Θεμιστοκλέους -εμβόλια: Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στο AstraZeneca -Ποιες πλατφόρμες ανοίγουν

Θεμιστοκλέους -εμβόλια: Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στο AstraZeneca -Ποιες πλατφόρμες ανοίγουν

Μετά τη «γείωση» του  Astra Zeneca σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους  άφησε σε δεύτερο πλάνο και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Στη σκιά του νέου σημερινού αρνητικού ρεκόρ διασωληνωμένων (847), και υπό τον φόβο των ακυρώσεων αλλά και της μειωμένης προσέλευσης των ηλικιωμένων, κατά τη σημερινή συνέντευξη

Τύπου, ο κ. Θεμιστοκλέους έριξε το βάρος στα εμβόλια των  Pfizer, κατά κύριο λόγο, και  Moderna.

Γυρίζουν την πλάτη στο AstraZeneca

Μάλιστα, παραδέχθηκε ότι για το εμβόλιο της Astra Zeneca παρατηρείται:

Πρώτον, αυξημένο ποσοστό ακυρώσεων ραντεβού (7%), έναντι 3% για τα εμβόλια Pfizer και Moderna.

Δεύτερον, ότι οι πολίτες αποφεύγουν να κλείσουν ραντεβού για το εμβόλιο της Astra Zeneca, καθώς όπως είπε, «τα περισσότερα διαθέσιμα ραντεβού και για το μήνα Απρίλιο και για τοι μήνα Μάιο είναι της Astra Zeneca. Θα δούμε τι θα γίνει με τα ραντεβού των επόμενων ηλικιακών ομάδων και μετά θα αποφασίσουμε  αν θα αλλάξουμε τον προγραμματισμό μας για τα εμβόλια της Astra Zeneca», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Λίγες παραδόσεις από AstraZeneca, τον Μάιο το Johnson & Johnson

Αναφορικά με τις παραδόσεις, όπως είπε:

-Αναμένουμε 2.150.000 τον Μάιο και 2.425.000 τον Ιούνιο από τα εμβόλια της Pfιzer

-Αναμένουμε 325.000 εμβόλια το Μάιο και 327 τον Ιούνιο από τα εμβόλια Moderna.

-Για το εμβόλιο της AstraZeneca, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει επιβεβαίωση προς το παρόν, αλλά με βάση προηγούμενη επικοινωνία αναμένονται 450.000 για καθένα από τους επόμενους δύο μήνες.

-Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson υποστήριξε ότι έχουν παραληφθεί μόλις 33.600 δόσεις, οι οποίες μετά τα περιστατικά θρομβώσεων έχουν «παγώσει», ενώ αναμένονται 45.000 έως τέλος Απριλίου. Εκτίμησε, δε, ότι οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ξεκινήσουν τον Μάιο.

Ποιοι κλείνουν ραντεβού

Για το ποιοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε:

-Την Παρασκευή 16/4 άνοιξε η πλατφόρμα για πολίτες με υποκείμενα νοσήματα της ομάδας Β και μέχρι σήμερα έχουν κλειστεί 153.000 ραντεβού.

-Την Τετάρτη 21/4 ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 55-59.

-Το Σάββατο 24/4 ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 50-54.

  • https://www.aftodioikisi.gr/ygeia/themistokleoys-emvolia-oi-polites-gyrisan-tin-plati-sto-astrazeneca-poies-platformes-anoigoyn/