Παρασκευή, Απριλίου 30

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: «Θα έρθουν και άλλες επιδημίες εξαιτίας της καταστροφής του περιβάλλοντος»

Αν θέλουμε να αποφύγουμε στο μέλλον περισσότερες επιδημίες θα πρέπει να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι στο περιβάλλον.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: «Θα έρθουν και άλλες επιδημίες εξαιτίας της καταστροφής του περιβάλλοντος»

Αν θέλουμε, εμείς οι άνθρωποι, να αποφύγουμε στο μέλλον, περισσότερες επιδημίες ανάλογες του κορονοϊού ή και χειρότερες από αυτόν, θα πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι στην καταστροφή των δασών και των περιοχών που κατοικούν ζώα, στην εξαφάνισή τους καθώς και στην εξαφάνιση των φυτών.

Όπως τονίζουν επιστήμονες του Αμερικανικού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών, η αδιάκριτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από τους ανθρώπους, πρέπει να σταματήσει αμέσως, διαφορετικά, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες. Ερευνητές που μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στα άγρια ζώα και την εμφάνιση ασθενειών, διαπίστωσαν ότι, καθώς τα δέντρα αποψιλώνονται και οι γαίες μετατρέπονται προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα οικονομικά συμφέροντα των ανθρώπων, τα άγρια ζώα αναγκάζονται – καθώς χάνουν τις φυσικές τους κατοικίες- να αναζητήσουν την τροφή τους σε περιοχές όπου ζουν άνθρωποι, να αναπαράγονται με πιο ήμερα είδη που ζουν εκεί και να δημιουργούνται έτσι, νέες ασθένειες.

Από τις νέες ασθένειες που εμφανίζονται, τα τρία τέταρτα προέρχονται από ζώα και επηρεάζουν τους ανθρώπους. Ο Covid-19, για παράδειγμα, προέρχεται από τις νυχτερίδες και επειδή οι νυχτερίδες – σε κανονικές συνθήκες – ζουν σε άγριο περιβάλλον και όπως συνήθως γίνεται, τα διάφορα είδη προσαρμόζονται στα μέρη που κατοικούν, είναι σχεδόν απίθανο να μεταφέρουν τους ιούς που ζουν στον οργανισμό τους σε ανθρώπους ή σε οικόσιτα ζώα.

Όμως, δεδομένου ότι οι γαίες μετατρέπονται, τα έλη αποξηραίνονται και τα δάση αποψιλώνονται για να γίνουν καλλιεργήσιμη γη, το απίθανο γίνεται πιθανό και οι πιθανότητες να μεταδοθούν οι ιοί από το ένα είδος στο άλλο, αυξάνονται ραγδαία, αφού η συρρίκνωση των περιοχών στις οποίες διαμένουν τα άγρια ζώα, τα εξαναγκάζει να περιορίζονται σε μικρότερα κομμάτια γης ή να μεταναστεύουν σε περιοχές που ζουν οι άνθρωποι, μιας και τρέφονται από έντομα που έλκονται από το φως και τα φρούτα από τις καλλιέργειες.

Η επιστημονική πρόβλεψη που είχε γίνει πριν δύο χρόνια, έλεγε ότι θα εμφανιζόταν ένας νέος κορονοϊός από νυχτερίδες στην Ασία λόγω των πολλών περιβαλλοντικών καταστροφών και των αποδασώσεων που είχε υποστεί η περιοχή.

«Όταν οι άνθρωποι καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον όπου ζουν οι νυχτερίδες, δεν τους αφήνουν επιλογή παρά να προσαρμοστούν στο ανθρώπινο περιβάλλον, στο οποίο υπό άλλες συνθήκες δεν θα εμφανιζόταν κανένα άγριο είδος», εξηγεί ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μονπελιέ, Ροζέ Φρουτό, ειδικός στις μεταδοτικές νόσους και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει περισσότερα από 3.200 στελέχη κοροναϊού στις νυχτερίδες, από τα οποία τα περισσότερα δεν είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους, ωστόσο, δύο από αυτά, οι λεγόμενοι σαρβοκοϊοί που βρέθηκαν στην ανατολική Ασία ήταν υπεύθυνοι για τους SARS ΚΑΙ MERS.

Η διεθνής συνεργασία ώστε να παρακολουθούνται τα περιστατικά και να υπάρχει εκπαίδευση σε τοπικό επίπεδο ώστε, όταν εμφανιστεί μια νέα πανδημία να εντοπίζεται και να ελέγχεται στα πρώτα της στάδια, προλαμβάνοντας έτσι την εξάπλωσή της, είναι η πρόταση των επιστημόνων και τονίζουν ότι οι νυχτερίδες δεν πρέπει να κυνηγηθούν και να εξοντωθούν καθότι αποτελούν πολύ σημαντικό είδος για την ισορροπία της φύσης και την τροφική αλυσίδα.enallaktikidrasi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οιοσδήποτε θίγεται από άρθρο ή σχόλιο που έχει αναρτηθεί στο oxafies.com , μπορεί να μας ενημερώσει, στο oxafies@gmail.com ώστε να το αφαιρέσουμε άμεσα. Ομοίως και για φωτογραφίες που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα.

Στo oxafies.com ακούγονται όλες οι απόψεις . Αυτό δε σημαίνει ότι τις υιοθετούμε η ότι συμπίπτουν με τις δικές μας .