Σάββατο, Απριλίου 10

Αθήνα χωρίς αδέσποτα: Γνωρίστε το νέο πρότυπο «Καταφύγιο του Σωκράτη»

Αθήνα χωρίς αδέσποτα: Γνωρίστε το νέο πρότυπο «Καταφύγιο του Σωκράτη»

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Εικονολήπτης: Χάρης Γκίκας

Ένα μεγάλο βήμα στην εκπλήρωση του φιλοζωικού –και πολιτιστικού- οράματος να γίνει η πρώτη πόλη της Ελλάδας χωρίς αδέσποτα, έκανε η πρωτεύουσα, με τη δημιουργία ενός πρότυπου και σύγχρονου καταφυγίου ζώων!

Πρόκειται για το «Καταφύγιο του Σωκράτη», στη μνήμη όχι του… ξακουστού φιλοσόφου όπως θα θεωρούσε κάποιος, αλλά του γνωστού για τους κατοίκους του κέντρου αδέσποτου σκύλου, αγαπητού σε όλους, που δυστυχώς απεβίωσε όταν τον πάτησε φορτηγό.

Στην καρδιά του Βοτανικού, σε έκταση του Δήμου Αθηναίων, εδώ και λίγες μέρες λειτουργεί ένας καλαίσθητος χώρος, με ευρύχωρα κλουβιά για τουλάχιστον 90 σκυλιά –η είδηση είναι ότι, αντίθετα με ότι συμβαίνει σε άλλες περιοχές, εδώ υπάρχει ακόμα κενός χώρος, ενδεικτικό του γεγονότος ότι τα αδέσποτα, τουλάχιστον κέντρο, μειώνονται δραστικά. Δυστυχώς, τα περισσότερα από όσα υπάρχουν ακόμα, είναι ζώα που έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους.

Το σημαντικότερο όμως είναι, ότι στο καταφύγιο λαμβάνει χώρα η προετοιμασία για την επικείμενη υιοθεσία των σκυλιών. Τα ζώα προαυλίζονται, κοινωνικοποιούνται, τα φροντίζει μεταξύ άλλων εκπαιδευτής ώστε να τα προετοιμάσει για τη νέα τους οικογένεια, ενώ βεβαίως κτηνίατρος φροντίζει για την ευζωία και τα εμβόλιά τους.

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι κατασκευάζεται ένα δωμάτιο ως… προσομοίωση σπιτιού (με έπιπλα, καναπέδες, κτλ) όπου θα περνάνε κάποιες ώρες τα σκυλιά για να εξοικειωθούν! Και, βεβαίως, το κερασάκι στην τούρτα είναι μια… πισίνα στο κέντρο του χώρου, για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού!

Σεραφίνα Αβραμίδου, Εντεταλμένη Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων, υπεύθυνη για τα ζώα, ξενάγησε τον φακό του zougla.gr στο Καταφύγιο του Σωκράτη. Όπως διαπιστώσαμε, υπάρχουν και περιπτώσεις κακοποιημένων σκυλιών, που είναι όμως πανέτοιμα για μια νέα ζωή!

Δείτε το ρεπορτάζ:

 

 

Τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει βεβαίως χωρίς τους εθελοντές φιλόζωους που ασχολούνται μεταξύ άλλων και με το καταφύγιο, ενώ έχει δημιουργηθεί και σχετικό μητρώο. Και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των δράσεων είναι πολύ ενθαρρυντικά: Έχουν πραγματοποιηθεί 420 υιοθεσίες σκύλων και 70 γατιών και 1.160 στειρώσεις, ενώ έχει παρασχεθεί ιατρική φροντίδα σε 600 σκυλάκια και 1.400 γατάκια. 

 

Μάθετε περισσότερα και διαβάστε πληροφορίες για το πώς μπορείτε να υιοθετήσετε ένα σκυλί στο www.animalscityofathens.gr και στη σελίδα της Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων στο facebook.

Δείτε ακόμα:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .