώνεται μόνο στην Πάτρα. Οι επιφυλάξεις των πολιτών είναι πολλές, όπως πολλά είναι και τα τηλέφωνα στους γιατρούς, με το ερώτημα αν μπορούν να κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο ή όχι Το θέμα των σπάνιων θρομβωτικών επεισοδίων μετά τον εμβολιασμό πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις», όπως λέει.

«Υπάρχει και ένα περιστατικό στην περιοχή μας που αφορά έναν 60χρονο, ο οποίος υπέστη πνευμονική εμβολή 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό, πριν δύο μέρες, και ο οποίος νοσηλεύεται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Οι θεράποντες ιατροί έχουν συσχετίσει, χρονολογικά, το συμβάν με τον εμβολιασμό, ενώ έδωσαν και κίτρινη κάρτα στον ΕΟΦ», κατά τα προβλεπόμενα για τη διαδικασία της φαρμακοεπαγρύπνησης.

Ο εν λόγω ασθενής «λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό του άρχισε να αισθάνεται δυσφορία, ενώ κατέληξε στο θεραπευτήριο με προκάρδιο άλγος και άλγος στην πλάτη», συμπληρώνει η κ. Μαστοράκου.

«Οριακή» η κατάσταση στα νοσοκομεία

Σε ερώτηση σχετικά με την εικόνα του ΕΣΥ στην περιοχή, η πρόεδρος του ΙΣΠ λέει πως παραμένει «ασφυκτική», με  «200- 220 νοσηλευόμενους στα νοσοκομεία καθημερινά και πάρα πολλούς ασθενείς να χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ. Σε ότι αφορά την κάλυψη των Μονάδων, ιδιαίτερα, η κατάσταση είναι οριακή».

Θυμίζει, δε, πως «τα νοσοκομεία της Πάτρας δεν καλύπτουν μόνο Αχαΐα αλλά και όμορους νομούς, συνεπώς επιβαρύνονται με το επιδημιολογικό φορτίο όλης της Δυτικής Ελλάδας».

Σταθερά αυξημένο το επιδημιολογικό φορτίο στην Πάτρα

Εξάλλου, η αχαϊκή πρωτεύουσα «βρίσκεται στο "βαθύ κόκκινο" εδώ και περίπου 2 μήνες, με αυστηρό lockdown, χωρίς να έχει αποκλιμακωθεί η κατάσταση.

Τα κρούσματα είναι σταθερά σε τριψήφιο αριθμό, εδώ και πολλές μέρες, άρα παραμένει αυξημένο, συνολικά, το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή», σημειώνει η κ. Μαστοράκου. Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΔΥ επιβεβαίωσε ακόμη 117 κρούσματα κορονοϊού στην Αχαΐα κατά το τελευταίο 24ωρο.

Σε ετοιμότητα οι ιατροί

Η κ. Μαστοράκου αναφέρει πως ο Ιατρικός Σύλλογος της πόλης έχει αναλάβει πρωτοβουλία ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, οργανώνοντας τη διαθεσιμότητα εθελοντών ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών - μελών του στην «πρώτη γραμμή», είτε στα νοσοκομεία, είτε στις εμβολιαστικές γραμμές.

Έχει ήδη συντάξει σχετική επιστολή ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία και με διευθυντές κλινικών του ΕΣΥ, ώστε να υπάρξει η συνδρομή των ιδιωτών άμεσα μόλις και όπου αυτή ζητηθεί.

Σημειώνει, τέλος, πως ο ΙΣΠ ζητά να λειτουργήσει σύντομα το mega εμβολιαστικό κέντρο της Πάτρας, καθώς εκτιμά πως η Αχαΐα έχει «αδικηθεί» σε ότι αφορά τον ρυθμό της εμβολιαστικής κάλυψης, στο οποίο επίσης υπάρχει δυνατότητα ενίσχυσής του από τον Σύλλογο.

 https://www.ieidiseis.gr/ellada/item/87999-emvolio-astrazeneca-akyroseis-stin-patra-emfanistikan-10-polites-sta-120-rantevoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .